La Junta Electoral comença el procediment per a prendre l’escó a Borràs

  • Dóna deu dies a Alba Vergés perquè li comuniqui quines mesures prendrà arran de la inhabilitació, malgrat que encara no sigui ferma

VilaWeb
Arnau Lleonart
13.04.2023 - 16:40
Actualització: 13.04.2023 - 17:42

La Junta Electoral espanyola (JEC) ha començat el procediment per a retirar l’escó al parlament de la presidenta Laura Borràs malgrat que la sentència que la inhabilita no sigui ferma, tal com li havien demanat Vox, Ciutadans i el PP. La JEC ha enviat un requeriment a la vice-presidenta de la cambra, Alba Vergés, que exerceix les funcions de la presidenta, en el qual li dóna deu dies perquè comuniqui què pensa fer arran de la inhabilitació, que segons la interpretació del Tribunal Suprem espanyol fa perdre la condició de diputat encara que la sentència no sigui ferma.

La JEC li demana que comuniqui “les decisions, resolucions o qualsevol altra mesura que la institució pugui adoptar en relació amb aquesta qüestió, així com les al·legacions que, donat el cas, vulgui formular, per a poder adoptar alguna decisió sobre aquesta qüestió”. També dóna deu dies a Borràs perquè presenti les al·legacions que consideri necessàries.

L’òrgan segueix el guió marcat en els precedents de Quim Torra Pau Juvillà, als quals també va prendre el dret de representar els ciutadans que els van votar en aplicació de l’article 6.2.b de la llei electoral espanyola, per l’anomenada inelegibilitat sobrevinguda.

Borràs va ser condemnada pel Tribunal Superior de Justícia a quatre anys i mig de presó i tretze d’inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental. La sentència no és ferma i avui mateix Borràs l’ha recorreguda al·legant que se li han vulnerat onze drets consagrats a la constitució espanyola, entre els quals hi ha el dret d’un jutge imparcial, de la presumpció d’innocència, de la tutela judicial efectiva i de defensa. També el dret del secret de les comunicacions, la intimitat i la protecció de l’entorn virtual, a un procés amb les garanties degudes, al principi de legalitat i de llibertat personal, així com el de proporcionalitat i representació i participació política.

Tanmateix, els precedents de Torra i Juvillà ja apuntaven que la JEC seguiria el camí per a retirar-li l’acta de diputada abans que el Suprem es pronunciï sobre la condemna de Borràs. Amb la decisió de la JEC, el cas de Borràs torna ara al parlament, que haurà de veure com l’entoma. Malgrat que ERC i la CUP van ser determinants per suspendre-la com a diputada quan se li va obrir judici oral en aplicació al reglament del parlament, mantenen que prendre-li el càrrec de diputada abans de tenir una sentència ferma és una vulneració dels seus drets polítics i una intromissió en la sobirania del parlament.

Carles Riera, secretari tercer de la mesa, va apuntar que, mentre no hi hagués sentència ferma, la cambra no hauria de rellevar Borràs, en aplicació estricta del que estableix el reglament del parlament. “De la mateixa manera que vam ser rigorosos aplicant el 25.4, hem de ser rigorosos ara”, va dir.

Ara bé, els mateixos precedents fan pensar que, tal com va passar amb Torra i Juvillà, els grups independentistes no arribaran fins al final en la defensa de l’escó i malgrat que el parlament hi presenti recursos en contra o demanar mesures cautelars pot acabar perdent l’acta de diputada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any