Agència Tributària de Catalunya

La recaptació dels impostos gestionats per l’Agència Tributària de Catalunya va créixer un 6,1% durant el 2018 en relació l’any anterior, fins als 3.452 milions d’euros en concepte de tributs propis i cedits, segons conclou el darrer informe trimestral dels tributs de la Generalitat.

En total, els ingressos tributaris de la Generalitat durant el passat exercici van ascendir a 23.196 milions d’euros, el què representa un increment del 6,2%. En aquest cas, s’inclouen els ingressos els tributs de l’ATC, les bestretes del model de finançament -19.354 milions d’euros, un 6,3% més- i la resta d’impostos gestionats per l’Estat i transferits després a la Generalitat, que sumen 389,9 milions d’euros (+0,74%).

Pel que fa els tributs que gestiona l’ATC, els majors increments en termes absoluts es troben a l’apartat de tributs cedits, amb 3.302,4 milions d’euros, un 5,48% més. Concretament, el rendiment de l’impost sobre successions i donacions va pujar un 11,3%, fins als 510,7 milions d’euros, mentre que l’impost sobre el patrimoni va augmentar un 4,4% (534,1 milions d’euros), i el de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats també un 4,4% (2.034,9 milions d’euros).

D’aquesta darrera partida, l’impost sobre transmissions patrimonials va aportar 1.528,5 milions d’euros, un 3,6% més que el 2017; l’impost sobre actes jurídics documentats (495,5 milions d’euros, un 7,5% més) i l’impost sobre operacions societàries (10,9 milions d’euros, un11,3% menys).També els tributs sobre el joc mostren una evolució positiva, amb un contret de 222,7 milions d’euros, un 5% més que el 2017. En l’apartat de tributs propis, l’impost que més recapta en termes absoluts és el que grava les estades en establiments turístics, que presenta un contret de 60,9 milions d’euros, un 16,1% més. Aquesta millora de la recaptació respon, en gran mesura, a l’increment de tarifes introduït per la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos per al 2017.

La segona major recaptació prové de l’impost sobre begudes ensucrades envasades, amb un contret de 41,9 milions d’euros. En aquest cas, la comparació amb l’exercici precedent no és homogènia, atès que l’impost va entrar en vigor l’1 de maig del 2017. L’impost sobre grans establiments comercials (IGEC) mostra una reducció de la recaptació del 17,6% (12,2 milions d’euros) derivada també d’un canvi introduït per la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos del 2017. Pel que fa a l’impost sobre els habitatges buits, es registra una baixada de la recaptació (-11,5%) atribuïble a l’efecte dissuasiu del propi tribut, que va ser creat per estimular la sortida al mercat de lloguer dels habitatges buits. Els tres impostos de caràcter mediambiental presenten evolucions diferents. La recaptació de l’impost sobre l’emissió de gasos a l’atmosfera es redueix en mig milió d’euros i la de l’impost que grava l’emissió d’òxids de nitrogen per l’aviació comercial augmenta en 1,1 milió d’euros, alhora que la de l’impost sobre el risc mediambiental d’elements radiotòxics creix en 2,5 milió d’euros. Amb tot, l’impacte d’aquests impostos sobre la recaptació global és poc significatiu.

Pel que fa l’evolució dels tributs gestionats per l’estat espanyol i després transferits a la Generalitat no subjectes al model de finançament, la recaptació va ser de 389,9 milions d’euros, un 0,7% més que l’any anterior. El rendiment de impost sobre el joc en línia creix un 8,1%, amb un contret de 22,1 milions d’euros. Els ingressos de l’impost sobre hidrocarburs (tipus autonòmic) es redueixen lleugerament (-0,7%) fins als 213,1 milions d’euros, mentre que l’impost especial sobre determinats mitjans de transport (l’impost de matriculació) recapta un 2,1% més (97 milions d’euros). En el cas de l’impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit, la transferència de l’Estat ha estat un 1,4% superior a la del 2017 (57,6 milions d’euros).

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.