La patronal Cecot ha avisat al SEPE que el 32% de les empreses que han presentat un ERTO tenen treballadors que encara no ha cobrat la prestació, una dada que extreuen d’una enquesta sobre l’impacte de la covid entre els seus associats. De les respostes, s’extreu que un 53% dels enquestats ha presentat un ERTO, dels quals un 52% han estat per causa de força major.

La Cecot ha comunicat al director general del SEPE, Gerardo Gutiérrez i a la ministra de Treball espanyola, Yolanda Díaz, aquestes dades i li ha demanat una solució urgent per la situació delicada que passen els treballadors i que, segons que diu, es trasllada a les empreses, que també pateixen fortes tensions de tresoreria (39%). El sondatge també projecta una caiguda de la contractació per al 2021 entre les empreses associades. El 75% preveu mantenir la plantilla i un 16% preveu reduir-la.

A les dificultats per cobrar que tenen alguns treballadors s’hi afegeix un altre problema: el cobrament indegut de prestacions. Segons que diu la patronal, aquesta situació els genera incertesa i angoixa, ja que es desconeix el procediment per a retornar aquests diners, com els afectarà pel que fa a la tributació de l’IRPF i si generarà algun tipus de recàrrec.

La patronal també demana la reobertura total de les oficines del SEPE, fet que veuen “fonamental”. En cas que alguna continuï tancada, demanen que es faciliti una alternativa per atendre els usuaris. “Des de la Cecot detectem que la situació cada cop és més greu, ja que ens trobem davant d’un model acumulatiu d’errors que vaticinem serà difícil de resoldre si no s’hi aboquen els recursos i efectius necessaris amb celeritat”, explica Antoni Abad, president de la Cecot, a la carta dirigida al SEPE.

Abad afegeix que “amb la voluntat de trobar solucions, la Cecot reclama que es posin de manera imminent els mitjans necessaris per resoldre aquestes situacions que estan generant un perjudici molt greu a un gruix molt important de famílies”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.