La CUP vol una llei separada per al referèndum

  • El partit qüestiona que es pugui establir una legalitat catalana sense guanyar-lo · La CUP aposta per acompanyar la ruptura amb més desobediència i mobilització

VilaWeb

ACN

02.03.2017 - 11:57
Actualització: 02.03.2017 - 13:57

La CUP aposta per què s’impulsi per al referèndum una llei ‘separada’ a la de transitorietat jurídica. Així ho defensa el seu grup parlamentari en un document destinat a la militància sota el títol ‘Despertem la primavera del referèndum!’ i que evidencia aspectes sense ‘posició comuna’ amb JxSí. De fet, els cupaires posen en qüestió que es pugui establir una legalitat catalana sense haver guanyat abans el referèndum i, per tant, sense una proclamació de la independència.

‘L’ordre dels factors no pot ser invertit’, diu el text. En aquest sentit, discrepen del concepte ‘de la llei a la llei’ de JxSí i critiquen que es presenti com ‘una mena de panacea jurídica que ho arregla tot’. Per tot plegat, creuen que cal acompanyar la ruptura amb ‘més mobilització i amb més desobediència’.

La llei de transitorietat jurídica és la tercera de les anomenades lleis de desconnexió i ha de permetre substituir la legalitat espanyola vigent per una legalitat catalana. El text s’ha d’aprovar al Parlament de Catalunya, però actualment es troba guardada en un calaix després de l’acord entre JxSí i la CUP per evitar qualsevol tipus d’acció jurídica de l’oposició o del govern espanyol. Els anticapitalistes defensen que la llei de transitorietat pugui aprovar-se però que no entri en vigor fins la proclamació de la independència.

En el document, la CUP cita l’Opinió de la Cort Internacional de Justícia de La Haia en relació a Kosova (2010), que legitima la unilateralitat en una declaració d’independència en els casos en què s’han esgotat totes les vies de negociació possibles. Segons que expliquen els cupaires, no existeix un dilema entre la unilateralitat i la legalitat en l’àmbit internacional en aquests casos.

També recorden el Codi de bones pràctiques sobre referèndums de la Comissió de Venècia, que recomana evitar establir un llindar de participació mínima per validar el resultat i determina que amb la meitat més un dels vots és suficient per donar-lo per bo. Tanmateix, la CUP es mostra favorable a aprovar una llei específica pel referèndum: ‘Quan pensem en com aprovem la llei que convoca el referèndum i quan la tramitem, com menys complexitat i menys legislació, millor.’

Els cupaires adverteixen que la implicació internacional que hi hagi quan es convoqui el referèndum serà una ‘peça clau’ en un xoc entre la legalitat i la legitimitat. Asseguren que la consciència i els reconeixements internacionals ‘només es produiran quan s’hagi visualitzat de forma efectiva la ruptura’, i citen la determinació política, mobilització popular, l’assumpció d’espais de desobediència i la internacionalotzació del conflicte com a eixos centrals de l’embat rupturista per materialitzar el referèndum ‘amb condicions d’irreversibilitat’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem