La falta de compromís institucional arracona la Plaça del Llibre de València al claustre de la Universitat

  • El festival literari ja fa onze anys que s'organitza · També reduirà la durada: del 28 d'octubre al primer de novembre

VilaWeb
Esperança Camps Barber
12.09.2023 - 13:02
Actualització: 12.09.2023 - 13:14

Prudència, prevenció i precaució són les paraules emprades per Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre, per a explicar a VilaWeb els motius pels quals el certamen deixa la visibilitat de la plaça de l’Ajuntament per a enclaustrar-se a la Nau.

Aquesta prudència, prevenció i precaució, estan basades en el fet que quan falta poc més d’un mes perquè comence la festa literària en català a la ciutat de València, els organitzadors no compten amb el suport ni econòmic ni logístic dels nous governs de dreta i extrema dreta tant a l’ajuntament com a la Generalitat.

Domínguez, que les darreres hores ha comunicat la decisió als editors, diu que la celebració de la Plaça del Llibre representa una despesa molt important tant per a l’organització com pels expositors, i que no volen córrer un risc innecessari. Un dels inconvenients que veuen és que no tenen els permisos d’ocupació de la via pública sol·licitats fa molts mesos.  En les edicions anteriors, els papers arribaven quan el festival ja estava a punt de començar, però durant el mandat de Joan Ribó es comptava amb la voluntat política que es podria celebrar i que les qüestions burocràtiques s’anirien resolent.

La celebració de la Plaça del Llibre, que enguany arriba a l’edició que fa onze, representa traure al carrer una infraestructura molt gran que depèn dels ajuts de moltes institucions que no està clar que es reben. Tampoc no es vol córrer el risc d’arribar a la plaça i que no els deixen muntar les parades.

Continuisme sense compromís polític

La Fundació Full pel Llibre i la Lectura opta a tot de subvencions públiques per a poder fer la Plaça del Llibre de València i totes les que s’han anat implantant a Alacant, Castelló, Elx o Gandia. A més fa altres activitats de foment lector i promoció del llibre com ara Autors a les Aules, les Rutes Literàries o la revista Full. Un d’aquests ajuts és un conveni de 240.000 euros de la Generalitat que es renovava anualment i que s’hauria de renovar l’any vinent.

Després d’una entrevista amb el nou director general del Llibre, Sergio Arlandis, la percepció és que faria una política continuista, però a la vegada els va generar una certa incertesa.

Una Plaça del Llibre que ja va nàixer tancada en època del PP

La primera edició de la Plaça del Llibre es va fer l’any 2012 als baixos de l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània. La batllessa de València era Rita Barberà. No va ser fins a l’edició que feia cinc, la del 2016 que els llibres van eixir al carrer i van ocupar la plaça principal de la ciutat. Rafael Domínguez admet que el fet que ara entren al claustre de la Universitat de València és un retrocés quant a visibilitat. “No és el mateix estar al carrer on tothom qui passa et veu, que estar al claustre”, diu.

Amb tot, la idea principal que manté la fundació és que la plaça se celebre, encara que siga reduint-ne la durada i en un lloc no tan visible. Es pot fer al claustre de la Nau gràcies al fet que Publicacions de la Universitat de València és un dels socis de la Fundació pel Llibre i la Lectura i facilita les infrastructures necessàries tant per a l’exhibició dels llibres per part de les editorials com per a fer les presentacions i altres activitats previstes en el programa.

La Plaça del Llibre és un projecte que any rere any ha anat consolidant-se com el gran aparador del llibre valencià. En l’edició passada va rebre 30.000 visitants, hi van participar setanta expositors i s’hi van fer dues-centes activitats per a adults i seixanta per a infants. Prop de sis-cents autors van participar en alguna de les activitats o presentacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any