Representants de la comunitat educativa (el sindicat USTEC, els sindicats d’estudiants i representants dels estudiants i de les famílies) s’han reunit avui amb la consellera Clara Ponsatí a Brussel·les. ‘Convido tothom a plantar cara a les agressions’, ha dit la consellera, sobre les darreres denuncies contra els professors i les acusacions d’adoctrinament.

Ponsatí ha valorat el nomenament del secretari de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya com a director general de centres concertats i centres privats del Departament d’Ensenyament: ‘És molt estrany que algú amb sentiments democràtics i catalans pugui acceptar un nomenament en ple 155’, ha dit.

El portaveu del sindicat USTEC, Ramon Font, ha reivindicat Ponsatí com a consellera legítima i ha reafirmat que no es reunirien amb cap representant del govern espanyol. Font també ha explicat que es mantindrien contra el 155 i les acusacions d’adoctrinament i al costat del professorat i el model d’escola catalana.

A més, l’USTEC ha lliurat una carta a Ponsatí. Heus-ne ací el contingut:

«Ens adrecem a vós per expressar el nostre escalf i solidaritat en aquests moments difícils per a tots, encara que especialment complicats per a tots aquells que com vós i el govern del qual  formeu part ostenteu la representació política legítima que emana del poble de Catalunya. Com bé sabeu, USTEC·STEs és el sindicat majoritari entre el sector educatiu, del qual vós sou responsable des d’aquest estiu. Des dels nostres orígens, aviat farà quaranta anys, hem tractat d’exercir el nostre paper constructiu per fer de l’ensenyament públic un referent de qualitat, de la mateixa manera que vam apostar decididament per la immersió lingüística i l’escola catalana, a partir de la tradició de la Renovació Pedagògica, molt abans que la Generalitat assumís les competències en Ensenyament i que el sistema assumís la nostra llengua com a vehicular. En tots aquests anys, hem tractat de ser un referent positiu per a la comunitat educativa i la societat civil del nostre país. Com a organització, representem un col·lectiu plural i divers, i hem aspirat sempre a esdevenir un sindicat transversal, obert a totes les sensibilitats, marcat, en tot cas, a partir dels valors tradicionalment associats a l’esquerra, especialment els que fan referència a la trilogia republicana de Llibertat, Igualtat i Fraternitat.

Com poden constatar els predecessors de diversos colors polítics que han ocupat les responsabilitats que ostenteu, USTEC·STEs sempre ha estat un sindicat incòmode, que s’ha oposat a aquelles polítiques que considerem lesives per a l’escola pública i la cohesió social, i que no ha dubtat a mobilitzar el professorat i la comunitat educativa quan veu que les polítiques dissenyades des de Via Augusta van en contra de l’interès de l’educació, els drets dels treballadors o la justícia social. Entenem que aquesta és la nostra missió fonamental, i desitgem que ben aviat puguem recuperar una normalitat en una nova etapa de construcció nacional que permeti recuperar una dinàmica constructiva, sense defugir el conflicte que marca tota relació entre administració i sindicats.

Volem fer arribar el missatge, a vós, a la comunitat educativa i al nostre país, la nostra lleialtat amb la Generalitat i les institucions catalanes, i així ho volem expressar de manera pública. Desitgem que ben aviat el govern legítim de Catalunya pugui tornar al país, ni que sigui per recuperar la lògica d’acords i desacords, enteses i antagonismes que han de caracteritzar la relació entre l’administració i els representants dels treballadors.»

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb