La repressió de l’estat espanyol contra el referèndum aboca una vegada més els esforços contra les batllies catalanes. La fiscalia de Lleida ha ordenat avui requeriments d’informació a trenta-un ajuntaments. D’aquesta manera, la Guàrdia Civil, com a policia judicial, actua per primera vegada contra consistoris, després d’haver fet escorcolls en diverses empreses privades.

La primera actuació ha estat a l’Ajuntament d’Oliana. Tres agents de la Guàrdia Civil s’hi han presentat i han exigit documentació sobre el referèndum del primer d’octubre. Els ha rebut la secretaria municipal perquè el batlle, Miquel Sala (PDECat), era a la seu d’Urgell per donar suport al batlle de Bellver, que havia estat citat a declarar per have actuat en favor del referèndum.

La secretària ha anotat al registre d’entrades la petició dels agents i els ha lliurat l’informe que havia elaborat sobre el primer d’octubre. Poc després han sortit de la casa de la vila. No s’han endut res més. Els agents han deixat un document de la fiscalia que notificava el requeriment d’informació.

La Guàrdia Civil també s’ha presentat a Almacelles, Alpicat, Tàrrega, Bellpuig, Guissona i Aitona.

A Almacelles, els agents han demanat al secretari municipal una còpia del decret de suport al referèndum i del correu electrònic en què el consistori posava a disposició dels ciutadans els espais habituals per a votar el primer d’octubre. El batlle, Josep Ramon Ibarz (PDECat), s’ha queixat que la fiscalia podia haver requerit la informació abans d’haver-lo fet anar a declarar. ‘Es podrien haver estalviat molta feina i moltes hores. Funcionen una mica a l’inrevés, primer et citen i ara volen veure si és veritat o no’, ha assenyalat.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb