Junqueras, Sànchez i Cuixart porten el seu empresonament a les Nacions Unides

  • El conseller Joaquim Forn no s'afegeix, ara per ara, a aquesta estratègia de defensa

VilaWeb
Redacció
01.02.2018 - 12:12
Actualització: 01.02.2018 - 22:04

La Comissió de Detencions Arbitràries de l’ONU té des d’avui una denúncia d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Advocats de Barcelona, París i Londres han registrat la petició en què es denuncia que aquestes detencions violen els drets d’associació, expressió, opinió política i participació en la vida pública. L’equip d’advocats ho ha explicat en una conferència de premsa que s’ha fet a Londres, i ha estat seguida des de la seu d’Òmnium a Barcelona en pantalla gran. La conferència de premsa ha durat uns quaranta minuts i es pot veure sencera, i en anglès, ací:

El prestigiós advocat britànic Ben Emmerson, expert en dret internacional i drets humans, capitanejarà la denúncia internacional. ‘Només és el primer pas d’una estratègia per a internacionalitzar el cas i que serà molt àmplia i diversa’, ha dit Emmerson. Ara per ara, el conseller Joaquim Forn no s’afegeix a aquesta iniciativa, tot i que no s’ha descartat que s’hi acabi incorporant aviat.

Ací podeu llegir la denúncia presentada.

 

La resolució, qüestió de mesos
Per l’advocat, la resolució de l’ONU pot arribar en qüestió de setmanes o de mesos, ‘però no d’anys’. També ha dit que la decisió no serà vinculant per a l’estat espanyol, però que sí que rebria molta pressió si l’ONU escrivís que l’estat espanyol viola drets fonamentals. L’advocat  ha explicat que demanaran  que l’ONU aconsegueixi l’alliberament dels tres presos. Segons l’advocat, l’absència de violència fa que sedició i rebel·lió no siguin aplicables en aquest cas, i diu que la presó preventiva viola els drets de Junqueras, Sánchez i Cuixart.

‘No es compleixen els requisits internacionals de dret a un judici just’
L’advocat Emmerson ha fet una intervenció inicial molt dura i contundent contra l’estat espanyol: ‘Aquestes detencions són una ofensa greu als drets humans. No es permet als presoners d’actuar com a representants polítics i les detencions incompleixen clarament la llei internacional. Demanem a l’ONU que faci aquesta mateixa declaració, i que faci servir tots els recursos disponibles per alliberar aquests homes.’

I ha afegit: ‘En particular, exposem que l’empresonament de Junqueras, Cuixart i Sánchez viola el seu dret de llibertat d’associació, expressió, opinió i participació política. I els discrimina perquè defensen el dret d’autodeterminació dels catalans. Les accions contra ells tampoc no compleixen els requisits internacionals del dret a un judici just. Com sap els qui  coneixen el cas, més d’un centenar de prestigiosos juristes espanyols han confirmat que els càrrecs contra ells són insostenibles en vista dels esdeveniments. No hi havia element de violència, els càrrecs són purament polítics, i és un cas clar de detenció política.’

‘Vull emfasitzar que aquest cas no demana que l’ONU prengui posició sobre la independència de Catalunya, sinó que cerca la reafirmació de l’ONU que els governs no poden reprimir la dissidència política per mitjà de la detenció dels oponents. Espanya ha d’alliberar aquests homes. Les accions del govern espanyol estableixen un precedent perillós per als drets de protesta i oposició política a tot el món. I per tant demanem a l’ONU que reiteri amb vehemència que els governs no poden fer servir acusacions criminals buides per a qualsevol oposició política.’

Espanya, aïllada
L’advocat ha recordat que Espanya comença a estar en una situació que no és comparable amb altres democràcies del seu entorn. I durant el torn de preguntes ha respost això a una periodista espanyola: ‘Si el Regne Unit hagués actuat com Espanya ha fet, hauria portat els líders de l’SNP a la presó. Jo vull recordar que fer un referèndum ja no és delicte a Espanya des del 2005.’

Tribunal Europeu dels Drets Humans
‘El Tribunal Drets Humans Europeu només té jurisdicció quan tots els recursos dins Espanya s’han exhaurit. I això encara no ha passat. Per contra, l’ONU pot dictaminar sobre gent que és tancada en aquests mateixos moments, i sense haver exhaurit els recursos. Per això comencem amb les Nacions Unides’, ha dit l’advocat. De fet, ha afegit, aquest només és el primer pas d’una campanya internacional legal molt àmplia que durarà fins que les injustícies no hagin estat resoltes.

Seguiment des de Barcelona… via Skype
En ple debat sobre si els presidents poden exercir via Skype, s’ha de dir que la conferència de premsa d’aquest matí convocada a Londres s’ha seguit, via Skype, des de Barcelona. A la seu d’Òmnium de Barcelona, s’hi han congregat periodistes i a Londres, corresponsals. Les preguntes s’han fet des de totes dues ciutats sense problemes.

Qui és Ben Emmerson?
L’advocat Benn Emmerson encapçala l’equip, i ha format part de diversos casos en tribunals internacionals, com ara el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el Tribunal Europeu dels Drets Humans, el Tribunal Penal Internacional i el Tribunal Penal Internacional per a l’antiga Iugoslàvia i Ruanda.

Jessica Jones, Ben Emmerson i Rachel Lindon durant la conferència de premsa a Londres

Un dels casos més coneguts que va assumir va ser el de Maria Litvinenko, la companya de l’ex-espia rus Aleksandr Litvinenko, que va morir a Londres el 2006 després d’haver estat enverinat. Va concloure que la responsabilitat de Rússia en aquell assassinat havia estat provada ‘més enllà del dubte raonable’. També va defensar Moazzam Begg, un ciutadà britànic empresonat a Guantánamo el 2013, durant sis mesos, acusat de terrorisme en la guerra civil de Síria, però finalment alliberat abans del judici.

A més, Emmerson ha defensat els drets dels homosexuals i la llibertat d’expressió a les xarxes socials, i va indagar casos d’abusos sexuals a menors d’edat a Anglaterra i Gal·les en una investigació oficial del govern britànic.

També ha treballat per a l’ONU com a relator especial en la promoció i protecció dels drets humans i contra el terrorisme. Així mateix, va fer un informe per a l’Assemblea General de l’ONU el 2013 en el marc d’una investigació sobre l’ús de drons per a guerres i assassinats dirigits per part d’Israel i els Estats Units.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any