La Catalunya exterior, novament expulsada del procés electoral

  • Les comunitats exteriors en un món interconnectat són cada volta més importants, perquè enriqueixen molt el país amb la seua experiència i el contrast de realitats que poden fer

VilaWeb

Els dies que ha durat la campanya electoral he anat rebent tot de correus de catalans residents a l’exterior que m’anaven relatant, indignats, els grans esforços per a poder votar, generalment frustrats per les autoritats espanyoles. Hi ha hagut anècdotes excepcionals que he anat llegint amb molta pena, perquè en definitiva demostraven que l’estat espanyol, una vegada més, es despreocupa dels drets de ciutadans seus.

He dit que se’n despreocupa però potser havia de dir que impedeix els drets dels (encara) ciutadans seus a l’exterior. I les xifres definitives ho demostren a bastament. Al final de tot només el 4,2% dels residents a l’exterior han vist comptat el seu vot. Concretament, al cens de catalans residents permanentment a l’estranger (CERA) hi consten 255.163 persones, però a les eleccions del 14 de febrer proppassat només s’hi comptaren els vots de 10.716.

En un món com l’actual, on per exemple es podria implantar el vot electrònic, és completament fora de lloc l’arcaic sistema del vot pregat, que posa tants entrebancs a qui vol fer-lo servir que esdevé de fet impracticable.

Hi ha gent que opina que tot plegat passa pel resultat concret que dóna el vot exterior. I cal dir que, certament, de totes les butlletes comptabilitzades, el vot exterior a formacions obertament independentistes ateny el 52,6%, una mica més que en el vot total (51,14% a favor de la independència). Amb Junts de primera força, amb el 25,5% dels vots; el PSC segon, amb el 18,1%; ERC tercera, amb el 17,9%; Catalunya en Comú quarta, amb el 7,8%; la CUP cinquena, amb el 6,8%; i seguidament Ciutadans (6,7%), Vox (4,5%), PP (3,4%) i PDECat (1,8%).

Però, fent comptes, la veritat és que en molt poques eleccions difícilment canviaria res –recorde tan sols que fa tres anys va servir al PP per a guanyar un escó per Tarragona. A VilaWeb hem calculat avui, en concret, què hauria passat si amb aquestes mateixes tendències hagués votat una xifra equivalent a la del vot presencial i la veritat és que el resultat en escons és el mateix. Perquè els dos escons més en disputa eren el que ballava entre el PSC i el PDECat a Lleida i allí el PSC ha obtingut més bon resultat en el vot exterior que no pas el PDECat; i a Barcelona passa igual amb l’escó que oscil·lava entre els socialistes i la CUP. Per tant, vist que això afecta totes les eleccions, no veig clar que aquest siga un argument sostenible. Més aviat em sembla que la indolència de l’estat respon, per una banda, al miserable nivell del seu servei exterior, dels pitjors que hi ha a Europa, i probablement a una tendència històrica afermada dins l’estat profund de desconfiar dels afrancesats, dels qui se’n van a fora i vés a saber quins vicis hi adquireixen.

Siga com siga, aquest és un problema important que cada dia que passa és més evident que cal resoldre. En resposta a un principi bàsic de dret de representació i electoral. Però també perquè les comunitats exteriors en un món interconnectat són cada volta més importants, perquè enriqueixen molt el propi país amb la seua experiència i el contrast de realitats que poden fer i també perquè esdevenen antenes especialment importants de la nació de la qual formen part. Que aquesta és la raó per la qual hi ha bastants estats on fins i tot s’elegesquen diputats que representen la comunitat exterior. A l’estat francès se’n trien onze, que els catalans del nord residents a l’exterior poden votar fàcilment. A Itàlia, és un altre exemple, se’n trien vuit.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
18.02.2021  ·  22:22

Més que altra cosa és la desídia. Ells estan convençuts que només ells tenen raó. Qualsevol que se’n vaja fora és sospitós. Passe el què passe, les ambaixades i els consolats no solen ajudar en res als emigrants. No només per a votar. Perquè si es descuiden, els residents els poden contaminar amb novetats que no s’adapten a les essències pàtries. Recordeu que en temps de Felipe II es va arribar a prohibir que ningú viatgés fora de l’imperi (quan el tenien) ni per a estudiar. Perquè els avenços científics no quadraven amb els dogmes que sustentaven aquell imperi.

Sílvia Poll
Sílvia Poll
18.02.2021  ·  22:49

“probablement a una tendència històrica afermada dins l’estat profund de desconfiar dels afrancesats, dels qui se’n van a fora i vés a saber quins vicis hi adquireixen”, hahaha, molt bó, som uns viciosos que votem en clau independentista i també per, algún dia espero no llunyà, no haver d’anar més a cal consul a veure les cares de pomes agres dels que hi treballen.
El problema no és només el vot pregat, sino també que no podem saber mai si el nostre vot arribarà al lloc i a temps.

Josep Salart
Josep Salart
18.02.2021  ·  23:09

Això senyor Partal es una altre violació dels drets dels catalans.

Faci una investigació de quan hi han eleccions a una comunitat autonóma d’aquestes inventades per lo del café, i veurà la diferència . N’estic segur.

Per tant, confrontació amb l’estat repressor, rés de taules de diàleg i ERC que governi completament sola. Ja la li recolzarem totes les propostes independentistes en el Parlament, aquell noble edifici que hi treballa fent de xulo en Roger Torrent i la convertit amb una barraca.

Josep Gualló
Josep Gualló
18.02.2021  ·  23:15

ESPANYA POSA TANTES TRAVES PER MOLLESTAR ALS CATALANS PERÒ TAMBÉ PERQUÈ TOT HO FA MALAMENT

Espensen que son els reis del mon, i son la patria dels Borrells i dels jutges del jutjat.

Jo vull la independencia fonementalment perquè la meva patria és catalunya i no perteneixer a un país de carallots i d’esclvitzadors economicament i cultural.

També per un motiu que alguns trobareu totto. He hagut de viatjar molt i cada vegada que havia de mostrar el passaport espanyol, em molestava la mirada de desdeny que em dirigien.

Jaume Soler
Jaume Soler
18.02.2021  ·  23:20

Estimat Vicent
Fa vint anys que visc a Nova York. És cert que l’estat espanyol es despreocupa i des de fa uns anys (des de la instauració del vot pregat) sembla que dificulta el vot tan com pot, però també és ben cert que el govern i el parlament català no han fet res tots aquests anys per solventar aquest problema.
Cada vegada que el conseller, VP o el polític de torn passen per la ciutat i els preguntem sobre la qüestió del vot dels catalans residents a l’estranger, ens fan les mateixes promeses grandiloqüents i buides: que hi estan treballant, que properament en veurem alguna proposta, etc.
Al principi te’ls creus però al cap dels anys t’adones que juguen al joc de qui dies passa, anys empeny. I sempre tenen el recurs fàcil (i que molts votants s’empassen) de donar la culpa a Madrid (que la tenen, ja ho sé, però sols en part).
Després de tots aquests anys, penso que els polítics catalans en tenen la major part de la responsabilitat. Per incompetència, covardia i/o desídia.
Tots sabem que és complicat canviar la llei electoral. El Parlament no ho ha fet mai… Però millor ser honest i dir-ho que amagar-te en promeses que mai arriben enlloc i donant les culpes als veïns per no haver fet la teva feina.
És trist però, fins que no canviem aquesta dinàmica, tenim el que ens mereixem.
Una abraçada i gràcies per la bona feina.

jaume vall
jaume vall
18.02.2021  ·  23:23

Fins quan ?
Fins quan aguantarem la ingnomínia d’ells i la incapacitat nostra?
Fins quan trobarem excuses per fer el que sabem que hem de fer?
Fins quan serem com la granota a l’aigua que morirà, perquè li van pujant la temperatura poquet a poquet, no es crema, aguanta, fins que al final es mor escaldada?
Fins quan, fins la propera generació, perquè nosaltres ens vam quedar a les portes i no vam ser capaços de creuar la línia entre la victòria (amb fatals víctimes pel camí) i la retirada (amb devastades víctimes pel camí) ?

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
18.02.2021  ·  23:29

Li podem dir estat, el nom no fa la cosa, però es tracta d’un sistema oligàrquic, corrupte i endogàmic, al qual no interessa en absolut la opinió dels ciutadans. Tant li fa que siguin a dins com a fora. Els de fora són, com molt bé apunta, encara més sospitosos de no combregar amb rodes de molí.

Lluis Lopez
Lluis Lopez
19.02.2021  ·  00:07

Una de les causes de la guerra de la independencia dels EUA contra l’ UK (Regne Unit) era patir taxes (impostos) i no tenir representacio al Parlament (no taxation without representation). Els EUA i el Regne d’Espanya van signar un tractat respecte d’on es pagaven totes les taxes entre els seus ciutadans. Pel tractat FATCA els ciutadans dels EUA que treballen a l’estat paguen totes les seves taxes a l’estat (Agencia tributaria) i a l’inreves. Una causa de l’indolencia del Ministerio de Asuntos Exteriores en aquest tema de les votacions podria ser aquesta esmentada. No ens pagues taxes, doncs no votes. Desconeixo si amb altres paisos hi ha un tractat igual, pero per als que vivim i treballem als EUA, es aquest.

PERE SIO
PERE SIO
19.02.2021  ·  00:13

El problema vergonyant dels catalans a l’exterior que elecció rere elecció no poden votar és una prova més de que Espanya no és una democràcia.
Espanya, cada cop més desacreditada a nivell internacional, sap perfectament que la majoria de ciutadans catalans acostumats a viure, en democràcies, no voten precisament a partits dictatorials i franquistes. I en el cas d’unes Eleccions al Parlament de Catalunya, temen que molts d’aquests vots puguin engreixar l’independentisme que Pedro Sánchez vol liquidar. I penso que per això a part de no tenir cap interès, mira de posar-hi totes les traves possibles perquè no puguin votar.
El que ha de fer el proper Govern de la Generalitat és aprovar una Llei Electoral Catalana que posi fi a la vergonya d’aquests darrers quaranta anys d’autonomia depenent de la Llei Electoral Espanyola. La nova Llei pot cercar sistemes per agilitzar i acabar amb aquesta vergonya democràtica.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
19.02.2021  ·  01:34

Seria necessària una denuncia més ferma de l’abandó dels catalans a l’exterior.
I una defensa d’una forma de vot electrònic online. Seria la solució més eficient per aquest vot. Encara que comencessin per l’exterior.

Coral Puig
Coral Puig
19.02.2021  ·  02:15

Jo visc al sud est asiàtic i aquest cop ja no ho he ni intentat, perquè ja son 3 eleccions i ja se que no podré perquè no arriben a temps els papers, o passa alguna cosa. Si ets català, perquè si ets de qualsevol altre lloc no tens cap problema. I si al vot electrònic. Si podem pagar els impostos on-line , perquè no hi podem votar!!???

Jaume Jose
Jaume Jose
19.02.2021  ·  03:16

“A VilaWeb hem calculat avui [] què hauria passat si amb aquestes mateixes tendències hagués votat una xifra equivalent a la del vot presencial”.
Exercici poc útil quan es pot suposar un exercici actiu per part d’España per tal d’afavorir un vot exterior en front d’un altre.
A partir del moment que militar i altres funcionaris tenen més facilitats per votar des de l’exterior que molts altres ciutadants ja fa suposar que les tendències de vot serien ben diferents (fixeu-vos que fou del PP justament el vot que fa 3 anys canvià; m’hagués sorprès de qualsevol altre partit).
L’autorització de vot exterior sol arribar al votant amb posterioritat a la data límit per emetre el vot excepte dels casos molt afins als cossos diplomàtics.
A més, amb una apatia de tota la diplomacia que ratlla el delicte d’odi contra els catalans.
Establir el vot pregat exterior fou el 1r pas d’un camí que pot seguir per establir-lo també interior (que en cada elecció s’hagués d’elaborar un cens de votants). D’aquí, a que puguin posar condicions per poder formar part del cens electoral ja només és un altre pas (per exemple els que haguin declarat més de certa quantitat en impostos).
Lamentable!

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
19.02.2021  ·  04:25

Aquesta vegada no he pogut votar des de Toronto, Canadà. Res de nou. Si fa no fa, de cada 3 eleccions a l’estat espanyol aconsegueixo votar 1 vegada. I tant si ho aconsegueixo com si no és el cas, he hagut de fer tot de gestions per poder votar.

Àlvar Clavera
Àlvar Clavera
19.02.2021  ·  05:42

Aquest cop sí he pogut votar desde Alemanya (no sempre).
El vot pregat és una injustícia que només surt a la llum sempre l´endemà de cada votació. No hi ha dret. Fa mal. Només demanaria que s´hi posin ja. Que el problema no es soluciona amb laments i càlculs electorals de què passaria si…….
Afegir que personalment penso que ja els va bé. Que saben que el nostre vot, de segur aquí a Alemania , és molt majoritariament independentista. I també afegir que desconfio totalment del que fan als consulats. Només cal anar-hi , per exemple a Stuttgat, a fer qualsevol tràmit per veure com ens “estimen” als catalans el personal que hi treballa. Fa federat. Si per casualitat parles en català has vegut oli. Són obertament anticatalans.

Joan López
Joan López
19.02.2021  ·  05:54

El 25%del vot exterior per JUNTS,tinc el presentiment que el vot interior real tambè anava per aqui……bè I al 52% de vot independentista aquet percentatge s’asemble molt al 51% de vot interior……

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
19.02.2021  ·  06:14

Manipuladors. Casualment, dos diputats que guanyen PSC pel vot exterior…( a qui? a l´independentisme!)Resultat real sense modificar uns centenars de vots…PSC tercera força, Junts primera. Casualment, és clar. Vot exterior independentista 52%, com podeu ser tant innocents! Els informes ens diuen que el vot sobirantista es nodreix en alta formació i joventut…, però..màgia! a l´exterior és d´un 52% . Milers de catalans menytinguts, milers de vots independentistes llençats perquè interessa als d´allà i als d´aquí.

David Alegret
David Alegret
19.02.2021  ·  07:02

Jo resideixo a Alemanya des de fa tres anys i mig, encara no he posat els peus al consolat. D’ençà que no visc a Catalunya, hi vinc a votar sempre expressament (ja són 5 conteses electorals) i si puc, ho continuaré fent així

Albert Miret
Albert Miret
19.02.2021  ·  08:07

Només és una manera més d’entendre que unes eleccions han de tenir com a factor comú, la tupinada. L’espanyol es pregunta: S’han de fer eleccions? Doncs les fem trucades. Primer que es fotin quan vagin a buscar els papers per votar a les nostres ambaixades i vegin que fingeixen no tenir-ne. Els de fora que els bombin, i si no perquè  se n’anaven. Mai estaran enlloc millor que a Espanya, perquè tenim tant d’oli, que ja no cal tenir res més per a ser els millors del món. I als de dins, que ho facin a través de correus que és un organisme dominat. Ells mai podran assegurar que correus no els ha perdut el vot, no li ha donat la gana de guardar-lo fins al dia de les eleccions, l’ha llançat a la paperera tal com ha entrat o els tenen ben classificats per partits, i porten a les meses només aquells que necessiten per a fer els resultats que els interessen. Saben que la gent que ha marxat a l’estranger, han vist i palpat que a qualsevol país democràtic s’hi viu molt millor que en aquest esguerro feixista, i que el seu vot no tornarà a ser mai per a la màfia instituïda que patim aquí. Només a mi em va estranyar que després de dir que tantíssima gent havia votat per correu, en realitat arribessin a les taules quinze o vint paperetes dins de sobres tancats, això sí, com si fos una garantia? Mai sabrem quants vots s’han quedat pel camí. Els catalans continuem sense entendre que un país maligne ens ha declarat la guerra, i nosaltres continuem fent ganxet i reunions, això sí, que no falti. Ah!, i emprenyant-nos molt en veure els joves cremant contenidors perquè ja no ho poden aguantar més i no saben com expressar el seu fàstic.

Gerber van
Gerber van
19.02.2021  ·  08:37

Intento veure la part positiva d’aquest desastre. El 2017 teniem una participació de vot exterior del 12%. Ara ha baixat fins al 4,2%, és a dir un 75% en 3 anys . No serveix l’excusa de que ha baixat tant, degut a la pandèmia del Covid. Per això només puc concluir que la causa d’aquesta caiguda és per la voluntat de les ambaixades o perquè l’estat Espanyol està en descomposició. Sí és pel segon motiu anem bé.

ramon Feixas
ramon Feixas
19.02.2021  ·  09:42

De fet, si ja no existissin els demolidors estats de benestar i humà i de capacitat avenç de l’espècie, ala humanitat s’estalviaria el 80% dels seus problemes. La llei universal igual per seria possible fer-la efectiva per tots igual i amb la mateixa interpretació del que per totes les persones, amb inclusió del delicte de la usura en els termes que son necessaris per curar aquesta epidèmia. Les campanyes lectorals serien informatives de programes d’obligada voluntat de compliment, sense intercanvis de favors per part dels partits, de tal manera que els noms serien secundaris, com els vertaders tècnics que no coneixem i són els que realment aporten avenç, sense líders. Només un somni en el temps i l’espai de de la nostra vida. Però els m somnis no son inexistents i l’etapa de les religions capitalistes tan inhumanes com és la capitalista duren uns segles i la humanitat una hora o l’altra a de reaccionar en sentit d’espècie i posar els egos als deu lloc i vacunar tots els humans de la malaltia de la usura. Ja no diem de la violència militar que actualment estaria superada si no estigues en males mans. I encara bona part dels militars necessiten sang, enemics i destrucció.
La calderilla, com és el cas d’aquests vots, per indigne que sigui, no té l’efectivitat, per exemple de la persecució judicial franquista que és d’allò dolorós quan als valors humanistes que són la clau del futur i que són imprescindibles per aplicar e l’important volum de desenvolupament en altres matèries. De moment s’utilitzen tècniques espirituals (com havien han utilitzat altres religions per imposar la seva fe ) per desenvolupar capacitats de lideratge i enriquiment. Seguim anant de cap per vall en consciència alimentant l’ego privador que fa les persones tingui més feina a protegir-se dels lladres especialment els acceptats en legitimitat de roba r( i només s’anomena la seva acció “robar” a mode de broma ), que no pas dels entrebancs que aporta la pròpia naturalesa.

M. Pilar Gil
M. Pilar Gil
19.02.2021  ·  10:23

Gràcies, Vicent, per parlar d’aquest tema a l’editorial, i per donar les xifres dels resultats a l’exterior, cosa que fins ara em sembla que no havia passat mai. Jo no he tingut problemes per votar des del Regne Unit (si descomptem la molèstia d’haver de demanar el vot pregat i l’ànsia per si les paperetes no arribarien a temps a casa). Sortosament van arribar-hi.
Trobo significatiu els resultats. Com a votant independentista, em sento molt cofoia que el nostre vot aquest cop sí que hagi servit per a alguna cosa, hem fet apujar el percentatge de vot independentista d’una manera notable: 5666 vots independentistes d’un total de 10716 vots emesos, això és un 52.9% del vot (en aquests vots he inclòs Primàries i el Front, també PDECat malgrat que aquests darrers no estic segura que es poguessin considerar vots independentistes).
D’altra banda, i considerant que és de lluny que els paisatges es veuen més clars, és important analitzar aquests resultats per veure que el vot marcadament espanyolista de l’exterior opta per Ciutadans més que no pas per Vox. No sabria dir si això és un efecte de la realitat social o bé de la publicitat i la cobertura que reben els partits durant la campanya electoral (els catalans de fora hem de votar abans que la campanya s’acabi, molt sovint, si les paperetes arriben a temps, votem durant la primera setmana de campanya per por que el vot no arribi a temps a la nostra circumscripció).
També és important considerar el triomf en percentatge de l’independentisme real (no considero encertada la paraula rupturista). Molts catalans de fora tenim pressa, estem cansats d’haver d’explicar a tort i a dret que som catalans, volem que se’ns reconegui com a tals, volem un estat propi i no haver de demanar disculpes per no sentir-nos espanyols. De fora estant, fa patir veure la situació de la llengua, de la cultura i de les nostres institucions. Si no es pot despertar la declaració d’independència, volem un altre referèndum ja, on no ens peguin per votar, i amb un resultat (bé sigui sí o no) reconegut i respectat.

Albert Ventura
Albert Ventura
19.02.2021  ·  10:36

La veritat es que sempre ha estat complicat votar des de l’exterior pero ara es encara mes dificil. I espereu-vos quan torneu que igual resulta que us han donat de baixa a Catalunya pero us han censat a Madrid, encara que no hi hagiu posat mai els peus. I la targeta de la Seguretat Social ja us podeu esperar 2 mesos ben bons. Resumint, no us apunteu al consolat que us toqui que nomes es un medi per controlar la gent, que no us resoldra cap problema, al reves, que nomes us vindra amb xorrades i que normalment no agafen mai el telefon ni contesten els emails.

Jordi Serra
Jordi Serra
19.02.2021  ·  10:58

Moltes gràcies, Vicent, per aquesta anàlisi rigorosa, que visualitza una mica més l’abast del problema. No se’n parla, però cal denunciar també que la Junta Electoral de Barcelona ha anul.lat 460 vots dels 7.996 (o sigui un 5,75% dels vots).Caldria escatir perquè. A mi m’arriben informacions increïbles. Finalment, una mala notícia: la gent de vullvotar.com han acabat la paciència. Diuen a la seva pàgina web: “Ja n’estem tips de l’opacitat dels consolats, dels abusos de les juntes electorals i d’aquest sistema de vot pregat que converteix els drets elementals en favors. I estem farts de denunciar-ho any rere any. Cada cop votem menys catalans des de l’exterior. Un cop més aquest 14F ens han tornat a retallar drets, anul·lar vots, i negar informació. Estem farts de denunciar, elecció rere elecció, evidències com que si no podem votar, no és una democràcia. I sobretot perquè sabem que encara que ho denunciem al síndic, a la premsa, a les associacions de drets civils, allà on sigui, no servirà per res.” Reflex d’una frustació acumulada, no us sembla?

Jaume Bonet
Jaume Bonet
19.02.2021  ·  12:27

Si l’estat noi fes trampes en a favorir els vot d’uns i no els d0’uns altres, potser canviaria poca cosa el vot exterior. Però qui ho creu, això??? Qui creu que les embaixades no tenen “informació” sobre de quin punt es calcen bona part dels residents a l’extranger??? I qui diu que no facin un càlcul per fer que, sense que resulti “massa” escandalosa la cosa, quedi minvat el vot independentista??? EX.: A l’extrior hi ha més independentistes (dons que guanyin) … però en comptes de guanyar d’un 66 o d’un 70 per cent que guanyin de més poc (una mica més que els d’interior) i, per altra banda, facem arribar els papers a tots els qui tenim segurs que són dels nostres (tots els treballadors de les embaixades i consulats, per començar, i els membres de missions internacionals, i els qui sabem que militen a PP+PSOE+VOX+C’s, etc. …. Crec que hi ha altres exemples possibles.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
19.02.2021  ·  13:05

Subscric el comentari del Sr. Segura.
Jo, des de Italia he pogut votar sempre però qui m’assegura que el meu vot arriba on tè d’arribar?

Aleix Gaus
Aleix Gaus
19.02.2021  ·  13:20

Aquesta deixadesa del vot exterior jo crec que s´ha fet espresament per fer la vida impossible al independentisme.Si els resultats fosin a favor d´ells aquesta falta d´interes no hi seria

Francesc Gruartmoner
Francesc Gruartmoner
19.02.2021  ·  13:41

Antropologia abans que estadistica. Segur que el cos consular censat a Catalunya ha votat en bloc… Així mateix els militars en missió exterior….. Tots amb facilitats…. sense passar pel filtre del vot pregat….. Aixó ens ho podria aclarar en Joe Brew…son molts vots… I molta frustració….

Carles Matute
Carles Matute
19.02.2021  ·  14:03

Tècnicament no existeix cap problema perquè el vot electrònic es pugui implementar d’una punyetera vegada. El que em fa l’efecte és que o no es vol o no interessa fer-ho. S’acabarien els problemes del vot pregat, i tothom podria votar fos on fos (només li caldria disposar d’un portàtil, o d’un mòbil, i d’una connexió a internet), es reduiria l’abstenció i, de passada, s’acabaria l’haver d’anar a fer el préssec a consolats i ambaixades espanyoles (d’infausta memòria, per cert).

Rosa Gispert
Rosa Gispert
19.02.2021  ·  15:19

Va sr. Partal que ja som grandets!. Ni és deixadesa ni és casualitat. És un dels ingredients de la tupinada. Com el forçar les eleccions malgrat la pandèmia, la interferència judicial, la promoció del vot per correu molt més fàcilment manipulable i l’insistencia de TV3 i altres prohoms en fer por i posar vetos per què la gent no anés a votar.

Ja fa molts dies que la manipulació va en dança i a alguns partits independentistes sembla que fins i tot ja els va bé.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
19.02.2021  ·  16:03

Gràcies Sr. Partal i gràcies VW.

A Ñ per evitar que hi hagués més vots independentistes segurixen fent complicat el vot des de l’estranger. Tot sigui per “fotre” als votants i a Catalunya.

No hi ha res a fer, sols queda trencar amb Ñ i marxar.
Fem-ho ja!

Roser Caminals
Roser Caminals
19.02.2021  ·  16:12

Dubto que la deixadesa no sigui conscient, quan és sabut que el vot exterior és marcadament independentista.
Als EUA les paperetes no van arribar o van arribar el dia abans del termini. En molts casos, les distàncies als consolats son de 70 km o més. I, francament, no ens refiem d’enviar-hi el vot per correu.
A alguns consolats hi ha hagut una representació nombrosa de membres de Vox que l’ANC està estudiant.

Jaume Riu
Jaume Riu
19.02.2021  ·  16:18

Cert que el vot exterior no influeix de manera determinant en la distribució d’escons al Parlament, però és importantíssim com a dret de representació que no es respecta.
El dret de vot és un dret fonamental que en el regne d’Espanya tampoc no es respecta, i tot suma.
En definitiva, aquest detall és una altra prova del plom a les ales que va acumulant un estat en procés d’esfondrament inevitable.
No sabia això que diu Partal de països veïns que fins i tot els residents permanents a l’estranger tenen representació parlamentària.
Cada dia descobrim com el Procés català destapa les misèries d’aquest estat decadent.

Salut Carbonell
Salut Carbonell
19.02.2021  ·  17:48

Els suïssos que vivim a l’estranger (soc binacional) tenim representants al Parlament. A Suisse votem cada tres mesos i jo rebo 5 setmanes abans tota la documentació, la mateixa que rep cada Suiss a la bústia de casa seva. Per contrast a les últimes municipals de Catalunya, en les que sabia que seria a Zurich, vaig començar des-de aquí un mes abans a informar-me per saber com ho havia de fer per poder votar. Emails sense resposta, anades al consolat sense que hi hagués manera de que pogués votar…….. i l’any demà de les eleccions vaig rebre la resposta electrònica de que ja era massa tard. Vaig contestar-los per queixar- me …… en resum així funcionen els consolats i embaixades i així es respecten els vots de les persones que viuen fora.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
19.02.2021  ·  19:09

Supose que el primer que farà el proper govern és denunciar que el vot pregat és un fòsil prehistòric i exigir el dret de vot efectiu de tots els ciutadans de dins o fora. O no pena fer-ho?

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
19.02.2021  ·  19:36

Jo personalment estic convençut que el gobierno d’espanya va intervenir activament perquè el 14-F el vot exterior fos mínim. Així ajudava al candidat espanyolista Illa, amic de SCC, i de pas a ER, tot sabent que el vot exterior es decantaria més per JxCat, la llista del MHP Carles Puigdemont.

No tinc clar si en aquesta intervenció activa contra JxCat, hi havia la complicitat d’ER mitjançant converses amb el botifler Oriol Junqueras.
Un Oriol Junqueras que ha fet una campanya d’exaltació de l’independentisme, amb proclames enceses a 180 graus del que deia, tan sols 4 mesos enrere, ell i els seus acòlits com l’espanyolista Rufián.

No ho tinc clar, perquè és difícil de provar, però tan PSOE com ER sabien que l’enemic a batre era el MHP Carles Puigdemont. D’aquí ve l’ajuda mediàtica que també van rebre els convergents del PdCAT.

Malgrat aquestes brutícies, JxCat ha pràcticament empatat amb ER, i, amb el vot exterior hauria guanyat i llençat al tercer lloc al PSOE del Illa.

Oriol Roig
Oriol Roig
19.02.2021  ·  23:53

Visc als USA i vaig rebre les paperetes el 19 de febrer. Vaig votar al referèndum d’independència de l’1 d’octubre… el dia 11 de setembre. I sense vot electrònic. Si es pot fer així de bé amb l’estat en contra, no te trellat que un estat amb seient a l’ONU no ho pugui fer millor.
Respecte a que el vot exterior és clarament independentista, en tinc els meus dubtes. Els qui votem (quan els astres es conjuren al nostre favor) normalment ho fem perquè estem molt motivats i ens ajudem els uns als altres recordant terminis, maneres alternatives de pregar el vot, etc. Si fós fàcil i tothom pogués votar crec que veuriem que el vot exterior no és tant diferent del local. L’única manera de saber-ho del cert és facilitar el vot.
Acabo amb una comparació. Per població, el vot exterior seria la “segona ciutat” de Catalunya. Us imagineu el crit si arbitràriament l’estat decidis que només votessin 1 de cada 20 Terrasencs, o Badalonins, o habitants de L’hospitalet de Llobregat? Aquesta és la magnitud del greuge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any