Jordi Cebolla: “Les músiques populars influenciaven la música de capella”

VilaWeb
Redacció
11.11.2016 - 06:00

Autor: Guillem Carreras

Jordi Cebolla (flabiol i tamborí), Jordi Farrando (tarota) i Robert Vidal (sac de gemecs) formen Quartana, una cobla de tres quartans que ha decidit rescatar les melodies que es sentien a Lleida a principis del segle XVIII. Els dos espectacles que tenen en marxa, El setge de Lleida 1707 i Imperials Cathalanas, repassen les cançons que podien escoltar-se durant la Guerra de Successió en les Terres de Ponent.

Cito en Jordi Cebolla en un bar de Gràcia perquè m’expliqui què va motivar-lo a tirar endavant una iniciativa tan singular. El to de les seves respostes és afable, planer, didàctic, aconsegueix inspirar tendresa envers Quartana. Acabo l’entrevista amb el convenciment que la música popular no només estava circumscrita a les cerimònies festives, sinó en el conjunt de la vida quotidiana de les persones, i fins i tot en les composicions que interpretaven els músics de capella. Podeu escoltar Quartana  apropant-vos a la Festa de Moros i Cristians que se celebrarà el diumenge 20 a la Seu Vella de Lleida (12:30h)

Deixem ser directe. Com definiries Quartana?
Quartana va néixer amb la intenció de complir una funció quasi museística a les Terres de Ponent. Som una cobla de tres quartans que realitza recerca sobre les peces musicals que es tocaven en les terres lleidatanes a principis del segle XVIII. Ens agrada interpretar-les per fer-ne difusió i apropar-les a la gent. Per això incorporem al nostre repertori totes les troballes.

Llegeix l’entrevista sencera a Tornaveu, fent clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any