ALACANT, 15 (EUROPA PRESS)

La Policia Nacional ha desarticulat a Benidorm (Alacant) un entramat dedicat a la regularització de la residència a persones no comunitàries a través de contractes de treball falsos. Entre els detinguts hi ha un advocat, dos empresaris i setze estrangers. Se’ls imputen els delictes d’afavoriment a la immigració il·legal, falsedat documental i frau a la Seguretat Social, que els agents xifren en més de 49.000 euros.

La investigació ha començat en gener en sospitar que diversos ciutadans estrangers, als quals se’ls havia incoat un expedient d’expulsió del territori nacional per infracció a la Llei d’Estrangeria, havien regularitzat la seua situació a Espanya a través d’un contracte de treball, tots ells en una mateixa empresa.

La Policia va determinar que diverses persones havien contractat els servicis d’un conegut lletrat de Benidorm per a regularitzar la seua situació administrativa a Espanya. Tot i això, en comptes de valer-se dels procediments reconeguts en dret, els proposava regularitzar la seua situació a través d’una empresa de la població i un contracte de treball fals, previ pagament de 350 euros inicials i pagaments periòdics de 360 euros durant uns sis mesos, per a sufragar la seua pròpia cotització.

A més, els agents van localitzar l’empresa i van investigar els estrangers que es trobaven donats d’alta i es va descobrir que dues dones que havien estat detingudes amb anterioritat per estada il·legal, havien regularitzat la seua situació mitjançant la presentació d’este contracte de treball.

Paral·lelament es va comprovar que la parella d’una d’elles, que també havia estat detinguda en les mateixes circumstàncies, havia regularitzat la seua situació administrativa mitjançant un contracte de treball en una empresa de Calp. El que va cridar l’atenció dels agents ha estat que esta empresa es trobava tancada i sense activitat comercial des de diversos mesos enrere.

Els agents van verificar que cap dels investigats acudia al seu centre de treball a complir amb les seues obligacions i que els dos havien estat assistits en els tràmits policials pel mateix lletrat encartat en la investigació, procedint a la detenció de tres treballadors per un delicte de falsedat documental.

Després de verificar la seua participació en els fets i figurar com a gestor de les empreses investigades, els agents van procedir a la detenció de l’advocat i al registre del seu despatx professional i van intervindre multitud de documents, el que va portar a la detenció també dels dos empresaris.

A tots ells se’ls imputa un delicte de falsedat documental, afavoriment a la immigració irregular i frau a la Seguretat Social.

En una segona fase de la investigació, els agents van descobrir que tretze persones més havien utilitzat a la mateixa mercantil per regularitzar la seua situació administrativa i de la mateixa manera que els primers investigats mai van exercir la seua activitat professional.

Paral·lelament es va comprovar que deu d’ells havien sol·licitat una prestació per desocupació, assolint el valor dels subsidis més de 49.000 euros, i sent detinguts per frau a la seguretat social i els altres tres per falsedat documental.

“ESTUDIAT MODUS OPERANDI”

Per a assegurar-se l’obtenció de la targeta d’estranger per arrelament social, presentaven els contractes de treball amb una durada mínima de 12 mesos, tot i això sol eren donats d’alta sis mesos en la Seguretat Social, ja que juntament amb un nou contracte de treball reunien els requisits mínims per a garantir la segona renovació de la targeta de residència.

La investigació, que encara continua oberta, ha estat portada a terme pel Grup Operatiu d’Estrangers de la Comissaria de Benidorm en col·laboració amb el jutjat d’Instrucció número 1 de Benidorm, l’Oficina d’Estrangers d’Altea, la Seguretat Social, el Servici Públic d’Ocupació Estatal i la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social d’Alacant.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb