La concessió d’una medalla al mèrit policíac a la Mare de Déu, avalada per l’Audiència espanyola

  • La sentència compta amb els vots particulars de dos magistrats

VilaWeb
ACN
18.11.2015 - 12:38
Actualització: 18.11.2015 - 15:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència espanyola ha avalat la concessió de la medalla al mèrit policíac a Nostra Senyora Santíssima de l’Amor. Tres jutges hi ha votat a favor i dos en contra. Aquests dos magistrats consideren que la condecoració a una figura religiosa s’hauria d’haver anul·lat, perquè no és cap persona i, per tant, no té entitat jurídica ni pot tenir drets ni obligacions. Els tres jutges disposats a mantenir la condecoració consideren que no hi ha pas ‘irracionalitat ni arbitrarietat’ de l’administració i que no és la primera vegada que es concedeix a una imatge religiosa.

Els dos que hi són contraris manifesten en un vot particular que aquests reconeixements s’atorguen per reconèixer comportaments molt remarcables i trajectòries de persones, ben sovint anònimes. Solen ser –diuen– persones que han mort en acte de servei o han fet alguna acció a favor del prestigi del cos policíac.

Els jutges partidaris avalen l’advocacia de l’estat, que va donar suport a un recurs de l’Associació ‘Europa Laica’. Entenen que el destinatari final de la medalla era la Confraria de Jesús el Ric, amb personalitat jurídica, i que té Nostra Senyora Maria Santíssima de l’Amor per símbol representatiu. A més, recorden que és una confraria vinculada a la policia espanyola.

D’una altra banda, els dos jutges de la sala contraris a la resolució –un dels quals és el president de la secció, José Luis Gil Ibáñez– argumenten que només es concedeix a persones físiques o jurídiques quan hi ha hagut actuacions en defensa de l’ordre, de les persones o de la propietat, unes circumstàncies que no concorden amb el fet d’atorgar-la a una confraria perquè col·labora amb la policia, afegeixen. ‘Amb tots els respectes per la posició majoritària –indiquen en sengles vots particulars–, ni l’assistència a actes processionals, ni el privilegi d’alliberar un pres durant la Setmana Santa no constitueixen comportaments o actuacions extraordinaris o motius que, excepcionalment, aconsellin d’atorgar la principal distinció policíaca, perquè aquesta distinció no aporta cap incentiu als membres de la policia.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes