La província de Kirkuk s’apunta al referèndum d’independència del Kurdistan Meridional

  • Irac i Turquia diuen que és un error greu perquè consideren que la consulta no és constitucional

VilaWeb
Redacció
29.08.2017 - 22:00
Actualització: 30.08.2017 - 08:26

El referèndum d’independència del Kurdistan Meridional, que es farà el 25 de setembre, ha despertat recels i inquietuds als governs de l’Irac, l’Iran, Turquia i Síria, que consideren que és il·legítim i que es vol fer servir per a treure rèdits polítics en la lluita contra l’autoanomenat Estat Islàmic. Però a l’Irac encara ha encès més els ànims la decisió del Consell Provincial de Kirkuk de participar en el referèndum. Bagdad acusa el govern kurd d’expansionista i el primer ministre, Haider al-Abadi, ha dit: ‘És una mala decisió.’

Kirkuk és un territori del sud dels límits reconeguts de la regió autònoma i està en disputa entre kurds, àrabs i turcmans. El Partit de la Fraternitat, de tarannà pro-kurd, té la majoria al consell. En la votació d’ahir sobre el referèndum, vint-i-sis diputats hi van donar suport i dos es van abstenir (un membre del Front Turcman i un d’independent).

El líder del partit pro-kurd, Ahmad Askari, va assegurar que era un dia històric: ‘Kirkuk és una part inseparable del Kurdistan. Esperem que els ciutadans votin sí’, va dir. El partit volia fer una reunió amb les cúpules del Front Turcman i el Partit Àrab, que no van assistir a la votació, però ambdós s’hi van negar.

El líder turcman, Hassan Toran, demana a la seva comunitat que boicoti el referèndum perquè el considera inconstitucional. A més, exigeix al govern iraquià que dissolgui el Partit de la Fraternitat.

El ministre d’Afers Estrangers turc, Mevlüt Çavuşoğlu, va ser la primera personalitat internacional a reaccionar, amb malestar, per la decisió del consell. Çavuşoğlu també diu que el referèndum és inconstitucional i no té el beneplàcit de la comunitat internacional.

Les àrees en disputa
El president kurd, Masud Barzani, va anunciar el 7 de juny que el referèndum es faria més enllà dels límits reconeguts del Kurdistan Meridional. D’aquesta manera, zones que el govern considera històricament kurdes, com ara algunes parts de la província de Nínive (frontera amb Síria), també podran votar sobre la independència. Fins ara, de manera oficial, només ho ha demanat Kirkuk.

Ahir l’agència de notícies BasNews, amb seu a Arbela, va assegurar que el Consell Provincial de Nínive havia acceptat que diversos municipis de la província participessin en el referèndum. Tanmateix, no especificava quins.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any