El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha dit que les eleccions del 21 de desembre a Catalunya haurien de ser ‘el moment de restablir la normalitat’ a Catalunya. ‘El 21 de desembre és el dia a partir del qual tot podria millorar i hauria de fer-ho’, i ha afegit que Mariano Rajoy també hi estava d’acord. En una entrevista a El País, Juncker es mostra partidari del diàleg, però diu que ‘no és la seva feina fer una crida al diàleg ni molt menys fer de mediador’, perquè ‘és el govern espanyol qui ha de posar ordre a casa seva’.

El dirigent europeu no es pronuncia sobre què passaria si guanyés l’independentisme el 21 de desembre. Diu que no és clar que hi hagi una majoria favorable a un estat propi a Catalunya. S’ha limitat a desitjar ‘que Espanya faci servir tota la seva força i intel·ligència per a encaminar tot això cap a un final feliç o com a mínim acceptable.’ No obstant això, reitera que ‘mai’ serà ‘favorable a l’ús de la força, per part de ningú’. De fet, Juncker revela que tot i donar total suport a la posició del govern Rajoy, en privat li va traslladar ‘crítiques’ pel ‘moment policíac de l’1-O’.

En l’entrevista, Juncker es mostra favorable a les tesis de l’executiu espanyol perquè està ‘a favor de qui respecta la llei’. Alhora, destaca que a Brussel·les ‘Catalunya és una gran, una enorme, preocupació’ i que la situació actual ‘és un desastre’ perquè ‘ha enrarit l’atmosfera política, ha generat una fractura interna en la societat espanyola i en la catalana’.

El president de la comissió ha llançat un missatge per al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i les forces independentistes: ‘Les autoritats catalanes no han de subestimar l’ampli suport que té Rajoy a Europa. S’equivocarien totalment, si ho fessin.

La resposta de Puigdemont 
El president ha fet referència al suport que Rajoy té Europa, segons Juncker, i ha recordat al dirigent europeu que el Partit Popular només va reunir el 8,5% dels vots en les últimes eleccions. D’aquesta manera, Puigdemont li ha preguntat si li interessa en absolut el vot i l’opinió dels ciutadans europeus. Vegeu el piulet a continuació:

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]