La paradoxal decisió de 3Cat amb la pronunciació de “Zenit”

  • El nom del nou programa de 3Cat s’ha de pronunciar agut, a diferència del castellà, en què és un mot pla

Jordi Badia i Pujol
05.10.2024 - 09:00
Actualització: 05.10.2024 - 10:00
VilaWeb

Com s’ha de pronunciar la paraula “zenit”? Respondre a la pregunta és fàcil: zenit es pronuncia amb accent tònic a la i, perquè és un mot agut. Per tant, sona /zənít/, és a dir, com anit, granit, indefinit… i així fins a l’infinit. Cap d’aquests mots no porta accent, perquè són tots aguts acabats amb t, com zenit.

La normativa és clara, doncs. I, malgrat tot, els responsables del programa Zenit de 3Cat han decidit que no la seguirien i que presentadors i capitans (i concursants, és clar) pronunciarien el mot com si fos pla: zènit.

D’on ve la confusió?

Cal suposar que si a 3Cat han pres aquesta decisió és per la influència del castellà. Tot i que zenit és un mot poc conegut, poc popular, als qui han pres la decisió de desobeir la normativa els deu haver influït la pronúncia castellana que s’ha escampat més: cénit. Tanmateix, fins i tot en castellà, la forma preferent segons la normativa llur és cenit –també aguda–,  com es pot comprovar al diccionari de la Real Academia Española

La decisió de TV3 encara és més paradoxal quan comprovem que el títol escrit és correcte, sense accent, cosa que concorda amb el llibre d’estil de la casa (És a dir), que deixa ben clar que zenit és una paraula aguda. Ara, això sí, obre la porta a la confusió quan afegeix: “En registres informals orals és habitual la pronúncia plana.” La raó d’aquesta diferència entre registres és, com hem dit, la interferència del castellà.

Comptat i debatut, és una (altra) ocasió perduda de la nostra televisió d’escampar el català normatiu, aquesta vegada portada al zenit –passeu-me la broma–, perquè parlem del títol d’un programa i, a més, no s’entén que el títol escrit sigui normatiu i la pronúncia no.

Nosaltres, ja que hem fet aquest text, no volem perdre l’oportunitat de dir que tenim més mots aguts que en castellà són plans. Una mostra: beisbol (no bèisbol), elit (no èlit), fluor (no flúor), iber (no íber), interval (no intèrval), poliglot (no políglota), tiquet (no tíquet), xandall (no xàndal), xassís (no xassis).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor