Els ous de gatvaires en una peixera de l'Aquarium de Palma

Així són els ous de tauró en perill d’extinció que es coven al Palma Aquarium de Mallorca. L’objectiu del projecte Petits Taurons és la reproducció de gatvaires en captivitat per alliberar-los al medi natural i recuperar-ne la població a l’arxipèlag. Actualment al centre hi ha onze animals i ja s’han obtingut les primeres postes d’ous. La incubació dura nou mesos aproximadament.

El gatvaire és una espècie de tauró pròpia del coral·ligen i habita a quaranta metres de fondària. A les Balears es troba al Parc Maritimoterrestre de Cabrera, a Formentera i al Canal de Menorca. Es considera un espècimen en perill d’extinció i no està protegit fora de les reserves marines.

Els selacis, el grup que inclou les rajades i taurons, estan particularment en risc a la Mediterrània. De les 56 espècies registrades, el 60%, 34, estan amenaçades i de les quals 17 estan en perill crític o ja s’han extingit a les Balears. Així i tot, les illes constitueixen una àrea rica en selacis dintre de la Mediterrània occidental.

El projecte, que té el suport del Govern de les Illes, tindrà una durada de tres anys i en el futur es vol ampliar a altres espècies de tauró amenaçades. Avui les conselleries d’Agricultura, Pesca i Alimentació; i de Medi Ambient i Territori han signat un acord amb cinc entitats conservacionistes per a promoure’l. S’han implicat la Fundació Palma Aquarium, Petites Illes del Mediterrani, Save the Med, Mallorca Preservation Fundation i Marilles Foundation.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.