Vilafranca del Penedès (ACN).- La Denominació d’Origen Penedès assegura que la verema d’aquest any estarà marcada per una sanitat i una qualitat “excepcionals”. Així ho ha afirmat a l’ACN el director del Consell Regulador, Francesc Olivella, qui ha destacat que les temperatures elevades de la primavera i l’estiu han fet minvar el volum de raïm produït respecte l’any passat, si bé el fruit és de més qualitat. Recentment ha començat la verema de les varietats chardonnay i pinord noir, en una collita que aproximadament s’ha avançat una setmana en comparació el 2014, i que ara servirà per elaborar vins escumosos. A finals d’agost, està previst veremar les varietats per a vi tranquil: macabeu, xarel·lo, parellada i raïms negres.

Segons ha explicat Francesc Olivella, la verema d’enguany s’ha avançat uns dies respecte l’any passat degut a la falta d’aigua de pluja i a la calor, especialment per la poca diferència de temperatures que hi ha hagut entre el dia i la nit. Actualment, però, Olivella apunta que les temperatures nocturnes són més fredes i això beneficia la maduració del raïm.

També ha estat la climatologia la que ha marcat el volum de raïm produït, que la DO Penedès preveu que serà menor a altres campanyes. “Veníem de veremes molt bones en anys anteriors”, apunta Francesc Olivella, qui assegura que en èpoques de molta pluja calia destriar els fruits perquè hi havia una bona part inservible, mentre que ara tot el raïm és “de qualitat excepcional” per elaborar vi.

Un dels motius que explica aquesta qualitat és el fred rigorós de l’hivern passat, que va enfarinar tot el Penedès amb una nevada intensa a principis de febrer. El Director de la DO Penedès ha recordat que les baixes temperatures “maten” gran part de les larves dels insectes i fongs que hi ha a terra. “Si combines que tens un hivern fred, i que fa molta calor a la primavera i a l’estiu, i que no plou”, apunta Olivella, “al final hi ha molta sanitat a les vinyes”.

La verema nocturna a mà, a l’alça

Pel que fa al sistema de veremar, des de la DO Penedès s’ha detectat una tendència a l’alça a l’hora de collir el raïm manualment durant la nit. Si bé els darrers anys molts cellers havien optat per veremar mecànicament en horari nocturn, Francesc Olivella ha assegurat que cada cop són més els elaboradors que instal·len focus a les vinyes i faciliten llums frontals als treballadors del camp.

Tot i no concretar la xifra d’elaboradors que veremen així, Olivella ha explicat que aquest sistema cada cop guanya més adeptes perquè permet “obtenir una millor qualitat del vi”, ja que el raïm collit a la nit arriba al celler a una temperatura més baixa en comparació als fruïts collits a plena llum del dia. Això, ha dit Olivella, repercuteix en la qualitat i en l’estalvi de diners a l’hora de refredar el most.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.