Junts es juga la credibilitat que li queda

Si finalment s'imposa el sí, la credibilitat de qualsevol amenaça que puga fer Junts en el futur es reduirà a cendra

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Junts per Catalunya va fer pública ahir la pregunta que adreçarà als militants, que seran cridats a votar sobre la crisi oberta al govern. És una pregunta que, tal com l’han presentada, té diverses interpretacions possibles. El text introductori sembla anar en la línia d’anar-se’n, tot i que estranyament no fa cap referència, per exemple, a la destitució de Jordi Puigneró. Però, després, la pregunta concreta sembla pensada per a recomanar de quedar-se. En primer lloc, perquè és això que demana: si cal continuar al govern; no si cal anar-se’n. I després perquè s’hi introdueix una tercera opció, el vot en blanc, que a primer cop d’ull sembla destinada a afeblir i separar el vot negatiu.

Alhora hem vist que el sector més convergent ha fet pressió en la línia de quedar-se. Per exemple, les amenaces de Xavier Trias, que ara mateix és imprescindible per a Junts; o la decisió de la consellera Alsina d’afiliar-se al partit per defensar la continuïtat en el govern.

Per a Junts, el problema real és que s’ho juga tot en un cul-de-sac on s’ha ficat tot sol. Aquesta crisi dura d’ençà del 29 d’agost i avui és 4 d’octubre. Tal com va dir molt eloqüentment Jordi Turull ahir en la conferència de premsa, Esquerra Republicana no tan sols no ha fet ni un sol pas per acostar posicions sinó que els missatges que envia van en la línia que millor que se’n vagen i així podran formar un govern tots sols.

La cosa, doncs, és ben simple. Junts ha fet escarafalls fins al límit pensant-se que així posava Esquerra en un destret i ara mateix la realitat és que ja fa el ridícul quan retira tots els ultimàtums i les línies vermelles que havia traçat, en canvi de res. Per tant, si finalment el sí s’imposa entre els 6.465 militants amb dret de vot, la credibilitat de qualsevol amenaça que puga fer Junts en el futur es reduirà a cendra. I hi haurà poques explicacions plausibles sobre tot això que ha fet, llevat del desig de mantenir l’aparell del partit amb diners públics. No sabem quants d’aquests militants són càrrecs electes o treballen en les institucions on Junts gestiona poder. Però és molt cridaner que aquestes últimes hores diaris en l’òrbita d’Esquerra Republicana s’hagen dedicat a publicar articles i articles en què assenyalen quants càrrecs perdria Junts si se n’anàs del govern, quants diners deixarien d’ingressar els seus militants.

Amb això, no vull inferir que tots els càrrecs electes i assessors de Junts votaran a favor de quedar-se al govern –perquè ja n’hi ha que s’han manifestat clarament a favor d’anar-se’n. Però insistesc que, si finalment es queden –vist que en la negociació amb Esquerra no ha guanyat cap trumfo ni li han concedit res–, l’única interpretació que els electors en podran fer serà que es volen aferrar al càrrec com siga.

I això –especialment després del gir copernicà que el carrer ha originat aquest mes de setembre– a Junts els pot fer un mal irreversible. Merescut, si finalment aquest és el cas.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Rubén Cruz
Rubén Cruz
03.10.2022  ·  22:06

Si en política es pot fer de tot menys el préssec (el ridícul, deia el president Mas), és evident que aquesta passa (l’amenaça d’en Batet?, la reculada d’en Turull?… segurament totes dues, immadures apostes) ha superat la línia que els separava del préssec, que ja és tot seu, tot de Junts.
Em sap greu que ERC en tregui profit, però la política és part de la vida i l’energia que es perd d’un cantó va a parar a un altre. Esperem que aprofitaran més d’hora que tard a la Llista Cívica, els errors dels uns i les mentides dels altres.

Josep Usó
Josep Usó
03.10.2022  ·  22:06

Molts càrrecs sembla que només treballen per la seua paga. I el carrer s’ha posat en marxa. Es quedaran sense res. A hores d’ara ja se’ls veu massa el llautó.

Mercè Magem
Mercè Magem
03.10.2022  ·  22:11

Totalment d’acord amb l’editorial.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
03.10.2022  ·  22:15

Crec que, a Junts li convé sortir del govern (que és lo que els dirigents d’ERC desitgen amb tota l’ànima), però a la independència de Catalunya crec que li convé que Junts continui en el govern i que la part dels de Junts que no hi estiguin d’acord surtin del partit i potenciin ja des d’ara les llistes cíviques. Diré per què ho crec així: …

A)…perque si Junts surt del govern serà més difícil fer llistes cíviques municipals que si hi roman i, tanmateix, a molts dels qui s’abstingueren el 14 F no els convencerà de res … i fer llistes cíviques és fonamental per recobrar els 700.000 que s’abstingueren el 14 F..

B) … perque si Junts surt del govern la part disconforme tombarà cap al Pdecat o bé cap a ERC, cosa que no ajudaria gens

C) …perque sortint donarien l’excusa que necessita ERC per pactar amb PSC i Comuns (després de les municipals, es clar), i això tampoc no ajudaria…

Probablement Junts faria més bon resultat a les municipals si sortia del govern, però com que allò que m’importa no és Juntsxcat, ans la causa de la independència, és per això que dic que crec que és millor que del govern no en surti el partit, i que els lleials surtin del partit.

Pere Subirana
Pere Subirana
03.10.2022  ·  22:19

Per a mi no és important allò que faci Junts. Ja ha demostrat que no es un partit qua aposti per un veritable alliberament nacional. Per a mi l’important és què fem perquè la majoria de catalans passin pàgina de tot allò que és superficial per a esdevenir un estat, incloent-hi partits, entitats, i es centri en superar el dret de conquesta que ens apliquen. La veritable pregunta que ens hem de fer és aquesta, com superem el tracte de terra conquerida que tant ells com nosaltres sabem que som.

Josep Jallé
Josep Jallé
03.10.2022  ·  22:19

La cadira …
la mamella
pot més per vella
que la novella
renovació que s’albirà.
L’efecte conservador
és xuclador
quan s’albira por,
por a la buidor
d’una activitat
marcida. Morta.
Cap a casa
i que el darrer
tanqui la porta.

Francesc Rossell
Francesc Rossell
03.10.2022  ·  22:34

Sempre serà més productiu Junts com a cap de l’oposició que dins del govern.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
03.10.2022  ·  22:36

Quan dius que vols fer la independència d’un país, que és una cosa molt sèria, poses a prova les seves costures, la seva capacitat…i la teva.
Remous tots els pòsits i totes les estructures velles: les bones i les dolentes. T’exposes a deixar en evidència les teves febleses. També mostres les fortaleses.
Aquí és on som. Descobrint-nos, més enllà de la xerrameca, en pilotes.
A les repúbliques no hi ha reis nus dels quals fer burla, els nus són els ciutadans.
Quan Aragonés parlava de claredat, potser sense saber-ho, l’encertava.
Ens anem aclarint perquè ens fa falta i és inevitable.
És el primer cop que ho fem.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
03.10.2022  ·  23:02

Si n’és de punyetera la pagueta!

Jo crec, igual m’equivoco, que el poble no es mereix tanta mediocritat política després d’un procés, després d’un u d’octubre.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
03.10.2022  ·  23:02

Està molt clar que ERC vol que Junts abandoni el govern per poder fer realitat el seu somni d’unir-se en sant matrimoni amb els Comuns.
Junqueres va dir fa vint dies que Catalunya forma part dels “pobles republicans d’Espanya”. Ell està enamorat dels Comuns (i seguramenr dels diners que aconsegueix el seu partit de l’Estat)

Estic segur que la persona que té més informació sobre què farà Aragonès és Jéssica Albiach.

Ara bé, si Junts, que no sap que vol fer ni com avançar cap a l’alliberament, nacional si resta dins del governet, no podrà amenaçar mai més ERC. Haurà perdut tota credibilitat com molt bé diu Vicent Partal.

Josep Carreras
Josep Carreras
03.10.2022  ·  23:07

DEMOCRÀCIA, s’escriu així i INDEPENDÈNCIA s’escriu així. Qui vulgui barrejar-ho no s’en sortirà.

Berta Carulla
Berta Carulla
03.10.2022  ·  23:10

No entraré en aquest joc absurd i perniciós. Fa mesos que esteu amb la cantarella de si surt o no surt que si ha de sortir que si la dignitat que si bla bla bla. En lloc d’atiar aquest partit a plantar cara, a enfrontar ER i enforntar españa, a exhibir sang, coratge, des del govern. Esteu enganxadíssims. Sou uns ionkis dels partits. Els partits han de servir, són instruments, eines per a fer coses, i ara és el moment. On aneu dimitint de les vostres obligacions i responsabilitats? Si sortiu del govern s’acaba, cediu l’espai, cediu el poder. Esteu ximplets. De què val la dignitat quan de guanyar la llibertat del país es tracta, jo no la vull per res la dignitat, m’és igual menjar gripaus si estic en situació de poder afanar la llibertat tant com sigui possible. I què importa la credibilitat, si per a això ja van tard. No és aquest el punt, el punt és obligar-los, exigir-los que facin la seva feina. De què serveix escridassar la Carme Forcadell si pertany a un partit ja mort, venut, un instrument inservivble per a nosaltres. Un fiambre que el PSC es cruspirà en un tres i no res. A qui cal demanar comptes és al president Puigdemont, a ell i a la Laura Borràs, a Puigneró, a tots els competents, a tots els que han sacrificat el vell partit, el vell poder, per a la causa, els perseguits, els odiats, almenys ells han demostrat alguna cosa, arrisquen alguna cosa, i al Jordi Turull cal exigir-li que marxi a casa. Ja li pagaerem entre tots una nòmina però colem persones lliures al capdavant!

No, en llc d’això, a plorar cada dia i a veure si anem o venim, si ens han escopit o ens han humiliat. Que escupin que humiliïn, tenim feina, la gent ja veiem què passa. Volem algú que els incomodi els faci la vida difícil els obligui a mostrar la seva miserable condició, la seva mentida.

Ens obligueu a entrar en aquest joc d’idiotes. Amb perdó, és una forma de parlar, sense desig d’ofendre.

Isabel Puigoriol
Isabel Puigoriol
03.10.2022  ·  23:17

Jo crec que Juns auria de sortir del Govern. A dintre ER no els deixará fer res i al que destaqui una mica li pasará com al Conseller Puignerò. Crec que podrien fer millor feina desde l’oposiciò.

Lluís Caula
Lluís Caula
03.10.2022  ·  23:20

Sens dubte el seguidisme que ha fet JxC en el Govern, no el ha afavorit i n’està pagant les conseqüències. Jo vull entendre que si es mostra coherent en tot ho que diu, pot fer molta mes tasca des de el Govern cara a la societat i cara els seus objectius de partit. Reduir la posició de JxC a un pur mercantilisme en sembla un anàlisis molt simplista i proper al unionisme.

Victor Serra
Victor Serra
03.10.2022  ·  23:25

Junts ha sigut molt poc hàbil per vendre el relat. La veritat és que ERC els volen fora des de fa temps perquè es pensen que això afavorirà el seu partit . I certament tindran tots els resorts de poder que dona un govern, fins que caiguin i se’ls cruspeixi el PSC.
Jo ho tindria clar. Si els volen fora , que els facin fora , però no que no marxin gratis.
Per altra banda , ja estic fart de l’estúpida sonsònia de la pagueta . És que vosaltres treballeu gratis ? si algú està al govern, i voldriem que hi fossin els millors, ha de cobrar . El que hem de mirar és si treballa bé o malament, i fins ara els consellers de Junts i els seus equips han treballat molt millor que els d’ERC .

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
03.10.2022  ·  23:27

Junts sortirà del govern en més de un 90%. El dissabte veurem aquests comentaris de les pagues en què es converteixen. No comprenc aquest odi a aquest partit.

Joan Benavent
Joan Benavent
03.10.2022  ·  23:47

Que escampi la boira i quedin al descobert les intencions reals de cadascú. L’ambient és tòxic, verinós, podrit. Ni permet veure res, ni es pot respirar. Un bon ruixat tampoc aniria malament.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
03.10.2022  ·  23:50

PERDONEU-ME, però no em sembla que siga un punt d’inflexió què faça Junts o deixe de fer.

Que també és un partit d’ordre autonomista, com tot el que tenim a tots tres Parlaments nacionals.

He dit nacionals i no me n’erre en subvertir la piràmide de l’arquitectiura colonialista amb què ens ensinistren i adoctrinen els sistemes de poder franco-españols.

El meu model és el de la Confederatio Helvetica, on el principi de subsiedarietat funciona més o manco bé.

El que cal demanar-nos és com tot eixe doll de força del carrer acabem canalitzant-lo a crear una mena d’Scottish National Party íntimament “engranatjat” amb el Consell de la República.

Un Partit Nacional Català amb pensa contemporània, nacional i transversal.

Que presente llistes arreu de la nació sense acoblar-se a requisits administrativo-polítics ni de França, España, Andorra o Itàlia.

Amb descarament i desacomplexament fent-se present a tot arreu i a llocs com Oriola, Requena, Escaldes-Engordany, Font d’Espatla, Maó, Guingueta d’Ix i Pollença.

I d’on nodrir-se?

Re: doncs, dels propis propis partits actuals sucursalitzats i més o menys dependents de les estructures colonials tinguen seu o no dins de la nostra nació.

O no veiem que Compromís, Més Mallorca, Junts, ERC, acaten l’Statu quo amb la mateixa joia i disciplina que PSC, PPCV, PPIB, PSIB, PSPV, VOX, C’S, etc les regles de joc colonial?

Què no veieu que diuen voler fer la truita de creïlles sense trencar els ous?

Josep Blesa (València)

Joan Julià
Joan Julià
03.10.2022  ·  23:55

Si surten guanyaran a la curta tot allò que puguin perdre prenent la decisió.
Si es queden donen via lliure a una nova opció independentista i al Consell x la República. El President Puigdemont ja va dir que els dol és finit i que si el govern no fa allò pel què va ser votat, el Consell agafava la iniciativa.
Facin el que facin el camí seguirà i el farem amb més velocitat.

Lluí Mor
Lluí Mor
03.10.2022  ·  23:59

És nota que ha començat la campanya perquè JUNTS no abandoni el governet. Als que esteu molt ficats al partit, ús puc entendre, perquè tothom que està ficat dins una roda, inconscientment ho analit-za tot desde aquest punt de vista i perd la visió global.
JUNTS no havia d’entrar mai a formar part d’aquest govern, ho va fer, ara te la ultima oportunitat d’esmenar la plana sortin-ne.
Si JUNTS no surt del governet, està acabat com a partit, que potser és el millor que pot passar perqué encetem el camí de nou.

Jaume Riu
Jaume Riu
04.10.2022  ·  00:08

HI HA VIDA MÉS ENLLÀ DEL GOVERN
Vull recordar que estem fent conjectures sobre si cal, o no, participar en un govern de la Generalitat Autonòmica i sempre intervinguda, que gairebé mai no ha pogut satisfer les necessitats i les expectatives de la població més necessitada perquè el regne d’Espanya té una economia extractiva i han passat el ribot a l’Estatut de Catalunya. El Tribunal Constitucional ha impedit gairebé sempre l’aprovació de les lleis socials, mediambientals i econòmiques que aprovava el Parlament de Catalunya.
No perdem de vista que des de la restauració de la Generalitat fa 45 anys, ha servit sobretot per blanquejar la monarquia instaurada pel dictador Franco. Sense les autonomies com a peça estratègica, ni tant sols no haurien pogut aprovar la constitució franquista, i el règim del 78 no hauria estat possible.
Així doncs, amb un punt de vista independentista, penseu que de debó podem tenir encara cap respecte per mantenir el govern?
Personalment no voldria militar en un partit que, en aquest moment històric i en aquestes circumstàncies, dona suport a un invent innecessari, car, i contrari al sentit comú.
Hi ha vida més enllà del govern.

Joan Vilarnau
Joan Vilarnau
04.10.2022  ·  00:13

Junts haurà de decidir què valora més: les cadires o els electors. Ara, sense electors les cadires també s’acaben, o sigui que ja cal que vigilin!

Núria Coma
Núria Coma
04.10.2022  ·  00:14

Els que hem de marxar del govern som nosaltres, els independentistes.
Hores d’ara estem tan fastigueixats que em sembla que als que no som ionquis de partit, ens la repantinfla el que facin O deixin de fer auesta parella de conveniència.
Credibilitat 0 per ambdues parts. L’única eixida que pot canviar les coses és la nostra, fugir d’ells, perquè deixaran d’existir i impepinablement sortiran nous lideratges, noves idees, diferents manera de fer política. La que representen aquest parell ja no pot aportar res per molt que ho volguessin, estan cremats i ens han cremat.
Treballem pel relleu, pensem en positiu i deixem d’escoltar-los, de mirar-los i de jutjar-los, el temps ja ho farà, nosaltres anem per feina que ja ens han fet perdre prou temps,massa temps

Gerber van
Gerber van
04.10.2022  ·  00:17

Aznar tenia raó.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
04.10.2022  ·  00:33

ERC acabarà malament. Junts acabarà malament. Les CUP acabaran malament.
I fa basarda veure que no s’en adonen.
És com l’orquestra del Titanic….

Àngels Folch
Àngels Folch
04.10.2022  ·  01:37

Hi estic d’acord. Sí, Junts, amb el resultat de la consulta, s’hi juga la credibilitat. És la darrera oportunitat per demostrar que són creïbles. Fins ara potser encara els han valhut les paraules i els gestos, dissabte vam deixar clar que ja no ens valen, ni les paraules ni els gestos. Volem fets. Ja en tenim prou de paraules, de sermons, de lliçons. Som nosaltres els qui els hauríem de de donar lliçons i fer sermons. Ara volem FETS.
Uns han demostrat ser deixebles aplicats de Goebbels i els altres, els de Junts, ens estan demostrant ser tous, els falta el caràcter que cal tenir per portar el país a la independència. El seu discurs i la seva estratègia semblen ben enfocats, però la tàctica els falla per tot arreu i els fets contradiuen el que diuen. Tenen la darrera oportunitat per fer coincidir el que diuen amb el que fan, si no surten del govern se’ls haurà acabat el crèdit. La por a agafar el toro per les banyes els impedeix veure-hi clar. La millor manera (i la única) d’aconseguir la unitat d’acció que tan supliquen és prescindint-ne, tirant milles i prenent unilateralment decisions i accions valentes encaminades clarament a la confrontació. Només fent-ho així aconseguiran quatre objectius alhora: aixecar la moral de la tropa, posar l’estat contra les cordes, avançar cap a la independència efectiva i que els que encara es diuen independentistes però que no estan per la feina es vegin obligats a tornar al pujar al carro. Aquest és l’únic camí. L’excusa de la unitat i que per tant no poden trencar els ponts, és una excusa o una manca de visió estratègica i tàctica.

Joaquim Campanyà
Joaquim Campanyà
04.10.2022  ·  05:24

On és, què debaten, els Parlamentaris que diuen que representen el poble? Jo només sento parlar a les Cúpules dels Partits.
Em sembla que no ho portem bé això, oi?

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
04.10.2022  ·  06:43

De veritat que estic marejada amb tanta incompetència de part de tots . Sortir? No sortir?
Em fa un pànic terrible deixar els botiflers d’ER amb les mans lliures. Amb tot el pànic i una pinça al nas, crec que Junts han de seguir on só. Amb fermesa i no deixar-se pixar al cim del cap. I, sisplau amb els “d’aixòn ces” ben posats. Bon dia i bona hora.☮️

Jordi farrés
Jordi farrés
04.10.2022  ·  06:52

Tots aquells que parleu de paguetes, us haureu d’empassar les paraules.

Joan López
Joan López
04.10.2022  ·  07:00

Llista civica es la soluciò,encapçelada per Carles Puigdemont,Laura Borras,Josep Costa,Mirian Nogueras,Jordi Pesarrodona,Dolors Feliu,Canadell,Antoni Baños,Marta Sibila,Toni Comin,Puig,Clara Ponsati,Ramon Cotarelo,Albano Dante,Vicent Partal i mès noms menys conoguts però represaliats autentics independentistes. Ho sento per junts perque ha perdut l’oportunitat de encapçelar el independentisme.
No hi ha altre sortida LLISTA CIVICA JA.

Albert Miret
Albert Miret
04.10.2022  ·  07:12

Es evident, que traint i ocupant el poder amb l’ajut de l’enemic, en una primera fase, es guanya. També sembla evident, que la inactivitat de l’oposició en una societat tan castigada com la nostra és negativa i porta irremissiblement al fracàs. També era ben clar, que des del principi ERC tenia plantejat acabar amb Junts inhabilitant-lo i dessagnant-lo des de dins d’una Generalitat ja completament aigualida, i junts, suposo que per por els ho ha posat es safata. El comportament d’un partit que vol una revolució per a assolir la llibertat d’un poble, no pot ser amable ni participar d’un poder que treballa a la contra d’aquest objectiu. Encara que perdi tot el poder apartant-se’n, el servei al seu país el farà lluitant, LLUITANT des de l’oposició més dura contra el botifler, mai convivint amb ell ni sent amable amb l’enemic que el sosté. El feixisme que és la base d’aquest país, no admet ni entén la negociació, no la pot entendre perquè els seus principis són irracionals, i es basa en això i en la bestialitat, en cap cas, en el treball ni en l’esforç, per això, o s’utilitzen les seves mateixes eines i se’ls fa por o val més plegar, perquè ells només poden entendre aquests dos conceptes: “guanyar o perdre”. Si guanyen, esclafen. Si perden, accepten ser esclafats. No tenen més possibilitats, i aquells que d’una manera o altra s’hi acosten o hi festegen, van reduint sense ni adonar-se’n les capacitats d’enteniment i d’intel·ligència fins aquests mateixos límits del feixisme. No s’hi fa res de bo al costat d’ERC, perquè aquest partit que en un temps va ser català, avui ja no ho és.

jordi llobet
jordi llobet
04.10.2022  ·  07:18

De debò el govern de Catalunya està en mans de 6500 persones? Sóm 7.500.000 persones a Cat, el sistema de partits funciona molt malament quan 999 de cada 1000 persones no yenen vot en aquesta decisió.

Jordi Torres
Jordi Torres
04.10.2022  ·  07:33

La independència no arribarà des de l’aixopluc de l’autonomisme podrit que lidera ER, amb l’entusiasme adolescent de qui ha tocat cuixa per primer cop. La independència sortirà de la intempèrie del carrer, i es congriarà fora de les institucions espanyoles. Ja vam veure que anar “de la llei a la llei”, en aquesta Espanya franquista, no és possible.

Junts es pot quedar escoltant l’orquestra del Titànic, com proposa ER, i posar-se en mans de l’estat que serà qui decidirà com i quan esclafa els partits indepe-autonomistes. Ho pot fer quan li sembli millor: té les claus de la caixa autonòmica, la policia, els jutges… Pot regar amb (els nostres) diners Catalunya per afavorir un govern o bé fer empresonar els seus dirigents. Des de l’autonomia no hi pot haver lluita efectiva per la independència.

Això sense comptar que les paguetes afebleixen voluntats, aquí i a la Xina Popular, com deia aquell.

A mi m’és ben igual el que faci Junts, ja s’ho faran, junts o per separat.

Llienç Serrahima
Llienç Serrahima
04.10.2022  ·  07:36

El President Puigdemont s’hauria de posicionar i donar les seves raons. Es necessari per donar més llum a una decissió vital no només per Junts, sino per tot el procés cap a la independència.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
04.10.2022  ·  07:51

Sí, quedar-s’hi seria perdre tota autoritat i tornar a entrar-hi capcot, perquè de fet ara són fora del govern.

SERGI ORTIZ
SERGI ORTIZ
04.10.2022  ·  07:51

Junts fa amb ERC el que ERC fa amb el PSOE.

Si algú es pensa que Junts (pel sou) ens portarà a la independència… No passa res!

Només caldrà esperar una mica més.

jaume alcacer
jaume alcacer
04.10.2022  ·  07:52

Si com diu Partal , surt el si i perden el poc credit que els hi queda , potser sera el moment que el president es desmarqui definitivament de Junts i encapçali la llista civica , amb tots el que vulguin acompanyar- lo.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
04.10.2022  ·  08:07

Junqueras el REY d’erc.españa ha expulsat a TORRA, BORRAS, PUIGNERÓ, sense despentinar.se, es el,CESAR ABSOLUT DEL GOBIERNO DEL ARAGONES. La pròxima a liquidar es la senyora Alsina, i al Cesar Junqueras ja sap que ho,pot fer quan vulgui i junts pel Junqueras homacceptarà alegrament. Turull si treballes d’amagat pel junqueras, ingressa a erc

Esteve Mach
Esteve Mach
04.10.2022  ·  08:18

Tens tota la raó Vicent en que, si Junts es queda al Govern, ho faran convertits en cendra.
Sembla increïble la poca talla dels “estrategues” de Junts en tot aquest embolic.
Altrament, si els “estrategues” d’ERC han decidit no fer la independència, vol dir que estem ben posats! Entre els uns i els altres.
I no veig que, si estessin els dos partits en el Govern millorés, per aquest fet, la qualitat dels “estrategues”. Cada vegada s’entenen més els xiulets dels “pacients” (impacients!) independentistes.

Judith Font
Judith Font
04.10.2022  ·  08:37

Totalment d’acord amb l’anàlisi de Jaume Bonet i amb la llista cívica de Joan Lopez.. Seria brutal i potser una manera de sortir de l’atzucat

Jordi Dalmau
Jordi Dalmau
04.10.2022  ·  08:42

Els Diputats els escollim amb llistes tancades, (crec que és un error.)
Els directors generals, càrrecs de confiança, assessors …. aquest són escollits a dit hi és aquí on plora ka criatura, molts d’ells tenen carnet del partit i són els què per no perdrà la seua posició votaran el que més el hi convingui a ells, no mirant per el bé del país, només mirant per el seu interès personal.
Això és així amb tots el partits, una vergonya.
Sigui quin sigui al resultat, crec que la llista única pot ser una solució.
VISCA LA TERRA

Joan Benet
Joan Benet
04.10.2022  ·  08:45

Que li queda…?
No els queda ni un gram de credibilitat a cap dels 3

Pep Agulló
Pep Agulló
04.10.2022  ·  08:49

CAL OPINAR SOBRE UN NOU HORITZÓ…

Si els partits del 52% no em representen, no vull donar opinió sobrera que només alimentaria la pugna partidista.

Els seus voltants, els necessitem a tots-es…

Cosme Viladegut
Cosme Viladegut
04.10.2022  ·  09:04

Sempre he cregut que per què les coses s’arreglin, primer s’han de trencar, en cas contrari sempre les tindrem velles i inútils.

Belén Solé
Belén Solé
04.10.2022  ·  09:06

Totalment d’acord amb el Víctor Serra

Carles Serra
Carles Serra
04.10.2022  ·  09:09

Gràcies Vicent per l’editorial, per la resta alçades d’ara només ens queda fer foc nou, amb aquesta gentusa no anirem en lloc; la mentida perquè tot segueixi igual

Lluís Paloma
Lluís Paloma
04.10.2022  ·  09:15

Content de no haver entrat a Junts quan s’estava muntant. Content d’haver marxat d’ERC el 2007. No crec més en els polítics. I tinc la sensació que anar a votar ha esdevingut un acte totalment inútil.

Jaume Pons
Jaume Pons
04.10.2022  ·  09:29

Crec que el Sr. Turull,no te la suficient categoria per ser el cap de un partit,sempre que el sento parlar,en recorda al Sr. Mas sempre mirant de quedar be amb la parròquia pròpia i aliene.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
04.10.2022  ·  09:31

No entenc aquesta pressió cap aJunts quan qui inclompleix els acords és ER.

Quan l’editorial, doncsquevol queli digui,Sr. Partal, avui, no. Quan el cas Juvillà també va defenestrar la Presidenta Borràs i miri-la més sol.licitada que ningú.

Quan el sector convergent que vol seguir al Govern, jo que mai dels mais he estat convergent i mai dels mai ho seria, tampoc tinc clar deixar-ho tot en mans d’aquesta escòria que tenim de president, del capó Junqueras i de la tifa d’ER i els ho dic (a ells) plenament conscient dels adjectius.

Marcela Ulloa
Marcela Ulloa
04.10.2022  ·  09:37

Fem-nos-ho fàcil … analitzem fets:

– Embat democràtic, taula de diàleg, acord de claredat, unitat estratègica, eixamplar la base, etc. etc. Fets: Aquest govern del 52%, ens ha acostat a la independència?

– Tenim lideratges per assolir la independència?

– Ara de cop sentim i llegim tot de mandataris de JxCat dient que volen quedar-se al govern … heu sentit un sol argument (contingut!) de per a canviar què?

– Té ERC/Generalitat algun incentiu per canviar el rumb? Heu sentit alguna mena d’autocríticia dels dirigents d’ERC? Veus crítiques dins el seu “Politburo”?

Una immensa majoria dels votants independentistes contestaríem a totes quatre preguntes amb un rotund NO.

Així que d’aquest status quo on som no cal que esperem res més, està esgotat. La distància entre allò que fan els partits i allò que esperem els votants és ja estratosfèrica i a més va en augment. Decepció, frustració, engany, vergonya, … estem tots iguals!! Tant se val a quin partit votàrem a les darreres eleccions.

Però nosaltres, els votants, abans o després ens tornarem a posar d’acord. Els partits només són un instrument i ni tan sols són un instrument imprescindible. A Catalunya hi ha gent molt vàlida, així que confiem que en algun moment treguin el cap perquè aquesta frustració esdevingui un moviment.

Fa no gaire dèiem que “som el vent” … encara ho som!
Ànims!

@ Vicent: Aquests “instruments” et criticaran a tort i a dret. Tanmateix, cada crítica és un reconeixement a la vostra feina. Vilaweb s’ha guanyat l’autoritat per posar-los davant el mirall i aquesta colla de tecnòcrates de 3a divisió no ho soporten. Amb Vilaweb no poden fer com amb la CCMA … Gràcies a tot l’equip!

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
04.10.2022  ·  10:11

ERC i la seva taula de diàleg i la CUP boicotejant tota iniciativa que no sigui seva, fa temps que fan el préssec. Junts no fan pinya i ANC i Omnium volen pero no poden. La independència la faran les bases sortint al carrer junts i determinats.

Josep Castelltort
Josep Castelltort
04.10.2022  ·  10:17

Com que cal renovar completament el sistema polític, en realitat, que Junts deixi el Govern, allargarà l’ambigüitat. Pot deixar el Govern per intentar substituir ERC a les properes eleccions.
Si deixen el Govern ja deixaran de pesar els de la pagueta? No ho sbem.
Recolzarà la llista cívica o intentarà acumular vot per repetir la història d’ERC?

Montserrat Castello
Montserrat Castello
04.10.2022  ·  10:22

Junts mai hauria d’haver entrat a aquest govern i ja fa tard per a sortir -ne. Què espera? ETv ja té el que volia: les.poltrones submises a l’Estat

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
04.10.2022  ·  10:51

Partint de la base que, com deia el MHP Quim Torra (el més digne del càrrec després de Carles Puigdemont), penso que JxCat mai hauria d’haver entrat al govern, estic d’acord que si ara es queden hauran convertit en cendra la poca credibilitat que els queda. Sortint-ne crec que tindrien més possibilitats electorals.
A part d’això, us imagineu que l’opció més votada sigui “en blanc”? El ridícul ja seria espectacular.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
04.10.2022  ·  10:55

Credibilitat?. Junts vs. ERC o ERC vs. Junts tant se val. El silenci en política és important per amidar la durada d’una pausa en tota negociació. Quan es tria el soroll, massa habitualment s’acaba essent esclau de les paraules. Es fa difícil per no dir impossible arribar enlloc. Si és que es volia arribar.

Bernat Garrigos
Bernat Garrigos
04.10.2022  ·  11:00

Que us sembla si posem les sigles al seu lloc i enlloc de ERC ja en diem ERCE (esquerra republicana de la Catalunya espanyola)?#ERCE

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
04.10.2022  ·  11:04

És evident que la intransigència d’ER, la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, i el cessament del Vicepresident Puigneró forma part d’una estratègia per a desempallegar-se de Junts.

Si resulta que el no compliment dels acords d’investidura, algo ben clar i demostrable, l’estan manipulant ara els mitjans de comunicació suposadament catalans, com ara TV3 i CatRadio, al servei del Goebbels Sergi Sol, lacai de Junqueras, fent sortir la Vilagrà i companyia dient que Junts és intransigent i que “pel bé del país” no poden acceptar les seves peticions, quan aquestes només són el demanar complir els acords d’investidura, imagineu quan totes les conselleries siguin d’ER o les reparteixin amb els Comuns.
Manipulació brutal dels mitjans de comunicació.!!!

Per coherència i dignitat Junts hauria de marxar del govern. Però és just el que vol ER egoistament pel partit, per col·locar més menjadores dels seus (per cert, suggereixo als subscriptors que no el diguin ERC, la C de Catalunya és falsa per a ells).

Per tant, jo li negaria aquesta victòria a l’Aragonès, no marxaria, diria PÚBLICAMENT i LITERALMENT el perquè en la línia del que he comentat, per no alimentar més menjadores d’ER, i anomenaria un vicepresident més combatiu encara, donant ordres als càrrecs de Junts de ser més proactius en tot el que sigui defensar el camí cap a la independència. Això igual força a l’Aragonès a fer un altre cessament, però ja serà més a prop de les municipals i ER quedarà encara més tocada i retratada com a partit vassall del PSOE.

Insisteixo, Junts ho hauria d’explicar arreu, sense embuts, perquè no marxa ara, tot reconeixent que potser va ser un error nomenar president a l’Aragonès creient en el fals percentatge independentista del 52%.

PS:
Tot i així em preocupa el que he llegit ara de que Junts no donarà suport a la moció de censura de la CUP. És un error, car si no ho fa facilita la fugida d’estudi de l’Aragonès.

Jaume Palau
Jaume Palau
04.10.2022  ·  11:07

Completament d’acord amb en Vicent Partal, i també amb molt dels comentaris. Després de la trajectoria del Govern del President Torra, a qui ER va lleçar a la paperera de la història, provocà eleccions, i aconseguí amb l’ajuda de Junts la Presidència, ara li toca pair en solitari tot el retrocés que estem patint. Per tant, encara que sols sigui per dignitat Junts n´ha de sortir. Es veritat que Junts pot explosionar, però tard o d´hora s’ha de definir si vol tornar a ser 100% Convergència o aspira a alguna cosa més. Apart de les lluites fraticides que no son d’ara, tot recomença al 2014 amb la magnífica conferencia del President Mas, contestadada amb el ego del Sr. Junqueras a la setmana següent. Si ER fos un partit patriota i Junqueras un home d’Estat, s’haguera acollit a la mà estessa que el President li oferia. Avui, qui sap, podria haver estat el President de Catalunya, davant d’un partir majoritari com en SNP escocès. Al meu entendre, per la seva culpa varen tenir que fer un 1O, quan un partit majoritari hagués possat ja les coses difícils al Estat espanyol sense necessitat de juganr-nos la pell, la represió, que encara dura, la presó i l’exili.

Agusti VILELLA
Agusti VILELLA
04.10.2022  ·  11:15

Si no perquè fan riure, farien plorar. Un espectacle lamentable i denigrant pel país.

Joan Royo
Joan Royo
04.10.2022  ·  11:24

“Si aquest és el cas…” quedar-se al govern, Junts demostraria que la vella convergència domina el partit. Fóra un motiu més per preparar una candidatura cívica. Confie que Puigdemont abandonaria Junts i potser valdria la pena que encapçalàs la candidatura cívica.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
04.10.2022  ·  11:35

“Jordi Sànchez votarà “un sí clar” a la consulta de Junts sobre la seva continuïtat al Govern”

https://www.elnacional.cat/ca/politica/jordi-sanchez-votara-si-clar-consulta-junts-continuitat-govern_894375_102.html

Si Jordi Sànchez vota sí, és obvi que cal votar NO.

Gràcies Jordi. Ets un oracle.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
04.10.2022  ·  11:43

Convide, no als lectors sinó als polítics, que consideren la breu opinió, dolguda, de Mª Àngels Fita (0·33h), en aposta subjacent pel bé de l’independentisme. Que si llebrers que si conillers, el llop Espanya es frega les mans de content. Fins quan fer ceg l’adversari a costa de quedar bornis?. Em costa admetre que siga aquest el seny català front al mateix enemic comú.

Enric Espelt
Enric Espelt
04.10.2022  ·  12:03

Avui l’editorialista no m’ha convençut.
Subscric l’opinió d’en Victor Serra del 03.10.2022 a les 23:25

Josep Soler
Josep Soler
04.10.2022  ·  12:12

Avui -i sobre aquest tema fa dies- que els raonaments de la Berta Carulla i d’alguns d’altres- no els acabo d’entendre.
Es parteix d’un suposit que mentre JUNTS estgui dins del Govern, podra condicionar ERC a no sortir-se del guió establet.
Fins ara no ha estat així (sino tot el contrari) i fins hi tot s’ha donat la paradoxa que amb la lagislatura anterior, amb el MHP Torra de President, qui remenava les cireres, era el Vicepresident Aragones (seria llarg fer-ne un seguiment de les decisions i actituts preses, pero el mes destacat seria el control exaustiu dels medis de propaganda -i no pocs- exclussivament a favor d’ERC).
Si despres dels gripaus proporcionats per ERC a JUNTS (que sembla que se’ls han empassat tots) aquests d’arrers dies, amen del clamor de la gent en les les darreres manifestacions viscudes, si JUNTS vota si a continuar amb aquesta colla, es que te molts interessos amagats , ho realment es que tambè està favor de la Autonomia i en consequencia en contra de la independencia.
Si es així -i tot apunta en aquesta direcció-la fi d’aquet projecte, no cal esperar-lo per a mes tard.
No sols perdra tota la credibilitat d’inmediat , sino que no tindra sentit el donar suport a un partit 2, amb una politica semblant a la que, per deverses circumptancies, avui te una estructura força mes solida com a partit.

Enric Emo
Enric Emo
04.10.2022  ·  12:36

La decisió de sortir o no del govern i en definitiva d’avalr o no la política autonòmica i unionista-espanyolista d’ERC depen de 6.500 persones, els militants de Junts.

El nostre sistema de partits polítics està podrit perquè té una militància ridícula en nombre, gens representativa, i de la qual, al menys la meitat tenen càrrecs d’una mena o altre. I això passa a tots els partits.

No soc antipartits però estic fermament en contra d’aquest sistema de partits.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
04.10.2022  ·  14:48

Sembla que el sou a final dees s: imposarà. Forn i Sánchez ja s’han manifestat en aquesta direcció. El primer a la tv3 d’erc; el segon, a El Nacional…

I la dig nitat que se l’empassi la història que per això és només diggnitat

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
04.10.2022  ·  17:00

La votació ens permetrà de saber del cert quan de Convergència resta dins Junts.

Joan Ortí
Joan Ortí
04.10.2022  ·  17:19

S’ha d’estar al govern per tal de controlar ERC, no els podem deixar via lliure cap el autonomisme total.

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
04.10.2022  ·  18:23

Vull dir diverses coses.

Primer, si la pregunta està ben feta o hauria de ser d’una altra manera, és opinable però en aquest cas, és un tema irrellevant. La pregunta és clara i les opcions de resposta també, punt final.

Segon, sobre els incompliments d’ERC, si ens remuntem des dels anys 80 amb la necessitat de CiU de crear un independentisme alternatiu que ‘toqués els nassos’ a l’MDT i tota la resta, les delacions els anys 90, la Maragallada (en part justificada, en aquest cas, tampoc diré que no), la Montillada, etc… etc… Hi ha res de nou? Ara sorprèn el que està fent ERC? Estan fent alguna cosa no va que no hagin fet abans? I millor no vaig més enrere per no entrar en demagògies, però podríem parlar d’en Companys fent la punyeta a en Macià…

Tercer: Sobre la opinió que tenim en relació al PSOE i el PSOE crec que és bastant compartida, com a mínim entre els lectors potencials de Vilaweb, per tant no m’allargaré gaire. Només una observació: el PSOE és la personificació de Satan en el Parlament, a Madrid, però, a la Diputació no? Perquè una taula amb el PSOE a Madrid no pot ser i a Barcelona sí?

Quart: Convergència i els seus successors quan són a l’opisició, fan com els seus amics de Madrid, el PP. Fer la guitza al govern. En part comprensible, però una cosa és fer oposició, l’altra és l’espectacle que estem presenciant darrerament, i una altra més surrelista, és que vulguin fer d’oposició formant part del govern (ho dic especialment per les darreres declaracions de la consellera Alsina).

I, últim: sobre incompliments, és cert que Esquerra té un bon currículum, però qui va incomplir el mandat de l’1O? les lleis de transció i blablabla. Qui va suspendre la DUI, en Junqueras?

La solució està molt clara: eleccions i vot simbòlic per al triangle de les Bermudes (ERC, JUNTS i CUP).

I sí, per si no ha quedat clar, un vot simbòlic: com el referèndum, la DUI, la llei de claretat i el que s’inventin demà passat. Però si igualment els voteu, després tampoc us queixeu. Perquè el Triangle de les Bermudes, després dels seus darrers incompliments, si continuen guanyant eleccions, serà perquè algú encara els vota?

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
04.10.2022  ·  18:31

Rubén Cruz
03.10.2022 · 22:06
Ras i curt. Comparteixo el que has escrit.
Caldrà molta serenor per fer de dalt a baix un projecte nou. Restituir la confiança plena necessiitarà molta maduresa política.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
04.10.2022  ·  19:38

Sortir del govern o no sortir. Hi ha molts arguments, bons arguments o, si més no, arguments eixits de bones voluntats. Jo, si fos adscrit a JxCat., voldria sortir, per què? Els dos partits, ara en el govern, formen un molt mal govern, o no? No s’entenen i quan un diu blanc, l’altre respon negre, això per a mi és l’opció mes clara de qualificar un mal govern. A sobre ERC disposa per una apòcrifa supremacia expulsar Puigneró per un no sé què. I Junts acata i acota el cap en senyal de submissió. Què creieu que passaria si Junts volgués mantenir-se en el govern? Doncs, el més probable seria que a la més mínima, ERC fes com va fer amb en Puigneró i anés expulsant un per un, els elements en el govern de Junts. Vull dir que, tard o d’hora ERC com a únic partit en el govern regiria el país sense que ningú li fes ombra. Difícil, molt difícil situació en la política catalana.

Núria Boniquet
Núria Boniquet
04.10.2022  ·  22:22

Si es queda al Govern s’ha de fer llista civica ja !!

Maria Terré
Maria Terré
04.10.2022  ·  22:33

Segueixo amb la LLISTA CÍVICA
Josep Guia I Marín
Maria Conca I Martínez
Aleix Creus i Esteve
Glòria Sans i Bosch
Marisa Llimiňana I Montanuy
…….

Andreu Sancho
Andreu Sancho
04.10.2022  ·  23:33

ER ens han trait o ja venien tarats d’origen. Jo crec que res es casual i treballen per l’enemic des de fa molts anys. Superem d’una vegada el dol de la traició i si volen que facin un nou tripartit i s’enfonsin per sempre en l’españolitat. Nosaltres anem anant fent via!

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes