La fiscalia espanyola ataca els mitjans internacionals en l’escrit d’acusació per haver difós l’1-O

  • Els fiscals del Suprem lamenten les connexions en directe de mitjans com la BBC i la CNN

VilaWeb
Redacció
05.11.2018 - 11:48
Actualització: 05.11.2018 - 16:16

En l’escrit d’acusació contra els dirigents independentistes, la fiscalia del Tribunal Suprem fa tot un relat dels fets de l’octubre de l’any passat a Catalunya repetint que hi va haver una acció violenta per part dels acusats i de la societat catalana mobilitzada. Segons aquest relat, durant l’1-O la violència que hi va haver va ser causada per la gent, pels votants, i no pas pels agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil que es van acarnissar contra les persones que eren als col·legis electorals. Un relat que va començar aquell mateix dia, quan el ministre d’Afers Estrangers aleshores, Alfonso Dastis, deia en cadenes de televisió internacionals que no hi havia hagut violència de la policia mentre en directe anaven passant imatges d’aquesta violència. I ara els fiscals, en el seu escrit, retreuen a la premsa internacional que difongués una informació que, segons ells, no era certa.

El dia del referèndum, el grup Mediapro va organitzar un centre internacional de premsa des d’on es centralitzava la informació d’aquella jornada, l’International Press and Broadcasting Center (IPBC). Diu la fiscalia: ‘L’IPBC va facilitar que els principals diaris internacionals oferissin en directe informacions sobre el referèndum en temps real. Així va passar, per exemple, amb els diaris alemanys Bild i Der Spiegel, l’italià La Repubblica, l’argentí Clarín, els francesos Le Monde i Le Figaro, la cadena de televisió britànica BBC i el diari britànic The Guardian, a més del diari nord-americà The New York Times i la cadena de notícies CNN.’ Aquell vespre, la web de la CNN obria l’edició amb el titular ‘La vergonya d’Europa’, en referència a les càrregues de la policia espanyola.

Això no ha agradat a l’estat espanyol, i la fiscalia ho qualifica de ‘manipulació informativa sobre la realitat dels fets d’aquells dies’. I esmenta un informe de la divisió espanyola de Reporters Sense Fronteres, del 28 de setembre i ampliat el 13 d’octubre. La fiscalia parla de pressió a la premsa internacional després de l’1-O, i es continua basant en RSF Espanya, que ha anat demostrant un punt de vista esbiaixat sobre el procés d’independència. I ha arribat a falsificar testimonis de periodistes internacionals fent-los dir que havien estat assetjats per ‘grups afins al procés’; tres d’aquests periodistes van queixar-se públicament de la manipulació, deixant clar que mai havien dit allò que RSF els feia dir en un informe. La junta directiva de RSF Espanya és integrada per un president, Alfonso Armada, que treballa al diari ABC, dues vice-presidentes, de RNE i TVE, i una secretària general, Rosa Meneses, d’El Mundo.

Però fins i tot tenint en compte això, el diari L’Indépendant fa notar avui que la fiscalia passa per alt un comunicat de RSF que denunciava ‘l’ús desproporcionat de la violència per part dels cossos i forces de seguretat de l’estat, que van causar uns 850 ferits i contusionats, segons dades del Departament de Salut de la Generalitat, entre els quals hi ha diversos reporters i fotoperiodistes que cobria la jornada de votació’.

Tot allò que cal saber sobre el judici de l’1-O

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any