La justícia ha absolt a Gustau C., el treballador de TV3 que la direcció de la casa acusava, juntament amb la fiscalia, d’haver filtrat els sous dels treballadors. Gustau C. va ser detingut pels mossos d’esquadra l’any 2013, acusat d’haver filtrat un correu electrònic amb els sous dels treballadors i la direcció. També era acusat d’haver espiat contínuament els correus personals de Brauli Duart i més membres de la direcció.

Ara la jutgessa del jutjat penal número sis de Barcelona ha dictat sentència, que diu: ‘Absolc Gustau C, sense antecedents penals, del delicte continuat de descobriment de secrets i delicte de revelació de secrets pels quals era acusat pel Ministeri Fiscal i l’acusació particular, declarant d’ofici les costes causades.’

Durant mesos, s’ha activat una campanya de solidaritat amb Gustau C., denunciant que l’autoria era falsa i que no s’entenia que es demanés presó per haver filtrat sous de TV3, atès que la llei actual, de fet, ja obliga a fer públics els sous dels treballadors de TV3.

La CCMA anuncia que no recorrerà contra la sentència
La CCMA ha anunciat que no hi presentaria recurs i ha enviat aquesta nota de premsa:

«La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals expressa el seu respecte davant la sentència del Jutjat Penal núm. 6 que absol, per manca de proves concloents i aplicant el principi de in dubio pro reo, el treballador acusat de la violació del correu de tres professionals i la filtració de dades personals de tota la plantilla de l’empresa, l’agost del 2012. La CCMA anuncia que no recorrerà la decisió judicial.

La sentència emesa avui, en canvi, deixa provat sense dubte que sí que es van cometre els delictes denunciats per la CCMA. En aquest sentit, conclou que ‘els fets objecte d’enjudiciament són constitutius d’un delicte continuat de descobriment de secrets pel que fa a l’accés il·legítim a les bústies de correu en el període indicat, i d’un delicte de revelació de secrets en relació a la remissió a 80 bústies de correu dels documents que contenien dades laborals i salarials dels treballadors de la CCMA, TV3 i Catalunya Ràdio’.

La Corporació considera que amb el procediment instruït pel jutge s’ha donat compliment a l’obligació de defensar els drets i els interessos de tots els afectats per uns fets, remarca, que els propis comitès d’empresa van demanar el 2012 que fossin investigats per haver vulnerat ‘el dret a la intimitat recollit a la Constitució i l’Estatut dels Treballadors’. I que la sentència ha acabat considerant provats.

Per aquest motiu, la CCMA va presentar denúncia davant la policia, amb l’objectiu que s’investiguessin els fets. I el Jutjat d’Instrucció núm. 24 i la Fiscalia, d’ofici i de forma independent, van actuar per aclarir la vulneració d’aquests drets. Després d’aquesta investigació i a la vista dels indicis acumulats, el Jutjat d’Instrucció va decretar obrir judici contra el presumpte autor dels fets i la Fiscalia va presentar les seves conclusions, a les quals es va sumar la CCMA en defensa dels drets dels seus treballadors.

Per a la Corporació, l’única voluntat ha estat conèixer la veritat del que va passar. I cal remarcar que sempre ho ha fet des del respecte a la presumpció d’innocència de l’acusat, com es va demostrar amb la decisió de no aplicar contra ell cap mesura disciplinària laboral en el moment de la imputació.

La CCMA va rebutjar la instrumentalització del cas com a ‘conflicte laboral’ i va recordar contínuament que era una qüestió judicial i que era aquest l’àmbit en què s’havia d’aclarir el que va passar aquells dies.

Malauradament, la investigació ordenada pel Jutjat d’Instrucció i la Fiscalia no ha aclarit qui o quins van ser els responsables d’uns fets delictius molt greus que van afectar els professionals de tota la Corporació, però es valora molt positivament que hagin prevalgut els principis que regeixen l’estat de dret.»

La defensa explica per què creu que han guanyat
La defensa dóna aquesta explicació sobre el cas: ‘Els mossos d’esquadra volien investigar tot el personal, per veure qui havia filtrat els sous, però els van fer cenyir a investigar el departament de postproducció i prou. Els mossos van investigar només qui va voler la direcció. I TV3 tampoc no va fer proves de peritatge directament al servidor. Per provar la culpabilitat d’algú hauria estat molt millor obrir la investigació al màxim, d’entrada, i no limitar-la només a uns quants. No té sentit fer-ho així. Si vols saber qui ha filtrat alguna cosa, has de pensar que pot haver estat tothom. La jutgessa ha deixat clar que cap prova no apunta que hagi estat Gustau C. Ara, la jutgessa diu que no es pot provar l’autoria, però també que en cas que s’hagués provat hauria estat considerat un delicte. I no hi estic d’acord. El correu que es va filtrar no era personal, íntim, ni revelava secrets d’empresa. Era corporatiu i parlava de sous, no de plans estratègics de futur. Si no, tots els empresaris que controlen els correus de feina dels seus treballadors cometrien delicte. I finalment: avui és un dia d’alegria. Ho és. No crec que aquest noi vagi a presó, perquè com s’ha demostrat i dèiem nosaltres, no tenien cap prova contra ell. Cap.’

El comitè d’empresa demana la dimissió immediata de Brauli Duart i Núria Llorach
El comitè d’empresa de TV3, que ha promogut la campanya de solidaritat, ha enviat aquest comunicat, on mostra alegria per la sentència i demana la dimissió de Brauli Duart, president de la CCMA en el moment dels fets, i actualment membre del consell de direcció; i de Núria Llorach, actual presidenta de CCMA. Diu el comunicat:

«Aquest matí s’ha conegut la sentència sobre el cas de la demanda de la CCMA de 7 anys de presó contra el treballador de TV3 al qual van voler culpar de la filtració de 2012 de les dades salarials i dels càlculs per a fer l’ERO.

La sentència és clara: el Gustau ha quedat absolt dels càrrecs de descobriment i revelació de secret.

Els companys, amics i familiars del Gustau estem molt contents per la sentència. Després d’anys de persecució, s’acaba el patiment.

Encara queda un escull: cal veure què farà la CCMA amb la sentència. Tindran la barra de presentar un recurs a l’Audiència? Insistiran, com han fet durant anys, a allargar el patiment d’una família?’ [El comunicat s’ha emès abans de saber-se que TVC no recorreria contra la sentència.]

JA EN TENIM PROU D’AQUESTA DIRECCIÓ DE LA CORPORACIÓ:
LLORACH, DUART, DIMISSIÓ IMMEDIATA.»

El comunicat convoca els treballadors demà a les 15.00 a TV3.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.