L’informe del Ministeri de Sanitat espanyol que va impedir el canvi complet a la fase 1 del País Valencià l’11 de maig demanava al Consell un esforç per a fer més proves PCR –entre el 80% i el 100% dels casos sospitosos en un termini màxim de 48 hores– i el seguiment dels seus contactes estrets.

A l’informe, de sis pàgines i amb data del 8 de maig, el ministeri també demanava a la Generalitat un seguiment profund de la situació epidemiològica per a valorar ‘de manera continuada’ l’impacte del desconfinament en la transmissió del virus. Així mateix, requeria atenció especial als departaments de salut de Castelló, la Plana, València i la seva àrea metropolitana i la conurbació d’Alacant-Elx.

A més a més, el ministeri també demanava de fer proves PCR ‘almenys a un percentatge important’ dels casos amb símptomes. La setmana anterior al lliurament de l’informe, més de 2.000 d’aquests casos havien quedat ‘en seguiment sense fer-los proves’.

L’informe, signat per la directora general de Salut Pública del govern espanyol, Pilar Aparicio, va permetre un desconfinament fragmentat i que només deu departaments de salut passessin a la fase 1. Eren aquells que tenien una taxa d’incidència menor als 1,5 casos per cada 10.000 habitants.

Aparicio avisava que hi havia departaments que rondaven els 50 casos per cada 100.000 habitants, o amb taxes superiors, els catorze dies previs i que fins el 30 d’abril s’havien fet 115.377 proves PCR al País Valencià, cosa que significava una taxa de 23,08 per cada mil habitants.

En un segon informe, elaborat el 15 de maig i que va permetre el canvi de fase de la resta de departaments, el ministeri indicava que la situació epidemiològica havia millorat amb una tendència favorable al control de la transmissió del virus. A més, constatava que el País Valencià tenia prou recursos en atenció primària i salut pública per a detectar i diagnosticar nous casos.

Tanmateix, feia algunes observacions, com ara que el departament de la Plana presentava una càrrega hospitalària de Covid-19 per sobre de la resta de centres i que calia reforçar la vigilància i observar l’evolució del departament de la Ribera arran de l’augment de casos.

Pel que fa a les residències i altres centres sociosanitaris, el ministeri aconsellava de centrar l’atenció en els departaments de la Plana, València-la Fe i Alacant-Sant Joan, on el percentatge de centres afectats (15%) era superior a la resta del País Valencià (7,8%).

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.