La Feixina no tomba, de moment

  • El Tribunal Suprem espanyol arxiva el recurs contra la protecció del monument franquista de Palma

VilaWeb
Redacció
10.10.2022 - 12:34

El Tribunal Suprem espanyol no ha admès a tràmit el recurs de l’Associació Memòria de Mallorca contra la sentència del TSJ de les Illes sobre la protecció del monument feixista de la plaça de la Feixina de Palma. A més, els ha condemnat a pagar 2.000 euros per les costes del procediment.

L’associació memorialista s’ha mostrat indignada per aquesta decisió del suprem espanyol. Consideren que és intolerable que un monòlit feixista inaugurat per Francisco Franco continuï en peu en un espai públic. “Encara és més intolerable quan són els tribunals de justícia aquells que decideixen protegir-lo”.

Els advocats de l’Associació Memòria de Mallorca estudien quines accions legals posaran en marxa per a eliminar la simbologia franquista dels carrers de Palma. Una de les possibles opcions és recórrer al Tribunal Constitucional.

Homenatge al creuer Balears

El monument de la Feixina és un homenatge al creuer Balears que durant la guerra va bombardar des de la mar els civils que intentaven fugir de Màlaga. Van morir milers de persones. Tant l’Ajuntament de Palma, com el Consell de Mallorca com el govern de les Illes Balears han intentat esbucar-lo, però la justícia sempre s’hi ha oposat. La justícia i els partits de la dreta i l’extrema dreta i associacions com ARCA Patrimoni que ara s’ha mostrat satisfeta per la decisió del suprem.

Diuen que és un bé catalogat i que ja fa anys que s’hi va fer una intervenció per a llevar-li qualsevol element franquista. “S’ha donat al monòlit un missatge de descontextualització i de pau tot al voltant de la font, contra la guerra i les dictadures”. En el comunicat d’ARCA remarquen que ja hi ha quatre pronunciaments judicials en favor del manteniment del monument.

Durant un grapat d’anys, l’esbucament de la Feixina, ha estat l’objectiu de molts col·lectius relacionats amb la memòria o amb l’esquerra de les illes. L’expressió “tomem sa Feixina” va fer fortuna en manifestacions i concentracions de tota mena.

Monument contrari a la memòria democràtica

Un moviment fet les darreres setmanes pel Govern de les Illes sembla que dóna per bo que la Feina no tombarà. El senador de Més per Mallorca, Vicenç Vidal i el secretari de memòria democràtica del govern, Jesús Jurado, van presentar plegats les esmenes presentades a la llei espanyola de Memòria Democràtica. En una d’aquestes esmenes demanen que el monòlit sigui declarat monument contrari a la memòria democràtica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any