Article de Marta Rojals

JxSí impulsa una via d’urgència per a la desconnexió que esquivi el TC

  • La mesa del Parlament ha aprovat 'tramitar amb condicions' la proposta, ja que requereix una modificació del reglament de la cambra

VilaWeb
ACN
28.02.2017 - 14:37
Actualització: 28.02.2017 - 15:59

JxSí ha registrat al Parlament una modificació del reglament de la cambra que permet una tramitació exprés de la llei de desconnexió en cas que es presenti com a proposició de llei, és a dir, que la registrin els grups parlamentaris. És una de les opcions que JxSí està preparant preveient que el Tribunal Constitucional (TC) actuarà contra la llei de transitorietat jurídica que té com a objectiu establir una nova legalitat catalana. El reglament actual del Parlament permet que una llei presentada pel Govern es pugui tramitar per lectura única però no ho permet si la registren dos grups parlamentaris. Ho reserva només pels casos en què les lleis estan signades per tots els grups. Segons fonts de JxSí, es tramitaria per la via ordinària però s’estan dibuixant diversos plans B per acabar-la aprovant encara que l’alt tribunal hi actuï en contra.

Segons la reforma del reglament amb ‘caràcter d’urgència’ que proposa JxSí, ‘a sol·licitud del grup parlamentari promotor i d’acord amb la Junta de Portaveus, es pot proposar que una proposició de llei sigui tramitada directament en lectura única’ i estableix que ‘la tramitació en lectura única ha d’ésser acordada pel Ple del Parlament’.

Una altra de les modificacions proposades fa referència a la possibilitat d’integrar en una sola tramitació parlamentària ‘si els proposants de dues o més iniciatives legislatives de similar contingut hi donen el vistiplau’. Aquesta reforma es podria utilitzar per unificar la tramitació de les diverses lleis relacionades amb la desconnexió. Llavors es podria aprovar en una sola votació. Un altre dels articles de l’actual reglament que JxSí i la CUP podrien utilitzar per aprovar la desconnexió pot ser el 81.3 que permet d’alterar l’ordre del dia del ple a petició de dos grups parlamentaris o d’una cinquena part dels membres del Parlament. De fet, aquesta via es va fer servir en la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent. Aquest mateix article 81.3 també estableix que ‘si s’hi ha d’incloure un assumpte, aquest ha d’haver complert els tràmits reglamentaris que li permeten d’ésser-hi inclòs, llevat d’un acord explícit en sentit contrari, per majoria absoluta’. Aquesta darrera frase podria permetre que JxSí i la CUP decidissin en el mateix moment incloure-ho a l’ordre del dia i votar-ho el mateix dia en un sol debat.

Proposta tramitada, però amb condicions
La mesa del Parlament ha aprovat ‘tramitar amb condicions’ la proposta de reforma del reglament de la Cambra presentada per JxSí. Segons fonts parlamentàries, arribat el moment d’abordar-ho en la reunió, els lletrats han intervingut verbalment per recordar que reformar el reglament requereix obrir una ponència conjunta que garanteixi el debat de tots els grups perquè és una decisió de calat.

D’aquesta manera, s’han mostrat contraris al fet que una reunió de mesa decideixi si s’inclouen les esmenes de JxSí al reglament, no pel seu contingut –que no entren a valorar–, sinó perquè el procediment formal exigeix una ponència.

Davant les indicacions dels lletrats, la mesa ha optat per ‘aprovar l’admissió a tràmit de la proposta, condicionada’ al fet que JxSí modifiqui el seu escrit i expliciti que vol crear una ponència conjunta, sense donar detalls del contingut que vol modificar.

És poc freqüent que la mesa aprovi ‘admissions a tràmit condicionades’, però la majoria que JxSí té en l’òrgan rector de la Cambra ha optat per aquesta via: si JxSí modifica el seu escrit abans de la propera reunió de la mesa –el dimarts 7 de març–, la creació d’una ponència s’admetrà automàticament a tràmit; si no ho fa, es desestimarà.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any