04.03.2025 - 21:40
Les negociacions a Suïssa entre Junts i el PSOE pel traspàs de les competències en matèria d’immigració van topar un parell de vegades amb obstacles que semblaven insalvables. L’un provenia de la reticència del Ministeri d’Interior espanyol a deixar anar l’expedició del NIE i de la targeta associada. Però el més difícil de tots va ser el derivat de la presència dels Mossos d’Esquadra a les fronteres, incloent-hi ports i aeroports. La posició espanyola era intransigent: argumentava que no es podia pactar perquè en cap estat de la Unió Europea no es donava una situació com aquella. La sorpresa va arribar quan a Madrid van descobrir que sí que hi havia un cas i que podia servir de precedent: Baviera.
El land alemany de Baviera, oficialment conegut com a República Lliure de Baviera, és l’estat més meridional dels setze que formen actualment Alemanya i la zona del país amb una personalitat política i històrica més diferenciada. Va ser un regne independent fins el 1871 i encara avui conserva un sistema polític amb característiques pròpies. Per exemple, la CDU no actua a Baviera allà on actua la CSU, que mantenen un pacte federal per a presentar-se a les eleccions alemanyes i governar juntes, com ho tornaran a fer ara després de la darrera victòria electoral. També és el land més gran d’Alemanya, amb prop de tretze milions d’habitants, i té frontera directa amb Àustria i amb la República Txeca. Per aquest motiu té una unitat pròpia de policia de fronteres, única en l’estructura policial alemanya, que ha estat fonamental per a fer possible l’acord assolit entre Junts i el PSOE.
La policia de fronteres de Baviera, la Bayerische Grenzpolizei, és una unitat policial especialitzada dedicada a tasques de vigilància fronterera i lluita contra la immigració il·legal i la delinqüència transfronterera. És un cos integrat en la policia regional bavaresa (Landespolizei) però amb competències específiques que s’apliquen a les zones a prop de la frontera estatal, i que es va posar en funcionament, en el seu format actual, el primer de juliol de 2018.
La Bayerische Grenzpolizei forma part de la policia del land de Baviera i es compon d’una direcció central amb seu a Passau (prop de la frontera amb Àustria) i diverses unitats regionals. La seva estructura inclou una direcció, nou inspeccions de policia de fronteres, quatre estacions de policia de fronteres i sis grups policials dedicats a aquestes funcions. Actualment, disposa d’un miler d’agents, la missió principal dels quals és reforçar la vigilància i control en els punts fronterers i àrees limítrofes de Baviera, tot complementant la tasca de la policia federal alemanya.
Això implica que la policia fronterera bavaresa controla tot el trànsit transfronterer als aeroports i aeròdroms de Baviera, amb la sola excepció del de Munic. És el cas dels aeroports de Nuremberg i de Memmingen, on els agents bavaresos fan els controls d’entrada i sortida de viatgers de països de fora de l’espai Schengen igual com ho faria la policia federal.
D’una altra banda, la policia de fronteres de Baviera també desenvolupa les tasques de vigilància mòbil en la franja fronterera, anomenades a Alemanya schleierfahndung. Consisteixen en controls policials aleatoris i flexibles en un radi de fins a 30 quilòmetres terra endins des de la línia de frontera, a més de carreteres i vies de gran trànsit internacional i estacions de transport públic internacional. Aquests operatius cerquen detectar entrades il·legals, xarxes de tràfic de persones, contraban i uns altres delictes transfronterers.
Finalment, la policia de fronteres de Baviera també pot fer controls directament a la frontera terrestre amb Àustria de manera independent però coordinada amb la policia federal. D’ençà del juliol del 2018, i especialment arran de la reintroducció temporal de controls fronterers interns aprovada pel govern federal en èpoques de crisi migratòria, els agents bavaresos han fet controls en diversos punts de la frontera austro-bavaresa amb el vist-i-plau previ de les autoritats federals.
Ara bé, quan en un control d’aquesta mena es detecta una persona en situació irregular que requereixi mesures d’estrangeria (per exemple, denegar l’entrada al país o tramitar una sol·licitud d’asil), aleshores la policia bavaresa té l’obligació de traspassar immediatament el cas a la Bundespolizei, la policia federal alemanya, perquè apliqui les lleis d’immigració corresponents.

La creació i funcionament de la policia de fronteres de Baviera es fonamenta en la legislació pròpia bavaresa i en un seguit d’acords amb el govern federal alemany.
El juliol del 2018, el govern bavarès aprovà una modificació de la llei d’organització policial de Baviera per a formalitzar l’establiment de la policia de fronteres, com a part de la policia autonòmica, i li assignà les funcions de vigilància fronterera i persecució de delictes a la frontera definides a la llei de funcions de policia de Baviera.
Tanmateix, atès que la constitució alemanya atribueix a la federació la competència exclusiva en matèria de control de fronteres nacionals, el govern bavarès va subscriure un acord administratiu amb el Ministeri Federal de l’Interior que permet i legalitza del tot la col·laboració de la policia del land en determinats controls fronterers. Aquest acord i la “benedicció” del Ministeri d’Interior alemany van ser imprescindibles per a posar en marxa la unitat, perquè sense coordinació federal Baviera no podia assumir per si sola les atribucions de vigilància d’una frontera internacional.
Tot i això, els límits legals de l’autoritat bavaresa van ser objecte d’anàlisi jurídica i controvèrsia immediatament després. Un informe encarregat pel grup parlamentari dels Verds el 2018 ja apuntava que el disseny legal del cos vulnerava el repartiment competencial establert a la constitució alemanya, en la mesura que atribuïa a un organisme autonòmic funcions pròpies del control de fronteres estatal. En essència, es criticava que la creació d’una “policia de fronteres paral·lela” a la federal podia contradir la llei fonamental i l’ordre constitucional federal, que exigeix una assignació clara de competències entre federació i lands.
Aquest debat va culminar als tribunals i l’any 2020, el Tribunal Constitucional de Baviera va dictaminar sobre la legalitat de la policia de fronteres de Baviera arran d’un recurs presentat per l’oposició. En la sentència, el tribunal va avalar parcialment l’existència de la unitat, però en va retallar algunes atribucions: va considerar legítim que el land creés una unitat policial especial, però va declarar inconstitucional que aquesta unitat assumís facultats estrictament frontereres que són competència exclusiva federal. En paraules dels jutges, la protecció de fronteres és una funció reservada en exclusiva a l’estat central, però actuacions com la vigilància mòbil (schleierfahndung) en zona fronterera sí que entren dins les competències policials ordinàries d’un estat federat.
Políticament, la reintroducció de la policia de fronteres de Baviera el 2018 –al final de la guerra, Baviera ja havia tingut una policia de frontera pròpia sota control dels Estats Units– es va emmarcar en un context polític marcat pel debat migratori i les tensions entre governs estatal i regionals sobre la seguretat fronterera. La iniciativa va ser impulsada pel govern bavarès presidit per Markus Söder (Unió Social Cristiana, CSU) poc abans de les eleccions de la tardor del 2018.
Baviera, governada tradicionalment per la conservadora CSU, havia viscut de prop l’arribada en massa de refugiats els anys 2015 i 2016 per la ruta dels Balcans i Àustria, i els dirigents bavaresos van reclamar mesures més dures per a controlar les entrades al país. Söder, en assumir el càrrec de Ministerpräsident, va anunciar la creació d’aquest cos com a part d’un paquet de polítiques destinades a reforçar la seguretat, amb què recuperava la idea d’una força policial fronterera pròpia, reminiscent de l’antiga policia de fronteres bavaresa que havia existit del 1946 al 1998 i que en el passat havia actuat en coordinació amb el desaparegut Cos Federal de Guàrdies de Frontera.
Cal remarcar que la figura d’una policia de fronteres que no sigui estatal, com la de Baviera, és insòlita en el context internacional contemporani. A Alemanya, cap més estat federat disposa d’un cos específic dedicat al control de fronteres; la tasca correspon exclusivament a la policia federal alemanya a tot el territori, i únicament Baviera, de manera excepcional, ha volgut crear una unitat pròpia per a actuar en aquest àmbit. Tot i això, dirigents d’altres regions, com la CDU a l’estat de Brandenburg, han arribat a proposar de “importar” el model bavarès i establir una policia fronterera regional, però aquestes idees no s’han materialitzat fins avui. I en la resta d’estats europeus, no hi ha cap cas comparable al de Baviera, al qual s’afegirà ara Catalunya si s’acaba aprovant la llei orgànica pactada entre Junts i el PSOE.