El Consell per la República i l’ANC recorreran el refús a la iniciativa ciutadana perquè la UE suspengui Espanya

  • Brussel·les no ha admet a tràmit el registre de la Iniciativa Ciutadana Europea perquè s'apliqui l'article 7 del Tractat de la UE

VilaWeb
ACN
03.07.2019 - 14:30
Actualització: 03.07.2019 - 16:41

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Consell per la República recorreran al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el refús de la Comissió Europea a registrar la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) per obrir un procés sancionador a escala europea contra Espanya. Totes dues entitats van presentar a principis de maig una ICE per activar l’article 7 del Tractat de la UE, que preveu un mecanisme per suspendre els drets a vot d’un estat membre de la Unió Europea que posi en risc l’estat de dret. Però l’ANC i el Consell no han pogut passar aquest primer filtre necessari per fer la recollida de firmes en suport de la iniciativa, ja que la Comissió Europea ha assegurat que la ICE ‘no convida’ a l’executiu a fer una proposta ‘per fer una acció legal’. ‘Aquest és l’únic objectiu que pot tenir una ICE’, ha dit la institució en un comunicat.

En l’acte de presentació, el president Carles Puigdemont va dir que la mesura no era pas cap estratègia de defensa, sinó una manera d’interpel·lar la ciutadania europea i una oportunitat perquè Espanya reforcés el seu estat de dret. La petició denuncia les vulneracions de drets fonamentals a Catalunya per part del govern espanyol, inclosa la violació de la ‘dignitat humana, la llibertat, la democràcia, el respecte igualitari dels drets humans i de les minories’.

Entre els exemples exposats, hi ha els intents de la Junta Electoral espanyola d’impedir que Puigdemont, Comín i Ponsatí es presentin a les eleccions europees. També es queixen d’una ‘utilització espúria’ de les euroordres contra independentistes per part d’Espanya.

La iniciativa va signada per set ciutadans de set estats membres: Finlàndia, Suècia, França, Eslovènia, Espanya, Alemanya i Bèlgica. A més, han assenyalat que serà finançada únicament amb fons privats donats per ciutadans i entitats sense ànim de lucre.

Un any per a aconseguir un milió de signatures

Segons les regles comunitàries, si una Iniciativa Ciutadana Europea és acceptada a tràmit, els impulsors han d’aconseguir en dotze mesos un milió de signatures almenys en set estats de la UE.

Després d’aquest procés, els promotors de la Iniciativa Europea Ciutadana han d’informar del resultat a la Comissió, amb dades dels suports i del finançament que hagin rebut. L’etapa final estableix un termini màxim de tres mesos perquè la iniciativa, en cas de complir tots els requisits de registre, sigui exposada en detall davant l’executiu comunitari i en una audiència pública al Parlament Europeu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any