La fiscal de la causa sobre els preparatius de l’1-O demana un any de pròrroga

  • La fiscal diu que la causa té una gran complexitat, així com una gran quantitat d'investigats

VilaWeb
EFE
09.09.2020 - 12:47
Actualització: 09.09.2020 - 12:48

La fiscal que investiga la causa sobre els preparatius de l’1-O ha sol·licitat de prorrogar la instrucció del jutjat número 13 de Barcelona un any més a causa de la seva ‘complexitat’, per la ‘gran quantitat’ d’investigats i perquè diu que té per objecte ‘diversos fets punibles’. En el seu escrit, datat el passat 4 d’agost, la fiscal esgrimeix a més que si no es concedeix aquesta ampliació del termini de la fase d’instrucció ‘es podria ocasionar la vulneració del dret fonamental a la tutela judicial efectiva que empara totes les parts per no poder-se practicar les diligències instructores’.

La fiscal assenyala en l’escrit que, previsiblement, el ministeri fiscal sol·licitarà la revocació de la interlocutòria de conclusió del sumari i que si aquesta és estimada per l’Audiència de Barcelona, ‘seria necessari estar en termini d’instrucció per practicar les diligències’ necessàries. ‘En el moment processal en què es troba el present sumari es produeix la coincidència en un termini molt curt de temps del previsible dictat de l’acte de conclusió de sumari i la finalització del termini de pròrroga de la complexitat acordada’, de manera que aquest ‘previsiblement serà posterior al termini d’instrucció’, argumenta la fiscal. Per això, demana una ampliació d’un màxim de dotze mesos de la fase d’instrucció per poder practicar les diligències instructores un cop presentat l’acte de conclusió de sumari, ja que en cas contrari podria produir-se una vulneració del dret a la tutela judicial.

En un acte de febrer del 2018, ja es va acordar la ‘complexitat’ d’aquesta causa, de manera que es va concedir un termini de 18 mesos d’instrucció des de la incoació de procediment, que ara la fiscal demana que es prorrogui dotze mesos més, a causa de la ‘gran quantitat d’investigats, al fet que té per objecte diversos fets punibles, ja que ha estat necessària la realització de perícies que han implicat l’examen de nombrosa documentació’. La fiscal argumenta també que el passat mes de juliol va entrar en vigor la modificació de l’article que estipula els terminis per a la investigació judicial, que queda fixat en dotze mesos, podent-se acordar successives pròrrogues per períodes iguals o inferiors a sis mesos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any