La gestora del PSOE vol tenir capacitat de decisió en els pactes electorals del PSC

  • El portaveu de la gestora diu que s'ha d'aconseguir 'una relació harmònica i simètrica'

VilaWeb
Europa Press
03.01.2017 - 08:23

La gestora del PSOE vol que el partit participi en les decisions del PSC sobre els pactes electorals en els comicis autonòmics i municipals a Catalunya. ‘Aquesta és una les decisions que hem de compartir’, ha declarat el portaveu d’aquest òrgan, Mario Jiménez.

S’hi ha referit en parlar de la possibilitat que el PSC estableixi una aliança electoral amb el partit d’esquerres que prepara la batllessa de Barcelona, Ada Colau, per concórrer en els futurs comicis.

La ponència política que els socialistes catalans van debatre en el seu congrés del mes de novembre passat incloïa aquesta opció. Jiménez ha explicat que el PSC és ‘la marca’ del PSOE a Catalunya a les eleccions municipals i autonòmiques, mentre que el PSOE ho és del PSC en les generals i europees. Així doncs, ha argumentat que quan pren una decisió en l’àmbit de les eleccions autonòmiques, el PSC decideix també pel PSOE: ‘I pel PSOE només pot decidir el PSOE’, ha subratllat.

Acord en l’àmbit polític
Ha dit que és essencial que el PSOE i el PSC, en el marc de la comissió negociadora creada per abordar les relacions entre els socialistes, arribin a un acord en els àmbits polític i electoral. ‘Som dues organitzacions independents i autònomes que s’han de trobar en la part política i en l’electoral’, ha reiterat.

Tot i això, creu que la relació orgànica i organitzativa entre tots dos és una qüestió merament ‘instrumental’, perquè el fet més transcendental és trobar els mecanismes que els garanteixin un funcionament millor.

També ha dit que tots els socialistes veuen clar que el camí és aconseguir un equilibri entre les dues organitzacions, ‘una relació harmònica i simètrica’.

Vot del PSC en les primàries del PSOE
Jiménez no ha volgut pronunciar-se sobre si els militants del PSC han de votar o no en les primàries per escollir el líder del PSOE; una opció sobre la taula segons Elena Valenciano, eurodiputada socialista i membre de la comissió bilateral PSOE-PSC. ‘Hem de delimitar quins són els procediments participatius i com s’articulen perquè hi hagi una relació equilibrada’, s’ha limitat a dir sobre aquesta qüestió.

El parlamentari andalús tampoc no ha volgut confirmar que hi hagi cap acord entre el PSC i el PSOE sobre el terme ‘nació’, i ha remarcat que era feina de la comissió bilateral de fer casar els pronunciaments polítics del PSC –expressats en les seves resolucions congressuals– i el que es va formular en la declaració de Granada sobre el model territorial del PSOE. ‘Jo crec que hi ha una voluntat expressada tant pel PSOE com pel PSC de tornar les coses al seu lloc, que és Granada, i allà on es va formular el nostre model’, ha dit. I després ha subratllat que era un ‘pas important’ que el PSC hagués renunciat al dret a decidir i a la via canadenca.

Sobre el model territorial, ha afegit que el PSOE era conscient que havia d’obrir-se ‘un diàleg amb el conjunt de les forces polítiques’ per a abordar una reforma de la constitució espanyola. Aquesta reforma, ha dit, haurà d’incorporar una ‘nova visió’ i una ‘evolució’ de l’estat de les autonomies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any