La ciència del foc sagrat: els secrets tècnics de la Flama del Canigó

  • La flama es manté tot l'any a Perpinyà gràcies a la tècnica de "colgar el foc", un mètode tradicional de combustió lenta que era típic en temps antics i es feia servir cada dia

VilaWeb
La flama del Canigó, iniciant el seu viatge al castellet de Perpinyà
22.06.2025 - 21:40
Actualització: 23.06.2025 - 02:34

Cada 23 de juny, un petit miracle científic recorre els Països Catalans. Una flama que es conserva encesa durant tot l’any al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà és transportada al Canigó per, des d’allí, a través de centenars de quilòmetres, encendre tot de fogueres de Sant Joan arreu del país. Però, com és possible de mantenir viu un foc durant tant de temps? Quina ciència hi ha darrere aquest fenomen que sembla més màgic que tècnic?

El triangle del foc: la base científica

Per a entendre la Flama del Canigó, cal començar pels fonaments. El foc és una reacció química d’oxidació violenta d’un material combustible, en la qual es desprenen flames, calor, vapor d’aigua i diòxid de carboni. Perquè aquesta combustió es produeixi, necessitem tres elements essencials que formen el famós “triangle del foc”:

El combustible

En el cas de la Flama del Canigó, tradicionalment s’utilitzen feixos de llenya que es porten de tots els indrets dels Països Catalans i es pugen fins al cim del Canigó per alimentar la foguera. Però aquesta foguera s’encén amb un foc que s’ha mantingut encès durant dècades ,i mantenir-lo, com explicarem després, requereix una estratègia més sofisticada.

El comburent.

L’oxigen de l’aire és indispensable. La combustió es dóna quan aquest aire reacciona amb un material inflamable.

L’energia d’activació.

És a dir, la temperatura necessària per a iniciar la combustió. Ha de ser suficient perquè els materials arribin a la temperatura de combustió.

L’art de “colgar el foc” a Perpinyà

La clau per a mantenir una flama viva durant mesos rau en una tècnica ancestral que la ciència moderna ha confirmat.

Als matins, la primera feina que solia fer la mestressa de casa era encendre el foc de la llar. Una feina força laboriosa i difícil si la nit abans no havien “colgat el foc”, és a dir, si no havien cobert les brases amb cendra per tal d’afavorir-ne la combustió lenta. 

Aquest procés de “colgar el foc” és el secret científic de la conservació de la flama del Canigó, perquè una volta descolgada la brasa simplement es bufava suaument per tal d’encendre un grapat de palla, fullaraca o branquetes, i la flama es reproduïa. Algunes poblacions de muntanya mantenien el foc així de manera continuada durant tot l’any.

El que succeeix al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà és una versió refinada d’aquest principi. La flama és tot l’any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà, on es manté mitjançant una combustió controlada que equilibra perfectament els tres factors del triangle del foc.

Aquesta combustió lenta es basa en la brasa interior, que n’és la clau: encara que externament no veiem flames, el carbó continua oxidant-se lentament, cosa que genera la calor necessària per a mantenir la reacció.

Transport: la tecnologia del quinqué

Per una altra banda, el transport de la flama és un repte d’enginyeria fascinant. Els quinqués per a transportar la Flama del Canigó són artefactes específicament dissenyats per a mantenir la combustió tot i el moviment de la gent que els porta.

Un quinqué funciona controlant meticulosament el subministrament d’oxigen. La flama se sosté gràcies a un combustible líquid (tradicionalment oli o petroli) que es vaporitza per la calor i crema de manera estable. El disseny del dipòsit i de la metxa permet que el foc es mantingui encès fins i tot amb moviments bruscs per part dels portadors.

El moment més espectacular, des del punt de vista científic, és quan, després de passar la nit vetllant la flama, a trenc d’alba els participants en l’encesa comencen el descens perquè la flama arribi a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans mitjançant una cadena de relleus.

Perquè cada vegada que es transmet la flama d’un quinqué a un altre, o d’una torxa a una espelma, es produeix el fenomen de la transferència de calor per convecció i radiació, un fenomen fonamental que afecta les nostres vides quotidianes i dóna forma al funcionament del nostre món.

Mitjançant la radiació, la conducció i la convecció, la calor flueix, es distribueix i es transforma en una dansa constant entre partícules i energia. En un foc es produeixen fums, calor, vapors i diferents radicals lliures que reaccionen entre si encadenament i això fa que la combustió continuï.

La clau de l’èxit rau a controlar la velocitat de combustió. La velocitat de combustió era d’aproximadament 30,5 cm per hora en sistemes similars històrics. Aquesta combustió ultralenta permet que una petita quantitat de combustible sostingui la flama durant hores.

El factor humà

Amb tot, mantenir la Flama del Canigó encesa durant tot l’any no és només qüestió de química i física, sinó també de vigilància constant. Colgar el foc a les nits era un moment delicat en la vida de les masies i el mateix principi s’aplica al museu de Perpinyà, on el personal ha de garantir que es manté l’equilibri perfecte de combustible, oxigen i temperatura.

De la mateixa manera, en el transport de la flama cal vigilar constantment qualsevol possible incident i minimitzar el risc que s’apagui. Per això, de vegades, els grups que transporten la flama original en realitat en porten dues, de flames, en quinqués separats, per si, malgrat tots els controls, la primera flama, accidentalment, s’arribés a apagar.

El miracle físic d’una tradició

Per tot plegat, es pot dir que la Flama del Canigó representa un dels exemples més poètics de ciència aplicada a la tradició. La flama es distribueix tot fent servir aquests principis científics a diferents poblacions, molt allunyades entre si, i es converteix així en una demostració impressionant de com els principis científics de la combustió poden servir per a unir territoris i persones.

Allò que sembla màgia és, en realitat, una aplicació sofisticada de la termoquímica, l’enginyeria de combustió i la física dels fluids. La combustió és una reacció química autopropagada, que va acompanyada d’un despreniment energètic, i la flama del Canigó n’és l’exemple més emotiu i científicament elegant.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor