Una convocatòria per als mitjans davant les Corts Valencianes i una fotografia de família amb els representants de totes les entitats que formen la Comissió 9 d’Octubre (tres per col·lectiu) han substituït la gentada, les pancartes, les dolçaines, les muixerangues i les consignes de les manifestacions del Nou d’Octubre.

El manifest consensuat du per títol ‘Construïm els País Valencià, drets, autogovern, llengua’ i l’ha llegit Toni Gisbert, secretari de la junta directiva d’Acció Cultural del País Valencià.

Després de justificar l’absència de la convocatòria per la necessitat de respectar les mesures de seguretat, el manifest recalca la voluntat dels signants de construir el País Valencià: ‘Reafirmem la nostra voluntat de construir el País Valencià com a subjecte de sobirania i com a projecte de millora del benestar del nostre poble, i de defensar-nos dels grups i organitzacions feixistes que ens ataquen violentament, any rere d’any, volent negar els nostres drets socioculturals i el nostre dret a decidir’.

Vegeu un recull de fotografies de la lectura del manifest.

Respecte a l’autogovern i nou model de finançament

La Comissió 9 d’Octubre remarca les intencions recentralitzadores del govern espanyol i rebutja la temptació d’envair competències: ‘Reclamem respecte als drets nacionals i socials dels valencians, i per això volem un nou model de finançament que pose fi a l’espoli fiscal i una política activa de creació de treball i de recuperació dels serveis socials. I reclamem també respecte per la llengua del poble valencià, que és –no ho oblidem– oficial al País Valencià: al govern valencià li repetim una vegada més que necessitem una llei d’igualtat lingüística, la fi de la censura de TV3 amb la plena reciprocitat de les ràdios i televisions que emeten en valencià, la plena participació en l’Institut Ramon Llull i la no-discriminació del valencià en les comunicacions oficials, institucionals, administratives i sanitàries’.

Crida a omplir les xarxes

Acció Cultural del País Valencià ha fet també una crida a omplir les xarxes amb piulets reivindicatius i amb imatges de manifestacions passades amb els carrers de València plens.

Formen la Comissió 9 d’Octubre les entitats Acció Cultural del País Valencià, Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc, Ca Revolta, Decidim, Escola Valenciana, Fundació Nexe, Plataforma per la Llengua, Societat Coral el Micalet; els sindicats d’estudiants Bloc d’Estudiants Agermanats i A Contra Corrent; els sindicats CCOO-PV i Intersindical Valenciana i els partits Compromís, ERPV, EUPV i Podem.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.