desconnexió catalunya espanya judici eleccions joe brew

El judici del procés ha captivat tot l’estat espanyol. Hi ha qui ho mira amb indignació, pertorbat per l’ús dels tribunals per a resoldre qüestions fonamentalment polítiques i enfurismat per l’aplicació de la presó preventiva. Per altra banda, hi ha gent que s’enorgulleix de l’acció de l”estat de dret’ i celebra que els ‘colpistes’ i ‘rebels’ violents catalans que havien intentat ‘liquidar’ Espanya s’enfrontin a una justícia independent. Sigui quina sigui la seva posició política, tots parlen de la transcendència del judici, i sembla que hi ha un consens a veure que hi ha en joc no tan sols les vides dels acusats, sinó també el futur polític de Catalunya i el de l’estat espanyol.

En converses amb amics espanyols i catalans, he notat que l’interès pel judici contra el procés és molt diferent: els meus amics catalans me’n parlen moltíssim, i els meus amics espanyols, poc. Seria interessant de saber, pensava, si això és una diferència només entre els meus amics (una mostra relativament petit) o si és una característica general de les societats catalana i espanyola en aquest moment.

Qui parla del judici? Com podem saber-ho? Què en podem deduir, de les diferències? Aquest article mira de respondre a aquestes preguntes.

MÈTODES

Per compensar la mida de la ‘mostra’ massa petita entre coneguts, vaig recopilar dades d’una font de persones més gran: Twitter. Vaig descarregar tots els piulets dels últims deu dies que feien servir les paraules ‘judici’ o ‘juicio’ i eren geolocalitzables a quatre ciutats de l’estat espanyol: Barcelona, Madrid, Sevilla i Saragossa (a menys de 32 quilòmetres del centre de la ciutat). Per fer-ne un ‘control’, vaig descarregar també tots els piulets de les mateixes zones que contenien la paraula ‘eleccions’ o ‘elecciones’.

Si la meva impressió anecdòtica era encertada, hauria de trobar-me amb una proporció judici-eleccions més alta a Catalunya que no pas a la resta de l’estat. Vegem-ne els resultats.

RESULTATS

Tots els piulets dels últims deu dies

El gràfic següent mostra la diferència entre piulets sobre les eleccions espanyoles (taronja) i el judici contra el procés (blau) a les quatre ciutats examinades. Les dades han estat ajustades perquè el nombre de piulets sobre les eleccions sigui la referència (100%) a cada ciutat, de manera que puguem fer comparacions entre ciutats que no tenen el mateix nombre d’habitants. És a dir, una barra blava al 100% voldria dir que en aquella ciutat es fan exactament la mateixa quantitat de piulets sobre el judici que sobre les eleccions. Una barra blava més alta de 100% vol dir que es parla més del judici, i una barra inferior a 100% vol dir que es parla més de les eleccions.

Barcelona és l’única ciutat on es parla més del judici contra el procés que no pas de les eleccions espanyoles. Per cada dos piulets escrits a Barcelona sobre les eleccions, se n’escriuen tres sobre el judici.

A les altres ciutats, la freqüència (ajustada) de piulets sobre el judici és molt menor: a Madrid, és quatre vegades menor que a Barcelona. La bretxa és encara més gran a Sevilla (4,6 vegades menor). A Saragossa es parla més del judici que no pas a les altres dues ciutats espanyoles, però encara s’hi escriuen dos piulets sobre les eleccions per cada piulet sobre el judici.

La comparació Barcelona-Madrid és la més interessant perquè són de dimensions més similars i comparteixen un nivell sociodemogràfic més comparable. Mirem la freqüència de piulets per hora a cada ciutat:

És clar que, a Madrid, el judici contra el procés atreu molta menys atenció que no pas les eleccions. I a Barcelona passa al revés.

Tots els piulets dels polítics

Potser una de les causes potencials de la discrepància Catalunya-Espanya pel que fa a l’atenció que es para al judici té a veure amb els polítics: si els dirigents no en parlen gaire, és normal que els seus seguidors també en parlin poc.

El gràfic següent mostra la quantitat de piulets de polítics espanyols i catalans que esmenten ‘eleccions’ o ‘judici’.

Amb poques excepcions, els polítics sobiranistes parlen molt més del judici que no pas de les eleccions, mentre que els polítics en contra de l’autodeterminació parlen més de les eleccions. Fins i tot Vox (i el seu dirigent, Santiago Abascal) parlen més de les eleccions que no pas del judici, tot i que són una part oficial del judici contra el procés. Els no independentistes catalans del PSC, PP i Ciutadans parlen més del judici que no pas els no independentistes espanyols, però encara parlen més de les eleccions que no pas del judici.

Atenció internacional

És interessant també de veure l’atenció internacional al judici i a les eleccions espanyoles del 28 d’abril. Tot i que la majoria dels piulets no són geolocalitzats, es pot fer servir la llengua com una aproximació de la ‘internacionalitat’ (considerant, per a aquesta anàlisi, que aquesta internacionalitat són els piulets en anglès).

Vaig recopilar tots els piulets que feien referència al judici contra el procés i a les eleccions espanyoles mitjançant dues cerques senzilles (els detalls són al final de l’article). Heus ací els piulets en anglès per hora amb esment als dos temes:

El gràfic anterior només té en compte el nombre de piulets individuals, i no pas els retweets. És important també analitzar els retweets perquè reflecteixen l’impacte i l’abast dels piulets. A continuació, el mateix gràfic però amb retweets.

Les variacions al llarg del temps són tantes que es fa difícil veure’n la totalitat. Per això apleguem tots els piulets en anglès sobre els dos temes del primer de gener al 28 de març. Heus ací el resultat:

Al gràfic anterior es veu que, en els piulets en anglès, es parla un 25% més del judici que no pas de les eleccions espanyoles.

Com hem dit, és important de tenir en compte també els retweets per entendre l’abast de les converses. El gràfic següent mostra el nombre de piulets en anglès que fan referència al judici i a les eleccions espanyoles, comptant-hi els retweets.

La diferència és enorme. A escala internacional, es parla quatre vegades més del judici que no pas de les eleccions espanyoles.

CONCLUSIÓ

Resum de resultats

—A Catalunya es parla molt més del judici que no pas de les eleccions espanyoles. A la resta de l’estat espanyol, es parla més de les eleccions que no pas del judici.

—Els polítics sobiranistes catalans parlen més del judici que no pas de les eleccions espanyoles. Els polítics catalans no sobiranistes parlen més de les eleccions. Els polítics no catalans parlen molt poc del judici contra el procés, i molt més de les eleccions espanyoles.

—A escala internacional, igual com a Catalunya, es parla molt més del judici contra el procés que no pas de les eleccions espanyoles.

Reflexió personal

No sé exactament per què es parla tan poc del judici contra el procés a la resta de l’estat espanyol. Si hi hagués hagut una ‘rebel·lió violenta’, un ‘cop d’estat’ o un esforç per a ‘liquidar la democràcia espanyola’, em sembla que el judici dels rebels hauria d’atraure l’atenció de tots.

Però no és el cas. A Catalunya, i a la resta del món, el judici és objecte d’una atenció importantíssima. Però a Espanya, segons les dades que hem analitzat de Twitter, se’n parla poc. La confirmació d’aquesta diferència la podem trobar si donem un cop d’ull als titulars dels principals diaris de Catalunya i de l’estat: en els primers, el judici; en els segons, les eleccions espanyoles.

La diferència d’atenció reflecteix una ‘desconnexió’ entre Espanya i Catalunya. Segons aquesta anàlisi, els catalans i els espanyols no comparteixen la mateixa opinió sobre la importància relativa dels esdeveniments. Els esdeveniments principals d’un lloc ja no es consideren tan importants a l’altre.

Però aquesta anàlisi ens ensenya que la desconnexió va més enllà de Catalunya i Espanya. Mentre que l’estat espanyol és absort en el dia a dia de la campanya electoral, sembla que l’atenció internacional se centra en el judici. Pel que fa a aquest judici contra el procés, la desconnexió no és entre Espanya i Catalunya, sinó entre Espanya i la resta del món.

DETALLS

La recerca de piulets internacionals sobre el judici contra el procés es va fer així:

La recerca de piulets internacionals sobre les eleccions espanyoles es va fer així:

Tot el codi per a aquesta anàlisi és accessible públicament.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.