La reunió de la mesa del parlament que es farà demà no tractarà de la reforma de la llei de presidència que demana JxCat per a incloure el supòsit d’una investidura no presencial del candidat a presidir la Generalitat. La proposta no ha estat inclosa en l’ordre del dia.

El grup de Carles Puigdemont va registrar divendres tot sol la proposta per a reformar dos articles de la llei de presidència per tal d’habilitar una investidura del president a distància i perquè el govern pugui ser efectiu des de Brussel·les. JxCat també havia demanat que la iniciativa es tramités pel procediment d’urgència i que es convoqués un ple per a aprovar la reforma.

Aquest matí, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, no ha explicat si el seu partit hi donaria suport: ‘No sé dir en quin punt exacte es troba [la tramitació]. Hi ha algunes parts que són tècniques que no sé resoldre.’

En canvi, fonts de JxCat han explicat a VilaWeb que la decisió l’havia presa unilateralment el president del parlament, Roger Torrent, que vetar una iniciativa com aquesta no té precedents i que aquestes propostes es tramiten sempre a la primera reunió de mesa que hi ha després de registrar-se. També han dit que JxCat volia avançar els terminis perquè l’oposició pot dur la proposta al Consell de Garanties Estatutàries, fet que endarreria el ple.

La mesa sí que discutirà l’activació de la comissió del reglament perquè es pugui modificar durant les setmanes vinents. Tant el PSC com el PP han registrat dos escrits advertint que aquesta comissió té rang legislatiu i no pot constituir-se fins que no s’hagi format govern. Finalment, la mesa abordarà una sol·licitud de Ciutadans sobre l’operatiu de l’1-O, l’espot publicitari i un expedient de contractació que va quedar desert, a més de la proposició de llei del PSC contra el malbaratament alimentari i la petició –també dels socialistes– d’activar sis comissions no legislatives perquè comenci l’activitat parlamentària.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb