La revista literària Verbo, editada per Joan Fuster, ja és consultable en línia

  • L’espai Joan Fuster i l’Ajuntament de Sueca l’han digitalitzada per posar-la a l’abast del gran públic

VilaWeb
Redacció
12.02.2021 - 19:15
Actualització: 12.02.2021 - 21:23

Joan Fuster i José Albi eren amics, havien estudiat dret a la Universitat de València i quan tenien vint-i-quatre anys van començar a editar una revista literària. Semblava una aventura de joventut, però Verbo – Cuadernos literarios va sortir de manera regular entre els anys 1946 i 1958. Són 31 números que ara l’Espai Joan Fuster i l’Ajuntament de Sueca han digitalitzat per posar-los a l’abast de qui els vulga consultar.

El director de l’Espai Joan Fuster, Salvador Ortells, que també és un estudiós de Verbo, ha ressaltat l’ambició que tingueren Fuster i Albi, que feren conèixer texts d’autors com Rilke, Kafka, Éluard, Ungaretti i Gide, però també autors en castellà com Miguel Hernández, Gabriel Celaya i Gerardo Diego. Ortells destaca que, tot i que José Albi s’hi oposava, a Verbo es publicaren autors en català com ara Xavier Casp, Lluís Guarner, Joan Baptista Bertran, Joan Valls, Bru i Vidal, Francesc de Paula Burguera i Pere Quart.

Entre més materials publicats, en els números 23, 24 i 25 hi ha una antologia del surrealisme espanyol. La revista s’editava a Alacant, la ciutat on vivia José Albi. Ortells explica que hi van participar alguns amics suecans de Fuster, però que molt aviat van obrir el focus i Verbo va esdevenir una de les revistes valencianes més prestigioses de l’època.

A banda de les col·laboracions periodístiques i literàries, a la revista s’hi van publicar crítiques i ressenyes sobre art i cinema. S’hi parlava dels creadors  contemporanis, com ara Giorgio di Chirico, Antonio Saura, Henri Matisse i Marc Chagall.

El regidor de Cultura de Sueca, Vladimir Micó, explica que el consistori continua interessat a difondre l’Espai Joan Fuster i a projectar-lo cada vegada més lluny i valora com a molt positiu que els experts i qualsevol interessat tinga accés a la revista. “Hi trobaran una font d’informació importantíssima sobre la literatura que es feia a l’estat espanyol els anys quaranta i cinquanta, i també alguns dels primers escrits de temàtica cultural de Fuster.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any