La Generalitat de Catalunya ha anunciat que retirarà els frescs del Saló de Sant Jordi, encarregats durant la dictadura de Primo de Rivera. Segons que ha avançat TV3, una comissió d’experts en història de l’art que estudia la reforma del saló ha aprovat per unanimitat retirar les pintures que ara decoren la sala. Es tracta de frescs que daten dels anys vint i representen escenes com el Compromís de Casp, la batalla de Lepant o l’arribada de Colom a Barcelona davant els reis Catòlics.

A sota d’aquestes pintures van quedar murals de l’artista uruguaià Joaquim Torres García –encarregats per Prat de la Riba–, que Joan Antoni Samaranch va recuperar durant la seva etapa al capdavant de la Diputació per decorar algunes altres sales del Palau.

Tal com recull TV3, una vintena d’experts en patrimoni van recomanar aquest setembre de substituir els murals del Saló de Sant Jordi perquè els consideraven una obra ‘ideològica, molt connotada, d’autors secundaris’ que oculta uns murals anteriors ‘de molta més vàlua artística’.

Dies després d’haver pres possessió com a president de la Generalitat, el maig del 2018, Quim Torra es va plànyer a Twitter que les ‘fabuloses’ pintures de Torres García haguessin estat substituïdes pels murals encarregats per Primo de Rivera. ‘Un tema, doncs, que caldrà resoldre’, va assegurar.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.