La CUP ha fet arribar un document a JxCat i ERC amb les seves propostes per a la investidura i la legislatura, ‘arran de la poca concreció de programa de govern’. Volen discutir-les en les reunions bilaterals que tenen programades aquesta tarda amb JxCat i ERC i durant les negociacions d’aquests dies.

El document conté tres grans eixos per a fer efectiva la república i liquidar el cop d’estat del 155: la materializació institucional i el procés constituent, la materialització social i la materialització democràtica de la república. Dissabte, la CUP farà una reunió del consell polític per a abordar la investidura i el programa de govern.

La CUP ha advertit Carles Puigdemont que no té garantit el suport dels seus quatre diputats a la sessió d’investidura de dimarts, uns vots decisius perquè el president pugui obtenir la majoria absoluta a la primera volta. Condicionen aquest suport a un programa de govern que faci efectiva la república proclamada el 27 d’octubre.

Materialització institucional
La CUP proposa de començar el procés constituent, desenvolupar organismes públics de sobirania –banca pública, agència tributària, agència de seguretat social, judicatura pròpia i sobirania sobre els cossos policíacs–, obtenir la titularitat pública d’infrastructures estratègiques de l’energia i el transport i la suspensió del pagament del deute públic. A més, demana d’internacionalitzar la república i de continuar la construcció nacional dels Països Catalans.

Materialització social
Aquest apartat conté mesures socials, com ara un pla de xoc contra la pobresa, l’augment del salari mínim fins a 1.200 euros, el suport a l’economia social i solidària, fer efectiu el dret de l’habitatge i la suspensió dels desnonaments, no renovar els concerts a les escoles concertades que segreguen per sexe, garantir l’accés universal i públic a l’educació infantil i l’accés a la universitat, desprivatitzar la sanitat, un pla de xoc contra la violència masclista, garantir el finançament dels mitjans de comunicació públics i l’accés als subministraments bàsics, entre més mesures.

Proposen de restituir i actualitzar les lleis i decrets aprovats la legislatura passada que van ser suspesos pel Tribunal Constitucional espanyol.

Materialització democràtica
La CUP entén que els mandats de l’1-O, el 27-O i el 21-D legitimen la declaració de sobirania del parlament de 9 de novembre del 2015 i donen continuïtat al projecte republicà. Criden a aplicar les decisions del parlament i de la Generalitat i a fer cas omís de les decisions i suspensions de les institucions de l’estat espanyol.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb