Nikola Tesla (Croàcia, 1856-EUA, 1943) fou un enginyer, científic i filòsof que es va fer famós per la seva contribució al desenvolupament industrial del corrent altern polifàsic (AC) i per la creació de la bobina que porta el seu nom. A més de la faceta d’inventor i d’haver deixat fins a tres-centes patents, Tesla també fou un visionari en molts terrenys, com el de la telefonia. Una bona prova n’és que avui fa noranta anys exactes va predir, quasi a la perfecció, els mòbils que portem actualment a sobre.

Aquesta és la descripció que en va fer en una entrevista de John B. Kennedy publicada a la revista Collier’s el 30 de gener de 1926:

‘Quan aconseguirem d’aplicar perfectament la tecnologia sense fils, tota la Terra es convertirà en un cervell immens, tal com és de fet, en què les coses són partícules d’un tot real i rítmic. Serem capaços de comunicar-nos entre nosaltres a l’instant, sense que importi la distància. I no sols això, sinó que per mitjà de la televisió i la telefonia podrem veure’ns i escoltar-nos de manera tan perfecta com si ho féssim cara a cara, malgrat que entre nosaltres hi hagi milers de quilòmetres de distància; i els instruments a través dels quals podrem fer-ho seran increïblement senzills en comparació dels telèfons actuals. Hom en podrà dur un a la butxaca de la jaqueta.’

En la mateixa entrevista, titulada ‘When Woman Is Boss’, Tesla també preveia que el desenvolupament tecnològic acabaria permetent a les dones de desenvolupar tot el seu potencial intel·lectual, reprimit durant segles de societat patriarcal: ‘La lluita de la dona per la igualtat acabarà en un nou ordre sexual, amb la dona com a superior. (…) No serà per mitjà de la imitació física dels homes, que les dones aconseguiran primer la igualtat i després la superioritat, sinó per mitjà del despertar del seu intel·lecte.’

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb