La SAREB continua desnonant llogaters dels seus edificis, ara a la Font d’en Carròs

  • Més de vint famílíes han rebut l'avís de desnonament de l'empresa pública, a pesar de no tenir-hi cap deute

VilaWeb
Edifici afectat pel desnonament.
Redacció
21.06.2022 - 21:40
Actualització: 21.06.2022 - 21:59

Torrent, Riba-roja de Túria, Alfafar, Puçol i ara la Font d’en Carròs, a la Safor. La història es repeteix. La SAREB, la Societat de Gestió d’Actius de la Reestructuració Bancària, l’empresa pública espanyola, assumeix el control d’un edifici d’habitatges perquè els promotors han fet fallida i obliga els llogaters a anar-se’n. Que tinguen un contracte en vigor o que hagen pagat totes les mensualitats no estalvia als residents de rebre una citació judicial perquè mostren la documentació: el contracte de lloguer, els dels subministraments de llum, aigua i més serveis; en definitiva, tot allò que acredite que resideixen legalment al seu pis.

El 6 de setembre, la data límit

En el cas de la Font d’en Carròs, el procés ha fet molta via perquè la primera citació per a anar al jutjat de primera instància número 4 de Gandia a presentar la documentació la van rebre l’11 de novembre i, a pesar de dur els papers en regla, el jutjat va dictaminar a favor de la SAREB. Els llogaters no tenen el dret de romandre als pisos.

Ara ja saben que la data per al llançament és el 6 de setembre. Són una vintena de famílies afectades. Van llogar uns pisos que fan entre trenta metres i noranta i paguen entre 280 euros i 350 el mes, amb contractes de set anys de durada. A més, van abonar una mena de fiança que els garantia que si al cap de dos anys no tenien cap impagament, podien renovar automàticament els contractes. Alguns ja han cercat uns altres llocs on viure i ja se n’han anat.

Fran Ferrando és un jardiner que va llogar el pis l’any 2019, mitjançant una immobiliària de Gandia, i és un dels afectats. Explica que la situació és molt difícil de justificar. Sense cap impagament ni cap incompliment del contracte, el jutjat va donar la raó a la SAREB amb l’argument que els contractes signats pels habitants dels pisos no són registrats enlloc. La resolució és del mes de març –diu Ferrando– i a partir d’aquell dia ningú no els ha cobrat el lloguer. El seu advocat els va recomanar d’obrir un compte per a ingressar la mensualitat al jutjat, però el jutjat els ha retornat els diners. Tampoc no es poden posar en contacte amb cap representant de la SAREB.

Ferrando explica a VilaWeb que quan van rebre la documentació del jutjat molts van decidir de donar-se de baixa i cercar un altre pis per a llogar, però també n’hi hagué que, en assabentar-se d’un cas molt semblant a Sagunt, van acordar de resistir. “Tothom va decidir de marxar i au, però en veure això de Sagunt vam pensar que havíem de lluitar. Vam reflexionar i vam veure que és indignant que una empresa pública, amb els diners de tots, vulga fer fora la gent de sa casa”, diu. Demanen que la SAREB els permeta de quedar-se fins que s’acabe el contracte que tenen vigent. A alguns els resten dos anys i a alguns, tres.

Els veïns al·leguen que no hi ha motius perquè els facen fora de casa: que mantenen l’edifici en condicions perfectes, que respecten les zones comunes i que voldrien pagar el lloguer i no els ho deixen fer. No són ocupes, diuen.

Jesús, de trenta-tres anys, té la custòdia compartida de la seua filla de tres anys i mig. És escolaritzada a Beniarjó, i per això va decidir d’anar a viure a la Font d’en Carròs. El mes de febrer de l’any passat va posar-se en contacte amb una immobiliària que anunciava els pisos per internet. Van concertar la visita i allà mateix van signar el contracte i li van donar les claus. Paga 280 euros el mes per un habitatge de setanta metres quadrats. No té faena i tots els pisos que ha mirat per la vora són massa cars per a les seues possibilitats. “No he necessitat mai els serveis socials, però ara hi aniré perquè em facen un informe per si em serveix per a trobar alguna cosa assequible”, diu.

La justícia ha decidit que els contractes que els llogaters van aportar com a prova no són vàlids. La raó és que no hi ha cap document que acredite la relació entre les immobiliàries que van comercialitzar els pisos i l’empresa L3M Construcción Urbanismo y Servicios, que va construir el bloc, de prop de quaranta habitatges. Quan va veure que era impossible de vendre’n més de cinc o sis, els va distribuir entre les immobiliàries. L3M Construcción Urbanismo y Servicios va fer fallida i la SAREB es va fer càrrec del deute.

La mediació de la Conselleria d’Habitatge

Àlex Aguilar, secretari d’Habitatge i Funció Social de la Generalitat, ha dit a VilaWeb que el procediment de la SAREB de programar llançaments múltiples forma part del codi d’actuació quan es fa càrrec d’immobles, siguen quins siguen. Amb tot, Aguilar diu que d’un temps ençà han notat un canvi en el comportament de l’empresa pública: abans d’executar els desnonaments s’avé a negociar fins que els llogaters expulsats han trobat una nova casa. Segons Aguilar, el seu departament ha paralitzat operacions semblants a Sagunt i a Riba-roja.

El secretari autonòmic té previst d’entrevistar-se la setmana vinent amb els responsables de la SAREB per negociar un ordenament en l’eixida dels llogaters. Alhora, diu, els ajudaran a trobar una alternativa. Es fixaran primer en les famílies o persones més vulnerables que no poden pagar un preu de mercat. L’Ajuntament de la Font d’en Carròs i la PAH col·laboren amb els veïns per a mirar de trobar una solució a una situació que consideren irracional i injusta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any