L’Audiència espanyola ha avalat la concessió de la medalla al mèrit policíac a Nostra Senyora Santíssima de l’Amor. Tres jutges hi ha votat a favor i dos en contra. Aquests dos magistrats consideren que la condecoració a una figura religiosa s’hauria d’haver anul·lat, perquè no és cap persona i, per tant, no té entitat jurídica ni pot tenir drets ni obligacions. Els tres jutges disposats a mantenir la condecoració consideren que no hi ha pas ‘irracionalitat ni arbitrarietat’ de l’administració i que no és la primera vegada que es concedeix a una imatge religiosa.

Els dos que hi són contraris manifesten en un vot particular que aquests reconeixements s’atorguen per reconèixer comportaments molt remarcables i trajectòries de persones, ben sovint anònimes. Solen ser –diuen– persones que han mort en acte de servei o han fet alguna acció a favor del prestigi del cos policíac.

Els jutges partidaris avalen l’advocacia de l’estat, que va donar suport a un recurs de l’Associació ‘Europa Laica’. Entenen que el destinatari final de la medalla era la Confraria de Jesús el Ric, amb personalitat jurídica, i que té Nostra Senyora Maria Santíssima de l’Amor per símbol representatiu. A més, recorden que és una confraria vinculada a la policia espanyola.

D’una altra banda, els dos jutges de la sala contraris a la resolució –un dels quals és el president de la secció, José Luis Gil Ibáñez– argumenten que només es concedeix a persones físiques o jurídiques quan hi ha hagut actuacions en defensa de l’ordre, de les persones o de la propietat, unes circumstàncies que no concorden amb el fet d’atorgar-la a una confraria perquè col·labora amb la policia, afegeixen. ‘Amb tots els respectes per la posició majoritària –indiquen en sengles vots particulars–, ni l’assistència a actes processionals, ni el privilegi d’alliberar un pres durant la Setmana Santa no constitueixen comportaments o actuacions extraordinaris o motius que, excepcionalment, aconsellin d’atorgar la principal distinció policíaca, perquè aquesta distinció no aporta cap incentiu als membres de la policia.’

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb