La desconnexió entre Espanya i Catalunya: la sentència i les eleccions

  • L'analista de dades Joe Brew mostra fins a quin punt es parla de la sentència a l’estat espanyol i a Catalunya i què se'n pot deduir de les diferències

VilaWeb
Joe Brew
12.10.2019 - 21:50
Actualització: 12.10.2019 - 21:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al març, vaig escriure un article sobre la poca atenció que es feia a l’estat espanyol del judici del procés. Encara que molts el consideressin el judici més important de la història de l’estat, se’n parlava poc fora de Catalunya. Ara que la sentència és a punt de sortir i que Espanya és una altra vegada en pre-campanya, és interessant de reproduir aquella anàlisi. És a dir, fins a quin punt es parla de la sentència a l’estat espanyol i a Catalunya? I què podem deduir-ne de les diferències?

Mirarem tots els piulets geolocalitzats dels últims deu dies que feien servir les paraules ‘sentència’ (o ‘sentencia’) a quatre ciutats de l’estat espanyol: Barcelona, Madrid, Sevilla, Saragossa (a menys de 32 kilòmetres del centre de la ciutat). Per fer-ne un control, comparem-los amb els piulets de les mateixes zones que contenen la paraula ‘eleccions’ o ‘elecciones’.

La hipòtesi és aquesta: si a Catalunya preocupen els mateixos temes polítics que a la resta de l’estat espanyol, esperarem que la proporció de piulets esmentant la sentència i les eleccions sigui similar a les diferents ciutats. En canvi, una diferència en la freqüència de piulets esmentant la sentència i les eleccions indica una desconnexió psicològica, i una diferència en la importància relativa que les persones posen als esdeveniments polítics.

Vegem-ne els resultats.

Tots els piulets d’aquests últims deu dies

El gràfic següent mostra la diferència entre piulets sobre les eleccions (verd) i la sentència (blau) a les quatre ciutats examinades. Les dades han estat ajustades perquè el nombre de piulets sobre les eleccions sigui la referència (100%) a cada ciutat, de manera que puguem fer comparacions entre ciutats que no tenen el mateix nombre d’habitants. És a dir, una barra blava al 100% vol dir que en aquella ciutat es fan exactament la mateixa quantitat de piulets sobre la sentència que sobre les eleccions. Una barra blava més alta de 100% vol dir que es parla més de la sentència, i una barra blava inferior a 100% vol dir que es parla més de les eleccions.

Barcelona és l’única ciutat on es parla més de la sentència que de les eleccions. A les altres ciutats, la freqüència (ajustada) de piulets sobre la sentència és molt menor. A Madrid, la freqüència ajustada de piulets sobre el judici és 3,3 vegades menor que a Barcelona. La bretxa és encara més gran a Sevilla (4 vegades menor) i a Saragossa (3,5 vegades menor).

La comparació Barcelona-Madrid és la més interessant perquè són de dimensions més similars i comparteixen un nivell sociodemogràfic més comparable. Mirem la freqüència de piulets per hora a cada ciutat:

És clar que, a Madrid, la sentència contra el procés atrau molta menys atenció que no pas les eleccions. I a Barcelona passa al revés.

Conclusió

A Catalunya es parla molt més de la sentència que no pas de les eleccions espanyoles. A la resta de l’estat, es parla més de les eleccions que no pas de la sentència.

Quan dues poblacions no comparteixen la mateixa opinió sobre la importància relativa dels esdeveniments polítics, se’n reflecteix una ‘desconnexió’. Els esdeveniments principals d’un lloc ja no es consideren tan importants a l’altre. La confirmació d’aquesta desconnexió la podem trobar també, anecdòticament, si donem un cop d’ull als titulars dels principals diaris de Catalunya i de l’estat espanyol: en els primers, la sentència; en els segons, les eleccions espanyoles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes