El judici contra els dos mossos que acompanyaven Puigdemont començarà dimarts a l’Audiència espanyola

  • La defensa renuncia al testimoni dels dos altres acompanyants de l'expresident Josep Maria Matamala i Josep Lluís Alay

VilaWeb
Redacció
02.07.2021 - 13:47

El judici als dos mossos d’Esquadra que acompanyaven el president Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya la primavera del 2018 començarà dimarts que ve, 6 de juliol, a l’Audiència espanyola. La fiscalia els demana tres anys de presó per un delicte d’encobriment, ja que sosté que els dos mossos “ajudaven Carles Puigdemont, conscients que era investigat a Espanya per la seva participació en fets constitutius de delicte de rebel·lió i altres” i que el jutge instructor de la causa al Tribunal Suprem espanyol, Pablo Llarena, “havia emès una ordre europea de detenció i entrega”. La vista s’havia de celebrar al maig, però es va ajornar per la malaltia del familiar d’un advocat de la defensa.

Finalment, el judici començarà dimarts a les 10 del matí i està previst que es pugui allargar fins al 12 de juliol, en cinc sessions de matí que tindran lloc els dies 6, 7, 8, 9 i 12 a la seu de l’Audiència espanyola a San Fernando de Henares.

La defensa ha renunciat al testimoni dels dos altres acompanyants del president Puigdemont, l’empresari Josep Maria Matamala i l’historiador Josep Lluís Alay. El judici començarà dimarts amb qüestions prèvies i l’interrogatori als dos acusats.

Dimecres estan citats sis policies espanyols, dijous un altre agent de la policia espanyola i el qui era el cap d’operacions de la Comissaria d’Informació dels Mossos, l’intendent Miquel Justo Medrano.

La prova documental inclou oficis de les ambaixades d’Alemanya, Suècia i Dinamarca i documents de la fiscalia de Bèlgica. El tribunal preveu que divendres ja es presentin les conclusions.

Acusació per encobriment

A l’escrit d’acusació, la fiscalia relata que els dos mossos van aprofitar els dies lliures que tenien per desplaçar-se a Waterloo i allà, uns dies després, el 23 de març del 2018, una persona “no identificada” els va demanar que anessin a buscar Puigdemont i que el traslladessin a Brussel·les. “Els dos acusats van sortir de Brussel·les conduint un cotxe i van arribar a Estocolm a una hora per determinar. En aquesta ciutat van recollir Carles Puigdemont i van iniciar el retorn a Brussel·les”, relata.

Només dos dies després, el 25 de març, agents de la policia alemanya (BKA) van interceptar el vehicle en un aparcament d’autopista, a la frontera entre Dinamarca i el land de Slesvig-Holstein. Un cop identificat, van detenir Puigdemont “en existir una ordre de detenció expedida per les autoritats judicials espanyoles interessant la seva entrega”. A la resta d’ocupants, els dos mossos i Matamala i Alay, van poder continuar el viatge després d’identificar-los.

La fiscalia recorda que l’ordre de detenció es va emetre quan Puigdemont estava a Hèlsinki, on s’havia desplaçat el 22 de març procedent de Suïssa i el mateix dia de l’emissió, el 23 de març, va abandonar Hèlsinki.

A la interlocutòria on l’Audiència espanyola proposava jutjar els dos agents per encobriment, el magistrat Manuel Gacía Castejón, remarcava que “malgrat la seva condició de funcionaris de la policia i amb ple coneixement que Puigdemont tenia una ordre de detenció europea, el van ajudar a intentar evadir la justícia”.

Pels dos acusats, a part de tres anys de presó per encobriment, la fiscalia també sol·licita inhabilitació especial per exercir un lloc de treball o càrrec públic durant el temps de la condemna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any