Més de dos centenars de nenes de més de set anys programant robots, dissenyant aplicacions, creant videojocs, imprimint en tres dimensions i experimentant amb la realitat virtual durant tot un matí. Malauradament, no és encara una imatge gens habitual, però el jove moviment Girls in Lab l’aconsegueix amb les seves ‘hackatons’ per a nenes. L’últim Girlshack es va fer el 13 de marçal campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, amb un nou èxit d’assistència i de valoracions positives de part de les participants, els pares que les acompanyaven i els organitzadors: d’una banda GirlsinLab, un grup de dones provinents d’empreses tecnològiques que el febrer de l’any passat van tenir la idea de proposar activitats i accions per a avançar cap a la paritat de sexes en el camp tecnològic i científic, i, d’una altra banda, en aquesta ocasió també el Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF.

‘Ens vam preguntar què passava, quins factors socials, culturals, educatius… hi havia implicats en la poca presència i visibilitat de les dones en ciència i tecnologia’, explica Eva Barberà: ‘Vam veure que hi havia molts estereotips que començaven a marcar-se a partir dels deu anys en les nenes, dins l’escola, dins la família… Des d’aquesta edat comencen a veure la tecnologia com un món molt masculí i difícil, també, que no és el seu camí a seguir.’ L’objectiu de Girls in Lab és, doncs, d’acostar les nenes a la tecnologia i inspirar-les perquè s’hi interessin des de petites i hi perdin la por. ‘Perquè creiem que és una àrea de futur, de creixement a escala mundial –comenta Barberà–, on la dona ha de ser representada no sols com a consumidora, que ja ho és, sinó com a productora.’

Tot i reconèixer que la paritat en la indústria tecnològica requereix un esforç social i cultural de tothom, amb l’ajut clau de l’escola, els tres Girlshacks organitzats fins ara han estat molt reveladors per a totes les parts implicades: ‘En aquesta última “hackaton” vaig poder fer fotos i realment quan enfocaves l’objectiu i veies les nenes somrient, gaudint i ensenyant les unes a les altres el que acabaven de fer o rebent la felicitació dels pares, tot plegat et feia sentir que pagava molt la pena l’esforç.’

–Podeu escoltar el programa en format mp3.

–També a través d’algunes ràdios locals i des de la Xarxa.

–Podeu descarregar el podcast de ‘L’internauta‘ des de VilaWeb o l’iTunes.

–’L’internauta‘ també s’emet pel Punt Avui TV, cada diumenge a les tres de la tarda.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb