Associacions de jutges i fiscals han refusat en un comunicat que la Generalitat creï la comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya arran de la repressió policíaca de l’1 d’octubre. Per a les set associacions que signen el comunicat, els drets fonamentals i llibertats públiques són plenament reconeguts per la llei i garantits per jutges i fiscals. Segons que diuen, la comissió és innecessària i pretén interferir en aquesta funció constitucional. A parer seu, ningú no ha de trencar la separació de poders públics ni devaluar la seva aparença d’imparcialitat.

Una de les tasques de la comissió, segons l’acord de govern del 2 d’octubre, és ‘vetllar’ perquè el sistema judicial sigui, en els actes de repressió de l’1-O, ‘igual de diligent i utilitzi tots els recursos que ha estat capaç d’utilitzar i de demostrar per perseguir altres fets, amb la finalitat de garantir que també hi hagi equitat i justícia per als qui denuncien crims contra els drets fonamentals’.

Les associacions professionals rebutgen rotundament aquesta formulació i diuen estar compromeses constitucionalment en la defensa dels drets i llibertats i en la seva funció de garantir la convivència. Així mateix, diuen que amb el comunicat renoven el compromís de servei públic i afirmen que el respecte a la llei i als drets d’altri són i seran les úniques guies del seu exercici professional. ‘Jutges i fiscals no distingim ni distingirem entre parts’, asseguren.

‘Qui no pugui veure superats els seus conflictes o vegi lesionats els seus interessos i drets comptarà amb el nostre auxili en l’exercici responsable de la nostra funció constitucional, però també amb l’empara d’un exhaustiu ordenament jurídic, de dimensió nacional i supranacional, que salva amb escreix qualsevol comparació en termes de garanties i contrapesos amb la resta d’ordenaments del nostre entorn occidental i democràtic’, diu el text.

Els signants del comunicat són l’Associació de Fiscals (AF), la Unió Progressista de Fiscals (UPF), l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APF), l’Associació Professional de la Magistratura (APM), l’Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Jutgesses i Jutges per a la Democràcia i (JJD) i el Fòrum Judicial Independent (FJI)

L’objectiu de la comissió creada per la Generalitat és documentar, determinar i difondre les violacions de drets fonamentals al Principat per aclarir els fets i evitar la impunitat dels òrgans i les persones que en siguin responsables.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb