El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Junts pel Sí ha presentat el pla de xoc social pactat amb la CUP concretat en propostes de resolució, que seran votades demà al ple sobre emergència social i reactivació econòmica. En el redactat del pla, se supedita la major part d’aquestes propostes a l’aprovació del pressupost d’enguany.

No és cap sorpresa que JxSí vinculi el pla de xoc a l’aprovació del pressupost. Durant el matí, el president de la Generalitat i sis consellers han remarcat que els comptes del 2016 són imprescindibles per a finançar bona part de les mesures compromeses. El mateix grup parlamentari havia dit ara fa uns dies que les propostes de resolució serien bàsicament la translació al ple del parlament del pla de xoc.

La pobresa infantil, l’energètica i l’habitacional, a més de la lluita en l’àmbit sanitari, són prioritaris per al grup del govern. Proposen d’augmentar les beques menjador que cobreixen el 100% del cost, dotar el fons contra la pobresa energètica d’un mínim de 10 milions d’euros, establir protocols per a evitar els desnonaments i destinar 10 milions d’euros a augmentar el parc públic d’habitatge i reduir d’un 50% les llistes d’espera diagnòstiques i d’un 10% les quirúrgiques (100 milions).

Es destaca també la recuperació de la renda mínima d’inserció com a dret subjectiu i l’ampliació del pressupost d’aquesta renda per a garantir el 100% de cobertura i el manteniment de les persones que, passats els 60 mesos de permanència, mantenen les circumstàncies que havien originat el dret de percebre-la. JxSí ha evitat de referir-se a la renda garantida de ciutadania, perquè actualment ja hi ha una ILP en tràmit parlamentari sobre aquesta qüestió.

En l’àmbit fiscal, proposa de reduir l’impost sobre les rendes del treball en els trams més baixos i reinstaurar l’impost sobre dipòsits bancaris, ja en aquest pressupost, tot i que és suspès pel Tribunal Constitucional espanyol. A més, proposa de crear una policia fiscal especialitzada en el frau fiscal de més transcendència, que col·laboraria amb les autoritats judicials i el ministeri fiscal en la persecució de la delinqüència econòmica. Accelerar la reconversió de l’Institut Català de Finances en un banc públic i estudiar la creació de noves figures de fiscalitat ambiental són més propostes d’aquesta matèria.

Entre les catorze propostes de resolució presentades, també hi han inclòs les reclamacions que el Departament d’Economia fa al Ministeri d’Hisenda espanyol pel que fa al pagament de les bestretes del 2014 i a l’avançament dels diners del Fons de Liquiditat Autonòmic corresponent al 2016.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.