La repressió de l’estat espanyol contra el referèndum aboca una vegada més els esforços contra les batllies catalanes. La fiscalia de Lleida ha ordenat avui requeriments d’informació a trenta-un ajuntaments. D’aquesta manera, la Guàrdia Civil, com a policia judicial, actua per primera vegada contra consistoris, després d’haver fet escorcolls en diverses empreses privades.

La primera actuació ha estat a l’Ajuntament d’Oliana. Tres agents de la Guàrdia Civil s’hi han presentat i han exigit documentació sobre el referèndum del primer d’octubre. Els ha rebut la secretaria municipal perquè el batlle, Miquel Sala (PDECat), era a la seu d’Urgell per donar suport al batlle de Bellver, que havia estat citat a declarar per have actuat en favor del referèndum.

La secretària ha anotat al registre d’entrades la petició dels agents i els ha lliurat l’informe que havia elaborat sobre el primer d’octubre. Poc després han sortit de la casa de la vila. No s’han endut res més. Els agents han deixat un document de la fiscalia que notificava el requeriment d’informació.

La Guàrdia Civil també s’ha presentat a Almacelles, Alpicat, Tàrrega, Bellpuig, Guissona i Aitona.

A Almacelles, els agents han demanat al secretari municipal una còpia del decret de suport al referèndum i del correu electrònic en què el consistori posava a disposició dels ciutadans els espais habituals per a votar el primer d’octubre. El batlle, Josep Ramon Ibarz (PDECat), s’ha queixat que la fiscalia podia haver requerit la informació abans d’haver-lo fet anar a declarar. ‘Es podrien haver estalviat molta feina i moltes hores. Funcionen una mica a l’inrevés, primer et citen i ara volen veure si és veritat o no’, ha assenyalat.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]