La tertúlia proscrita

La Junta Electoral espanyola diu que la presentació del model de finançament va vulnerar la llei

  • La JEC considera que l'executiu no va respectar el principi de neutralitat política que els poders públics han de mantenir en els períodes electorals

VilaWeb
Redacció
04.04.2024 - 18:17
Actualització: 04.04.2024 - 18:50

La Junta Electoral espanyola (JEC) ha dit que el govern de la Generalitat va vulnerar l’article 50.2 de la llei electoral (LOREG) en la presentació de la proposta de model de finançament. A més, diu que també va vulnerar-lo en la publicació d’uns piulets patrocinats als perfils de Twitter dels diaris de Sabadell i Tarragona els dies 19 i 20 de març. El comunicat arriba arran d’una denúncia del PSOE.

El 19 de març, sis dies després de l’anunci de convocatòria de les eleccions a Catalunya, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, va presentar una proposta de nou model de finançament per Catalunya, que faria recaptar el 100% dels imposts, incloent-hi l’IVA, l’IRPF i l’impost de societats. La JEC ha determinat que va ser una vulneració perquè s’havia presentat un document de treball per a una proposta futura i no pas un programa d’aplicació immediata. A més, considera que algunes manifestacions de la consellera sobre el govern espanyol també podrien emmarcar-se en el context d’una campanya electoral.

D’altra banda, també estableix que els piulets patrocinats publicats als perfils dels diaris de Sabadell i Tarragona referents a les actuacions del govern en els centres sanitaris de totes dues ciutats també són una vulneració de la LOREG.

La JEC considera que el govern no va respectar el principi de neutralitat política que els poders públics han de mantenir en els períodes electorals. Per això, l’insta a no fer més campanyes o conferències de premsa per a promocionar accions de govern, i demana que no faci servir imatges o expressions semblants a les que empren els partits polítics en campanya electoral.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any