L’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola farà que la Generalitat celebri sota mínims la diada de Sant Jordi. Tots els actes institucionals que són encapçalats pel president –la recepció, la missa i la benedicció de roses– han estat cancel·lats, tal com ja va passar amb el lliurament de les Creus de Sant Jordi. Ni Mariano Rajoy ni Soraya Sáenz de Santamaría, que són els que comanden la institució d’ençà del cop d’estat, no han volgut presidir els actes tradicionals ni participar-hi.

Així doncs, el programa de la diada d’enguany es redueix  la jornada de portes obertes (11.00 -18.00). Com és habitual, el carilló del Palau farà dos concerts de quaranta-cinc minuts (12.00 i 18.00) amb un repertori dedicat a Sant Jordi.

També es faran dos actes fora de l’edifici. A les 19.00, la Principal de la Bisbal i la colla sardanista de Sant Jordi animaran la vesprada. Una mica més tard (20.30), la catedral acollirà al cor de cambra Francesc Valls, que interpretarà les Completes de la Solemnitat de Sant Jordi a la Generalitat de Catalunya, compostes per Joan Pau Pujol.

D’una altra banda, cal recordar que la Biblioteca de Catalunya també farà una jornada de portes obertes, de 10.00 a 19.00. Al pati del Departament de Cultura es faran lectures en veu alta de 10.00 a 14.00. L’acte es titula ‘Lletres lliures, lletres compartides’. S’hi llegiran texts de Pompeu Fabra, Maria Aurèlia Capmany, Aureli Capmany, Manuel de Pedrolo, Montserrat Abelló, Carles Fages de Climent i Raimon Panikkar.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb