“La nit ferida”: Xavi Sarrià torna amb un homenatge als moriscs valencians

  • L'ex-cantant d'Obrint Pas estrena l'avançament del seu segon disc en solitari, que es publicarà a la primavera

VilaWeb
Fotografia: Víctor Serna
Arnau Lleonart
13.01.2022 - 21:03
Actualització: 14.01.2022 - 15:19

Xavi Sarrià, antic vocalista d’Obrint Pas, publicarà a l’abril el seu segon disc en solitari, una nova aventura que va començar el 2017 amb l’àlbum Amb l’esperança entre les dents. Abans no arribi la primavera, Sarrià ja comença a fer bullir l’olla amb l’avançament de “La nit ferida“, una cançó en homenatge als milers de moriscs expulsats de casa per ordre de Felip II el 1609 i que lliga, alhora, amb la resistència davant els discursos de l’odi i exclusió del racisme. La cançó té la col·laboració de Pep Gimeno, Botifarra, i Ahmed Touzani, que ja havien col·laborat en l’àlbum De banda a banda del Mediterrani. Podeu escoltar “La nit ferida” a continuació:

“La cançó vol reivindicar la memòria d’eixa gent que va resistir”, explica a VilaWeb Xavi Sarrià. “Milers d’ells van lluitar a la Vall de Laguar i a la Mora de Cortes amb molt pocs mitjans. És increïble, però són històries que no coneixem prou. A partir d’esta història, la cançó reivindica tota la gent que avui continua lluitant contra eixos discursos d’odi que van provocar aqueixa neteja ètnica i que enguany continuem sentint. És un homenatge i un cant a l’esperança i la solidaritat a tota la gent que planta cara.”

El videoclip, dirigit per Pau Berga i produït per Tourmalet Media, s’ha enregistrat en coves valencianes relacionades amb la història morisca. No fa una reproducció històrica, sinó que esdevé una al·legoria de la resistència a la persecució uniformitzadora. “El vídeo, com la cançó, vol fer un homenatge a les resistències d’ahir i de hui als discursos d’odi que van provocar la neteja ètnica dels moriscs i que, per desgràcia, continuen creixent a casa nostra”, diu Sarrià. Per fer-ho, han optat per una estètica retrofuturista i distòpica d’uns joves amagats a coves però que organitzen la resistència en xarxa.

“La nit ferida” comença amb un cant de batre de Botifarra i té una sonoritat clarament marcada per Ahmed Touzani, que fusiona elements electrònics i instruments com el baglama, la dolçaina i percussions mediterrànies. Sarrià, que des d’Obrint Pas ja mesclava ritmes rock, ska i punk amb música popular i mediterrània, transmet a la cançó les arrels andalusines del poble valencià que també reflecteix a la lletra. “Vaig sentir el cant de batre de José Cruañes, que va recuperar Botifarra i va gravar amb Ahmed Touzani per al disc A banda i banda del Mediterrani, i em va al·lucinar la força que tenia. Posava en evidència les arrels morisques d’eixa manera de cantar que és el cant de batre”, diu Sarrià, que també reconeix com a influències els discs Xarq al-Andalus, d’Al Tall, i El paradís de les paraules, de Carles Dénia, i la poesia de Josep Piera, “que ha fet perdurar el tresor literari de valencians andalusins”.

Nou disc a la primavera

“La nit ferida” és un avançament del segon disc en solitari de Xavi Sarrià, que també inclourà “No s’apaguen les estreles”, que forma part de la banda sonora del film La mort de Guillem, sobre l’assassinat de Guillem Agulló. El nou disc encara no té títol, però preveu de publicar-lo a l’abril.

“És un disc que he treballat amb molta calma i paciència des d’abans de la pandèmia, buscant cap a on anar. L’he patit, però també l’he gaudit molt”, diu Sarrià, que explica com ha investigat en les sonoritats de la seva música. “‘No s’apaguen les estreles’ va ser un punt d’inflexió per a trobar un camí. La veritat és que estic molt content del resultat, de com hem pogut treballar amb tota la gent que m’ha acompanyat en este viatge cap a l’interior per a entendre qui som i agafar forces en este moment complicat que vivim. És important teixir el fil que ens lliga a les nostres arrels i ens manté dempeus.”

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor