La CUP ha posat al bell mig del debat polític el referèndum unilateral sobre la independència (RUI), just l’endemà de trencar-se el pacte d’estabilitat amb Junts pel Sí, arran de l’aprovació de l’esmena a la totalitat del pressupost. Primer Anna Gabriel i després Mireia Boya van exposar la idea, a RAC-1 i al parlament, respectivament, per a mirar de refer el pacte amb Junts pel Sí i introduir un element nou en el full de ruta amb vista a la qüestió de confiança a què se sotmetrà el president el mes de setembre. El RUI ha passat de ser una opció defensada per alguns politòlegs a esdevenir un element més de la discussió política sobre el camí –tortuós i ple de sotracs– cap a la independència.

Anna Gabriel va dir que la CUP donaria suport al president de la Generalitat si hi havia un full de ruta clar cap a la independència. ‘Anem pel bon camí’, va declarar. I afegí que segurament caldria fer retocs en el full de ruta que ja hi ha ara damunt la taula del govern, que ja és de tretze mesos fins a la proclamació de la independència: ‘S’han de construir unes noves bases, que no alterin el full de ruta, sinó que continguin ajustos.’ I encara va precisar que un d’aquests retocs podia ser la incorporació d’un referèndum unilateral d’independència (RUI).

Segons ella, d’ací al setembre, quan hi hagi la qüestió de confiança, hauran passat unes eleccions espanyoles en què està convençuda que es constatarà que un referèndum pactat amb l’estat espanyol és impossible. ‘El RUI pot ser l’única sortida possible per a relligar bé l’instrument democràtic imprescindible i la certificació que el pacte amb l’estat no és possible.’ I afegeix: ‘És un instrument que hi ha gent de Junts pel Sí que veu bé, i hi ha gent que el qüestiona perquè prefereix eleccions constituents. És un debat interessant. I nosaltres hi vam apostar en l’assemblea d’Esparreguera. Pot ser l’instrument que faci de desllorigador la primavera vinent.’

Per Gabriel, seria un element de renegociació amb Junts pel Sí, amb vista a donar suport a Puigdemont en la qüestió de confiança, per més que el president ja ha dit que no el cercaria pas, el suport de la CUP. ‘En tot allò que sigui millorar espais d’entesa i de confiança, hi serem. Ara no hi ha cap línia vermella com un pacte fiscal; en tot allò que sigui  un camí compartit, hi serem.’ També va confirmar que la decisió de la CUP sobre el vot en la qüestió de confiança es decidiria en una assemblea.

I què hi diu Carles Puigdemont? El president no ha entrat de ple en el debat sobre el RUI: no se n’ha declarat obertament partidari, però tampoc no l’ha pas descartat. Ha escollit com a opció prioritària la consulta pactada amb l’estat, però reconeixent que és una opció remota. ‘És evident que el camí que ha de recórrer Catalunya és el que decideixi el parlament, i que el mandat de dos milions de persones no s’ha d’esperar ni aturar-se perquè l’estat espanyol es negui sistemàticament a plantejar la fórmula preferida per nosaltres, que és la del referèndum acordat.’ Aquesta fou la resposta de Puigdemont ahir a la diputada Mireia Boya, que li havia demanat el seu parer sobre el referèndum unilateral.

Què és el RUI?
El debat sobre un referèndum unilateral d’independència de Catalunya ha anat agafant pes aquests últims mesos. A VilaWeb n’han parlat el professor de dret a la Universitat de Copenhaguen Antoni Abat Ninet i la degana de la facultat d’Economia i Empresa de la UB Elisenda Paluzie, en sengles entrevistes:

Antoni Abant Ninet: ‘La DUI l’hauria feta l’endemà del 27-S. No ho hem tingut mai tan bé com ara’

Elisenda Paluzie: ‘Un referèndum unilateral es podria fer la primavera del 2017’

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb