El Tribunal General de la Unió Europea ha convocat l’ANC i el Consell per la República a una vista el 10 de desembre a Luxemburg pel recurs que van presentar contra el rebuig de la Comissió Europea a la iniciativa ciutadana que pretenia de sancionar Espanya. Recordem que el maig del 2019 totes dues entitats van registrar una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que demanava a la Comissió d’aplicar l’article 7 del tractat de la Unió Europea i sancionar l’estat espanyol “per la vulneració dels drets polítics i civils” del poble català i “per extensió de les minories nacionals i els seus representants”. Brussel·les va declarar inadmissible la petició al·legant un defecte de forma. L’ANC i el Consell van impugnar la desestimació davant el Tribunal General, que ara estudia el cas.

La ICE de les entitats pretenia que “tant la Comissió com el parlament” tinguessin “coneixement de la situació” a Espanya respecte dels “riscos sistèmics i la falta de compliment de normes” europees; també que fossin conscients de “la necessitat d’activar mecanismes que permetin d’ajudar a millorar la qualitat democràtica a Espanya” i del “tracte a les minories” en el marc de l’article 7 dels tractats, entre més disposicions.

Brussel·les va rebutjar d’admetre de l’ICE perquè no “convidava a la Comissió a presentar una proposta d’acte jurídic”. “Aquest és l’únic objectiu que pot tenir una ICE”, va dir l’executiu europeu. L’ANC i el consell al·leguen davant el Tribunal General que es van respectar tots els requisits per a presentar l’ICE i que la Comissió Europea l’havia d’haver registrada.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.