Els governs de Sèrbia i Kossove han signat un acord d’intencions que permetrà la reobertura del pont aeri entre Belgrad i Pristina, després de vint-i-un anys, quan la connexió va quedar suspesa. Això suposarà la reactivació de la connexió aèria directa, amb vols que seran operats per l’aerolínia Eurowings, que forma part de Lufthansa.

Des del seu compte de Twitter, el president de Kossove, Hashim Thaci, ha dit que l’acord és un avenç important en el reconeixement de la sobirania de Kosovo. ‘La iniciativa d’obrir la tercera ruta aèria civil de Kossove per a vols comercials amb Sèrbia, després d’Albània i Macedònia, és un pas endavant gegantí per avançar en les relacions de bon veïnatge i per consolidar la sobirania de Kosovo’, ha destacat.

Thaci ha manifestat el seu agraïment a l’enviat especial dels Estats Units per a les relacions entre Sèrbia i Kosovo, Richard Grennell, i al conseller de Seguretat Nacional dels Estats Units, Robert C. O’Brien, per haver facilitat aquest acord.

Sèrbia i Kossove estan en l’actualitat únicament connectats per autobús, fet que fa que el viatge des d’una capital a l’altra es prolongui durant unes sis hores. El director de l’Oficina per a Kossove del govern de Sèrbia, Marko Djuric, ha confirmat la reobertura de la connexió aèria amb Pristina per primera vegada en dues dècades.

Com que Sèrbia no reconeix els documents oficials de Kossove ni a les seves autoritats frontereres, els estrangers que usin la nova connexió aèria no podran viatjar directament de Pristina a Belgrad perquè les autoritats sèrbies no reconeixen la frontera ni el territori kosovar.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb