La fragilitat dels frescs romànics de Sixena que hi ha al Museu Nacional d’Art de Catalunya impedirà que, de moment, siguin traslladats a l’Aragó. La titular del jutjat de primera instància número 2 d’Osca ha paralitzat l’execució provisional de la sentència que ordenava al MNAC de retornar les obres d’art al monestir de Sixena perquè les considera ‘especialment vulnerables al procés de desmuntatge i trasllat’. El 2016 la jutgessa va condemnar el MNAC a retornar els murals, perquè entenia que eren al museu provisionalment.

‘És motiu suficient per a paralitzar l’execució provisional, tenint en compte que ens trobem davant d’una obra d’art d’extraordinari valor artístic, de manera que en cas de rebre algun deteriorament resultaria d’extrema dificultat reparar-la, tenint en compte l’estat de les pintures, o la seva compensació econòmica, tractant-se d’una obra romànica d’incalculable valor’, diu la interlocutòria.

La jutgessa té en compte els informes tècnics de diversos perits i, ‘molt especialment’, la del restaurador dels frescs de la Capella Sixtina del Vaticà Gian Luigi Colalucci, que va recomanar ‘extrema prudència i cautela’. També recorda que a la sentència del juliol de 2016 va concloure que el trasllat de les pintures s’havia de fer ‘sempre que s’adoptessin les mesures i precaucions necessàries’.

Així mateix, la jutgessa argumenta que el govern de l’Aragó ‘no només no ha acreditat la fi de totes les obres de restauració de la sala capitular, sinó que tampoc no ha acreditat la instal·lació del sistema de climatització’. Tampoc no s’ha assegurat que les condicions ambientals de la sala siguin idònies, de manera que considera que ‘el risc de deteriorament de les pintures és manifest’.

Consulteu ací la interlocutòria de la jutgessa:

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb