El parlament balear decideix avui en un ple extraordinari si finalment s’aprova la llei del lloguer turístic o bé s’ajorna i s’envia al consell consultiu, tal com havia demanat el Pi. La nova llei, que preveu de prohibir el lloguer turístic a habitatges plurifamiliars, entre més aspectes, ha despertat reaccions contraposades entre Podem i la resta de partits que formen part dels Acords pel Canvi.

Podem proposa que s’incorporin tot un seguit de qüestions a la nova llei: vol que el sostre de places no sigui ampliable sinó només reduïble, que es puguin llogar habitacions de residència habitual, que es perdoni el 80% de les sancions als propietaris que destinin els seus habitatges a un lloguer social durant tres anys, i que no es permetin les llicències en sòl rústic. També ha proposat que Palma i Eivissa siguin declarades zones d’emergència d’habitatge.

Fonts de Més per Mallorca diuen a VilaWeb que estan ‘totalment segurs que el gruix de la llei s’aprovarà durant el ple d’avui’, tot i que reconeixen que caldrà veure si es reformulen alguns punts qüestionats per alguns partits. Destaquen la importància de la incorporació del sostre de places turístiques a les Illes Balears a la nova llei. Si s’aprovés, per primera vegada caldria donar de baixa una plaça per poder donar-ne d’alta una altra.

Per la seva banda, Jaume Font, president del Pi, explica alguns dels punts que es posen en dubte. En primer lloc, considera que la definició de ‘canal de comercialització turística’ és massa àmplia, ja que inclou el lloguer temporal per dies i setmanes, i diu que això podria portar a un xoc amb la normativa estatal i amb el dret de propietat proclamat constitucionalment. En segon lloc, creu que les zonificacions haurien de ser en mans dels ajuntaments. Finalment, diu que el fet de demanar una antiguitat de més de cinc anys i comptadors individualitzats com a requisits a l’hora de poder llogar un habitatge turístic podria anar en contra de la llibertat d’empresa regulada per la Unió Europea.

Canvis en el règim sancionador
Un altre canvi important que incorporaria la nova llei seria en el règim sancionador del lloguer turístic. Actualment, llogar un habitatge sense llicència per mitjà de qualsevol empresa comercialitzadora està sancionat amb una multa d’entre 20.000 i 40.000 euros. La nova llei consideraria ‘molt greus’ aquestes infraccions i les sancionaria amb multes de fins a 400.000 euros.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.