La justícia europea confirma l’anul·lació de la multa al València per presumptes ajuts il·legals

VilaWeb
Europa Press
10.11.2022 - 13:44
Actualització: 10.11.2022 - 13:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha confirmat hui en última instància l’anul·lació de la multa de més de vint milions d’euros que la Comissió Europea va imposar al València CF l’any 2016 per presumptes ajuts públics il·legals en forma d’avals concedits pel govern valencià. El cas es refereix als avals que l’Institut Valencià de Finances (IVF) va atorgar entre 2009 i 2010 a fundacions vinculades al València CF, l’Hèrcules CF i l’Elx CF.

En la sentència, la justícia europea rebutja el recurs de cassació que Brussel·les va presentar després d’una primera decisió, l’any 2020, per la qual el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va tombar la sanció al València i a l’Elx CF.

Amb la resolució, els jutges europeus avalen la primera interpretació del tribunal general, que va considerar que Brussel·les “va incórrer en un error manifest d’apreciació en declarar que en el mercat no s’oferia cap prima de garantia equivalent.”

Així, consideren que Brussel·les va qualificar correctament el València com a “entitat en crisi”, però “va presumir erròniament que cap entitat financera no concediria un aval a una empresa en eixa situació” i que per tant “no existia cap prima de garantia de referència corresponent en el mercat”.

L’objectiu dels avals era garantir préstecs bancaris subscrits per les fundacions receptores per a participar en l’ampliació de capital dels clubs als quals estaven vinculades. En el cas del València, l’import era d’uns 23 milions, mentre que en el cas de l’Elx CF ascendia a uns 4 milions.

La Comissió Europea va declarar que aquestes mesures constituïen ajudes d’estat, i que com a tals eren il·legals i incompatibles amb el mercat interior a favor dels tres clubs de futbol. En conseqüència, va exigir-ne el retorn, però els tres clubs van recórrer la decisió davant la justícia europea, que els va donar la raó en diferents pronunciaments.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes